Haber Merkezi
HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, Mersin Limanı üzerinden son yıllarda Türkiye’ye getirilen uyuşturucunun araştırılması ve uyuşturucu trafiğindeki sorumluların kimler olduğunun tespit edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.
Rıdvan Turan’ın önergesinin gerekçe kısmında şu ifadeler yer aldı: “Mersin Limanı, son yıllarda ticaret misyonundan uzak bir şekilde uyuşturucu trafiğinin önemli duraklarından biri haline gelmiştir. Mersin Limanı’nda yakalanan uyuşturucuların basındaki kronolojik yansımalarına göre 2017 yılı içinde 7 Ağustos tarihinde Liberya’dan gelen yük gemisinde 122 kg 685 g kokain, 10 eylülde ise İtalya’dan gelen gemide 1 milyon 190 bin adet extacy sentetik hap yakalanmıştır. 2018 yılı içinde ise 18 Ekim’de Lübnan’dan gelen gemide 1 milyon adet sentetik uyuşturucu hap, 27 ekimde 10 kg 535 g kokain yakalanmıştır. 2019 yılı içinde 5 şubatta Ekvator’dan gelen gemide 650 kg kokain, 23 ağustosta 23 kg 745 g ve eylülde 83 kg kokain yakalanmıştır. 2020 yılı içinde 14 nisanda 34 kg kokain, 20 ekimde 2020 kg kokain yakalanmıştır. Ayrıca 10 Haziran 2020 tarihinde Kolombiya’dan Türkiye’ye gönderilmek için hazırlanan 5 ton kokain yakalanmıştır. 2021 yılı içinde 6 haziranda bir ton 300 kg, 7 haziranda 150 kg, 23 haziranda 463 kg, 31 ağustosta 30 kg, 26 ekimde 60 kg 950 g kasımda 6 kg 750 g kokain yakalanmıştır. 2022 yılı içinde ise 16 nisanda 250 kg, 5 ekimde 48 kg 800 g kokain yakalanmıştır. Ayrıca 22 Haziran 2022 tarihinde Ekvador'dan Türkiye'ye gönderileceği iddia edilen 845,7 kilogram kokain yakalanmıştır. 8 Nisan 2022 tarihinde de Malta’dan Mersin limanına gelmek üzere olan gemide 800 kg kokain yakalanmıştır.
Mersin Limanı’nda yakalanan uyuşturucu miktarı son yıllarda büyük artış göstermiştir. Mersin limanına gelen uyuşturucular arasında en fazla kokain yakalanmıştır. Mersin Limanı’nda yakalanan kokain ağırlıklı olarak Güney Amerika ülkesi Ekvator üzerinden gelmiştir. Ekvatordan gelen uyuşturucular çoğunlukla ithal edilen muzların arasında saklanmaktadır. Ekvator’da bulunan Puerto Bolivar Limanı, Türkiye şirketi olan Yılport Holding tarafından işletilmektedir.
Mersin Limanı’nda yakalanan uyuşturucu konusu kamuoyuna sadece yakalan uyuşturucu miktarı biçiminde yansıtılmıştır. Fakat geçmiş tarihlerde yakalanan uyuşturucu miktarı dikkate alındığında Mersin Limanı’nın uyuşturucu trafiğini merkezi haline geldiği rahatlıkla görülebilir. Ayrıca azımsanmayacak düzeylerde kokain yakalanmasına rağmen uyuşturucuların halen Mersin limanına geliyor olması kokain trafiğine karşı etkin bir mücadelenin yürütülmediğini göstermektedir. Son beş yıl içerisinde azımsanmayacak düzeylerde kokain yakalanmasına rağmen bu uyuşturucuların sahiplerinin kimler olduğu, bu uyuşturucu trafiğini yürüten faillerin kimler olduğu konusunda kapsamlı açıklamalar kamuoyu ile paylaşılmamıştır.
Uluslararası deneyimden hareketle; uyuşturucu baronları, ülkelerin gümrük memurlarından siyasetçilerine kadar bir rüşvet ağı geliştirmektedir. Mersin Limanı’nda da kokain trafiğinin hız kesmeden devam etmesi bu rüşvet ağının Türkiye’de de kurulduğu şüphesini güçlendirmektedir.
Mersin Limanı üzerinden ortaya çıkan uyuşturucu trafiğinin bütün boyutlarıyla araştırılması, uyuşturucu sahiplerinin kimler olduğunun tespit edilmesi, varsa limandaki gümrük çalışanlarının ve siyasi aktörlerin tespit edilmesi amacıyla bir meclis araştırması elzemdir.”