KABASAKALLI TAŞ OCAĞI İSTEMİYOR


 

Silifke İlçesi Kabasakallı Mahallesi’nde faaliyete geçirmek istediği taş ocağı için 4 buçuk kilometre uzaklıkta yapmak istediği ÇED toplantısı köylülerin engeline takılan firmanın proje değişikliği kılıfı ile yeniden yaptığı ÇED başvurusun askıya çıkması tepkiye neden oldu. Kabasakallı Muhtarı Hasan Deveci, “Köyümüze taş ocağı istemiyoruz. Daha önce ÇED toplantısını yaptırmamıştık. Engel olmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Hasan Küçük

Silifke İlçesi Kabasakallı Mahallesi’nde kapasite artışı ile yeniden faaliyete geçirmek istediği taş ocağı için 4 buçuk kilometre uzaklıkta yapmak istediği ÇED toplantısı köylülerin engeline takılan Cevher Kırmataş firması proje değişikliği kılıfı ile yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Firmanın Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilerek halkın görüş ve önerilerini almak üzere Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde on gün görüşe açıldı.

Mersin İli, Silifke İlçesi, Kabasakallı Mahallesi’ndeki bir sahada Cevher Kırmataş Mad. İnş. Taah. Turz. Taş. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından “Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı” projesi planlanıyor. Daha önce 20 hektarlık alanda 350 bin ton taş için ÇED belgesi alan Doğan İnş. Mob. Nak.Turz. Tic. San. Ltd. Şti’ni devralan Cevher Kırmataş firması kapasite artırımına giderek 86,56 hektarlık alanda yılda 2 milyon 100 bin ton taş çıkarmayı planlıyordu. Firma tarım arazilerinin yanında faaliyet gösterecek taş ocağı için 11 Kasım’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısını köy yerine 4 buçuk kilometre uzaklıktaki Atayurt Mahallesi’nde bulunan Atayurt Düğün salonunda yapmak istemişti. Köylülerin dügün salonu girişinde etten duvar örerek ÇED toplantısını yaptırmaması üzerine görevliler ÇED toplantısı yapılamamıştır diyerek tutanak tutmuştu. ÇED toplantısını yapamayan proje değişikliği kılıfı ile yeniden başvurdu. Mezar alanı, orman mesire alanı ve tescilli sarnıç olmasından dolayı bu alanlar projeden çıkarıldığı belirtildi.

ÇED raporunda proje kapsamında mevcut 20,07 hektarlık ÇED alanının güneybatı köşesinde 1175

metrekarelik kısmı tarım alanına isabet ettiği için bu alanda çalışma yapılmayacağı ifade edilirken

1175 m² ‘lik alan ve 1101 nolu parsel dışında kalan alanlarının tamamının orman alanı olduğu,

Proje kapsamında kullanılması planlanan ÇED alanlarının 1/100.000 ölçekli Çevre

Düzeni Planına göre Orman ve Tarım alanı içerisinde kaldığı kaydedildi.

 

MUHTAR DEVECİ: DAHA ÖNCE İZİN VERMEDİK YİNE VERMEYİZ

Kabasakallı Mahalle Muhtarı Hasan Deveci, köylülerinin daha önce köy merkezi yerine 4 buçuk kilometre uzaklıktaki Atayurt Dügün salonunda ÇED toplantısı yapmak isteyen firmaya izin vermediğini hatırlattı. Aynı firmanın yeniden başvuruda bulunduğuna dair kendilerine bir bilgi geldiğini belirten Deveci, “Bizde bununla ilgili siyasi parti ilçe başkanları, belediye başkanı ve avukatla görüştük. Gerekeni yapalım dediler. Biz bunun istemiyoruz. Köylülerle imza toplayacağız. Kaymakamlığa vereceğiz. Biz daha önce ÇED toplantısı yaptırmamıştık. Artık Ankara’dan bir bağlantı yaparak böyle bir müracaat etmiş olabilirler. Biz köyümüze biz taş ocağı istemiyoruz” dedi.

Taş ocağı açmak için açılan 7 kilometrelik yolun 5 kilometresindeki ormanı vasfını yitirmiş arazilerde köylülere 49 yıllığına 2 bin dönüm alanın kiralandığını anlatan muhtar Deveci, “Köylüler buraya zeytin ekiyor. Bu yolun 5 kilometresi bu alanın içinden geçiyor. Bizim orada mesire alanımız var. Mezarlık var. Tarihi çeşme var. Biz bunu istemiyoruz. Yaptırmayacağız” dedi.

 

“KILIF UYDURUYORLAR”

Kendisi de Kabasakallı köyünden olan CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar ise daha önce ÇED toplantısına mahalle sakinlerinin izin vermediğini belirterek “Biz muhtarlığa gelen evrakı avukata gönderdik. Ona göre bir yol haritası çizeceğiz. Biz o bölgeye taş ocağı yaptırmayacağız. Mezarlık alanını, sarnıç alanını ve mesire alanının ÇED alanından çıkarıldığını söylüyorlar ama nasıl çıkaracaklar.

Mezarlık orada, zeytinlik orada. Nasıl çıkaracaklar. Kılıf uyduruyorlar. Köylülerin orada zeytinlikleri var. Vatandaşların yapılmaması için imzası var. Yeni bir kılıf uydurarak taş ocağı açmak istiyorlar. Biz köylüler olarak bunu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA