Haber Merkezi
Yenişehir Belediyesi, Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in göreve başlamasıyla birlikte hayata geçirdiği Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli ilebinlerce çocuğun ve ailenin hayatına dokundu. Marmara Üniversitesi bünyesine çalışmalar yürüten Marmara Aile Becerileri Eğitim Programı’nda(MABEP) görevli uzman akademisyenler ile birlikte çalışan Yenişehir Belediyesi hem çocuklardaki gelişimsel problemleri erken dönemde tespit ediyor hem de gelişimlerine destek veriyor.
PROJE 7 AYRI BASAMAKTAN OLUŞUYOR
Yenişehir Belediyesinin özgün projesi;Aile ve Evlilik Hayatı Eğitimi, 0-3 Yaş MABEP Aile Eğitimi, 0-3 Yaş Bebek Kütüphanesi, 0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme, 0-6 Yaş Özel Eğitim, 3-6 Yaş Beceri Temelli Eğitim Merkezi ve 6-8 Yaş Atölye Temelli Eğitim’den oluşuyor.
Yenişehir Belediyesi proje ile ilk olarak bireylere aile olmanın önemini anlatıyor ardından 0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere erken çocukluk eğitimi veriyor. Proje kapsamında kurulan ve ailelerin ücretsiz olarak yararlandığı Bebek Kütüphanesi ile çocukların dil/bilişsel gelişimine katkıda bulunulurken, klinik psikolog tarafından yapılan taramalarla çocuklardaki gelişimsel bozukluklar erken dönemde tespit ediliyor.
GÜNDÜZ BAKIMEVİ DEĞİL BECERİ TEMELLİ EĞİTİM MERKEZİ
Proje kapsamında inşa edilen ve 2021 yılında hizmete açılan Beceri Temelli Eğitim Merkezi(BETEM)’nde ise Yenişehir Belediyesi,3-6 yaş arasındaki çocuklara tam zamanlı ve bireyselleştirilmiş bir eğitim programı ile destek veriyor. Çocukların var olan potansiyellerinin ortaya çıkarıldığı BETEM’dehareket, sanat, bilim, drama, müzik ve tasarım atölyelerinde çocuklara bireysel eğitim programı uygulanıyor.
ÖRNEK PROJE UNICEF’İN DE DİKKATİNİ ÇEKTİ
Mersin Yenişehir Belediyesi proje ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu(UNICEF) ve Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) ortaklığıyla geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Kongresine ve geçtiğimiz ay Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Planlama Ajansı işbirliğiyle düzenlenen Kentte Erken Çocukluk Eğitim Programına davet edilmişti. Her iki kongrede de Yenişehir Belediyesinin projesi, örnek proje olarak katılımcılarla paylaşılmıştı. UNICEF Türkiye Ofisinden Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, kongrede yaptığı konuşmada erken çocukluk eğitiminde Mersin Yenişehir Belediyesinin sistematik ve doğru yaklaşımını tebrik etmiş ve Mersin’e gelerek, projeyi yerinde inceleyebileceklerini ifade etmişti.
İKİNCİ YÜZYILDA EĞİTİM HAKKI ÇALIŞTAYINDADA ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Erken Çocukluk Gelimi Projesi; Yenişehir Modeli Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayına video konferans ile New York’tan katılan ve erken çocukluk gelişiminde dünyaca ünlü Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından da örnek proje olarak gösterilmişti. Dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA’dan Araştırma Büyük Ödülü ve geliştirdiği projelerle Jacobs Vakfı’ndan 2018 Sosyal Girişimcilik Ödülü alan Şirin, Yenişehir Belediyesinin proje kapsamındaki çalışmalarını örnek olarak anlatmıştı.
BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT “MERSİN YENİŞEHİR’DEN BİR ÇOBAN ATEŞİ YAKTIK”
Kısa sürede büyük bir aşama kaydettiklerini ifade eden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Bu proje ile Mersin Yenişehir’den bir çoban ateşi yaktık. Çünkü bizim asıl hedefimiz bu projenin tüm Türkiye’ye yayılması. Erken çocukluk gelişimi maalesef Türkiye’de göz ardı edilmiş bir konu. Çocukların zihinsel gelişimin yüzde 90’nının0-3 yaş arasındaki dönemde tamamlandığı bilim insanları tarafından ifade ediliyor. Dolayısıyla bu süreçte çocuklarımızı kaderlerine terk edemeyiz. Yenişehir Belediyesi olarak kısa sürede büyük bir aşama kaydettik. Projemizi ve çocuklarımız için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya devam ediyoruz. 3 yıllık süreçte elde ettiğimiz veriler bize doğru yolda olduğumuzu gösterdi.”dedi.