HEDİYE EROĞLU
İlk kez 2010 yılında Fransa’nın Menton kasabasında 85 yıldır yapılan Fete du Citron’dan (Limon Festivali) esinlenerek yapılmaya başlanan Mersin Narenciye Festivali’nin 8’incisi için start verildi.
Narenciye hasadının genelde Ekim ayının sonunda başlaması nedeniyle hasattan sonra, her yıl kasım ayının 3. haftasında yapılan etkinlik bu yıl 12-13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Türkiye’de ilk kez 6-11 Kasım 2022’de Mersin’de yapılacak 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi kapsamında gerçekleşecek festival; Mersin Valiliği’nin himayesinde, Mersin Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı, meslek odaları ve örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının destek ve katkılarıyla düzenlenecek.
DAHA GÖKEMLİ OLACAK
Son olarak 2019’da 7’İncii düzenlenen ve iki yıldır da pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen festivalde bu yılın daha görkemli olması bekleniyor.
Bu kapsamda Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, 12-13 Kasım 2022 tarihlerinde yapılması planlanan ‘8. Mersin Uluslararası Narenciye Festivali’ hazırlıklarına yönelik değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Valilik Toplantı salonunda düzenlenen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, İlçe Belediye Başkanları, festivalin tertip komitelerinde yer alan kurumların, meslek kuruluşlarının ve sivil toplum teşkilatlarının yönetici ve temsilcileri katıldı. Toplantıda yapılmakta olan hazırlıklar gözden geçirildi, görüş ve öneriler dile getirildi, muhtelif kararlar alındı.
Pandemi şartları nedeniyle iki yıl ara verilen Narenciye Festivali’nin 8’incisi daha görkemli bir şekilde Akdeniz’in kıyısında yeniden 12-13 Kasım 2022 tarihlerinde yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşacak.
KONGRENİN ÖNEMİ BÜYÜK
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 2020’de yapılması planlanan ancak 2021’e ertelenen, pandemi nedeniyle ise 2022’de yapılması mümkün olan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin, Türkiye ve Mersin için büyük önem taşıdığını söyledi.
Turunçgili dünyaca bilinen en prestiji organizasyonu olan kongrenin, ilkinin 1968'de Amerika Bileşik Devletleri'nde yapıldığını ve her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde düzenlendiğini anımsatan Kaçmaz, “Uluslararası Turunçgil Kongresi ilk kez Mersin'de düzenlenecek. Yaklaşık 60 ülkeden bin 500'e yakın katılımcının beklendiği kongreye tüm dünyadan danışman, üretici ve bilim insanları katılacak. Turunçgil ürünlerine ilişkin olarak binin üzerinde sunumun yapılması, teknik gezilerin düzenlenmesi planlanıyor.
Türkiye ve bölge açısından büyük önem taşıyan Turunçgil Kongresi'nin akabinde, 12-13 Kasım tarihlerinde 8. Mersin Uluslararası Narenciye Festivali düzenlenecek. Pandemi şartları nedeniyle iki yıl ara verilen Narenciye Festivali daha görkemli bir şekilde Akdeniz'in kıyısında yeniden yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşacak.
Yerli ve yabancı bilim insanları, turistlerin yoğun talep göstereceği, Mersin'in tanıtımı açısından büyük önem taşıyan bu iki etkinlik ülkemiz ve ilimizin turunçgil alanındaki gücünü bir kez daha gözler önüne serecek.
“TURUNÇGİLDE YÜKSELEN YILDIZIZ”
Şuana kadar kongre için yaklaşık 25 ülkeden 300 bildiri geldi. Ayrıca kongre esnasında 8 özel çalıştay yapılacak. Yine turunçgillerle ilgili her konuya hitap edecek bir turunçgil EXPO’su düzenlenecek. Kongre için kente gelmek üzere yaklaşık bin 500 üzerinde yerli ve yabancı davetli bekleniyor. Bu katılımcıların festivalde iştirak etmesi hedefleniyor.
Hatay’dan İzmir’e kadar olan kıyı şeridinde turunçgil üretimi yapılıyor. Türkiye dünya da önemli bir paya sahip. Ülkemiz limon üretiminde 6’ıncı sırada, Mersin ise birinci sırada. Mandalina üretimde ikinci, ihracatta ikinci sıradayız. Greyfurtta üretimde 8, ihracatta ise 2’inci sıradayız. Bu tabloda bize göstermektedir ki, Türkiye artık turunçgil sektöründe küresel bir oyuncu durumunda. Bu kongre de bunun en somut göstergesi.
FESTİVAL NASIL BAŞLADI?
İlk kez 2010 yılında Fransa’nın Menton kasabasında 85 yıldır yapılan Fete du Citron’dan (Limon Festivali) esinlenerek yapılmaya başlanan Mersin Narenciye Festivali, C vitamini deposu olan sağlıklı narenciyeyi yerel ve uluslararası alanlarda tanıtmak, marka değerini yükseltmek, kentle narenciyenin özdeşleşmesine katkı sağlamak, narenciyeyi topluma sevdirerek arz fazlası verdiğimiz ürünlerde tüketimini artırmak, çiftçinin emeğine destek olmak amacıyla başladı.