HEDİYE EROĞLU
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “İhracat Şampiyonları” ödül töreninde 4 farklı kategoride ihracat şampiyonu olan Şişecam’da işçiler kardan hak ettikleri kazancı istiyor.
Cam ve kimyasallar sektörlerinin global olarak öncüsü olmakla övünen Şişecam, yeni yatırımlarla büyümesini sürdürürken konu işçilere zamma gelince enflasyondan medet umuyor.
Şişecam cam sektöründe dünya üçüncülüğünde ve Avrupa birinciliğinde yerini korumaya devam ederken işçilere yeni yıl için yüzde 16.30 civarı Ocak zammı ve üstüne yüzde 20 ek zam ekleyerek yüzde 37’ye razı etmeye çalışıyor.
İKİNCİ TOPLANTI MERSİN’DE YAPILDI
Bu kapsamda Şişecam yönetimi fabrikalarda örgütlü Kristal İş Sendikası’nı yüzde 37’ye razı ederek işçilerin ikna edilmesi için harekete geçirdi.
Ülke genelinde 6 şubesi bulunan sendika yönetimi tüm bölgelerde taban toplantısı yapma kararı aldı ve ilk olarak Trakya Şubesinde işçilerle bir araya gelindi.
Geçtiğimiz günlerde ise Mersin’de yapılan toplantıda kentteki Şişecam iştiraklerinden Trakya Cam’da çalışan 450 ve Anadolu Cam Sanayi’nde çalışan 400 işçinin yüzde 37’li kabul etmesi için görüşmeler yapıldı.
Genel merkeze yakınlığı ile bilinen Trakya ve Mersin şubelerindeki toplantılarda işçiler zam oranını kabul etmeyeceklerini söylerken, sendika yönetimine muhalif bölgelerdeki toplantıların çok daha sert geçebileceği öğrenildi.
ENFLASYON ORANLARI İNANDIRICI DEĞİL
“Toplu sözleşme dahil her dönem yapılan taban toplantıları bizleri ikna etme, işverenle değil bizlerle pazarlık yapma toplantılarına dönüştü” diyerek sendika yönetimine eleştirilerde bulunan işçiler, promosyon verilmeyip, yüzde 20 ek zam önerisi ve yüzde 16,30’luk enflasyon zammı ile verilmek istenen yüzde 37’yi kabul etmediklerini, asgari ücret düzeyinde yani yüzde 55 oranında zam istediklerini belirttiler.
Toplu İş Sözleşmesinde enflasyon + 2 puan zamma razı edilen ancak ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamında bunun kabul edilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen işçiler, “Sendikaya daha önce, ‘ülke krize gidiyor, hükümetin asgari ücrete yapacağız zammı dikkate alalım’ dedik ama dinletemedik. Şimdi asgari ücrete yüzde 55 zam açıklanırken, bize inandırıcı olmayan enflasyon oranında zam yapılmak isteniyor. Biz asgari ücret zammı oranında zam istiyoruz” diye konuştular.
İŞÇİ PROMOSYON İSTİYOR
Toplantılarda ayrıca banka promosyonları ve EYT de masadaki konular oldu. Sendika yönetimi işverenin promosyon konusunda, İş Bankası iştiraki olunması nedeniyle Şişecam işçisinin promosyon alamayacağı mazeretine sığınmaya çalıştığını anlatmaya çalışsa da işçiler bu durumu kabul etmedi. Koç Holding’ i hatırlatan işçiler Arçelik ve Yapı Kredi’nin aynı grup bünyesinde bulunduğu ve doğrudan promosyon olmasa da farklı destekler ile ek kazanım elde ettiklerini anımsattı.
EYT İŞVERİNİN KOZU OLMASIN
Ayrıca işverenin Şişecam bünyesinde ki 6 bin çalışandan 2 binini kapsayan EYT düzenlemesi ile ilgili işveeinin bu durumu aleyhine koz olarak kullanma çabasını da eleştirdi. İşverinin EYT’den yararlanacak işçilerden kimlerin gidip kimlerin kalacağı konusunda inisiyatifin kendinde olmasını istemesine tepki gösterdiler.
ŞİŞECAM'DAN MERSİN’E BÜYÜK YATIRIM
Öte yandan Şişecam, Tarsus'taki 180 bin ton/yıl üretim kapasiteli buzlu cam fırını ile 20 milyon metrekare/yıl işleme kapasiteli enerji camı hattı yatırımlarında kapasite artışları kararı aldı.
Şişecam, dünyada yükselen enerji camı talebine cevap verebilmek için Temmuz ayında Mersin'de hayata geçireceğini duyurduğu buzlu cam fırını ve işletme hattı yatırımlarının kapasitelerini artırma kararı aldığını duyurdu.
Şirket Temmuz'da Tarsus'ta işletme sermayesi dahil yaklaşık 3.4 milyar TL yatırım bedelli yeni hat yatırımını hayata geçireceğini duyurmuştu.
Şirketten 20 Aralık’ta KAP'a yapılan açıklamada, buzlu cam fırını yıllık üretim kapasitesinin 244,000 tona ve enerji camı hattı yıllık işleme kapasitesinin de 26.6 milyon m2'ye yükseltilmesinin hedeflendiği ifade edilereke şöyle denildi:
“Bu yatırımlar sonucunda, Şişecam'ın Türkiye'de kurulu buzlu cam üretim kapasitesinin, 2024 yılsonu itibariyle, 324,000 ton/yıla ulaşacağı, kapasite artışları neticesinde yenilenmiş toplam yatırım bedelinin işletme sermayesi dahil 228 milyon euroya yükseleceği öngörülmektedir."
Açıklamada kararın, Şişecam'ın Türkiye enerji camları pazarındaki pozisyonunu desteklemesi, ihracat kabiliyetini artırması, yüksek kapasitenin sağlayacağı maliyet avantajlarıyla yurt içi ve uluslararası pazarlarda rekabetçi pozisyonunu güçlendirmesi hedefleriyle alındığı ifade edildi.