HEDİYE EROĞLU
Mersin’de DSİ tarafından 2011 yılında temeli atılan Pamukluk Barajı, su tutmasına rağmen kullanıma sunulmuyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile 2016 yılında isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi yapımına ilişkin bir protokol yapılmasına rağmen herhangi bir çalışma yapılmaması kentte tepkiye neden oluyor.
Özellikle Kahramanmaraş depremleri sonrası afetzedelerin Mersin’de yoğun göçü ile nüfusun artması su sorununu yeniden gündeme taşıdı. Göçmenler, Ruslar ve son olarak afetzedelerin gelişi ile Mersin’de su tüketimi yüzde 15 arttı.
BERDAN’DAKİ SU SEVİYESİ ENDİŞE VERİCİ
Bunun yanı sıra Berdan Barajı’ndaki suyun azalması kentte endişeye neden oldu. Son bir ayda yağan yağmur kar sularına rağmen Berdan Barajı’nın su seviyesi 20 Şubat 2023 itibariyle yüzde 13’ler seviyesinde gerçekleşti.
İçme suyu bakımından Mersin’in susuzluk riski büyürken gözler sorunun kolay tek çözümü olarak görülen Pamukluk Barajına çevrildi.
GÖZLER PAMUKLUK BARAJINA ÇEVRİLDİ
Mersin’de 11 yıl önce yapılan ve bugün su tutulmaya başlanmasına rağmen hala daha kullanıma sunulamayan Pamukluk Barajı’nın devreye alınması için çağrılar arttı. Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, “İçme suyu bakımından Mersin' in susuzluk riski sürüyor ve bunun kolay tek çözümü var: Pamukluk Barajından kente su taşıyacak ishale hattının bir an önce inşası” çağrısı yaptı.
GELMEYE DEVAM EDİYORLAR
Mersin Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Nasır Nesanır da, deprem nedenli göç dalgasının Mersin özelinde çevre illere etkisi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Mersin’in deprem yaşanan 10 il ile yoğun akrabalık ilişkilerine sahip olduğunun altını çizen Dr. Nasır Nesanır, “Burada yaşayan insanların akrabaları öncelikli olarak geldi. En son verilere göre Mersin’de su tüketimi yüzde 15 civarında artmış durumda. Bunu haftalık olarak Büyükşehir Belediyesi açıklıyor. Bu yüzde 15’lik artış nüfusta 330 bin civarında ek bir nüfus geldiğini bize gösteriyor. Biz aynı zamanda hastanede bakılan depremzede sayıları ya da aile hekimlerince bakılan depremzedeler ile de benzer sonucun çıktığını söyleyebiliriz. Üstelik Mersin’e yoğun bir nüfus göçü hala devam ediyor.
MERSİN’DE SU SIKINTISI BAŞ GÖSTEREBİLİR
Mersin’de Berdan Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 10’ların altında. Yani önümüzdeki günlerde çok ciddi su sıkıntısının baş göstereceğini Büyükşehir Belediyesi de dile getiriyor. Son bahar ayları da kış ayları da şehirde son derece kurak geçti. Bunu aşmanın bir yolu Pamukluk Barajı’nın tamamlanması. Pamukluk Barajı’ndaki suyun kente ulaşması için irsaliye hattının tamamlanması yani boruların döşenmesi gerekiyor. Bunlar merkezi hükümetin önlem alması gereken konular. Bir an önce merkezi hükümet zaman kaybetmeden bu hattı döşemeli. Yazın bulaşan hastalıklara karşı bunun bir önce çözülmesi gerekiyor” dedi.
TÜRKİYE'NİN 4. BÜYÜK BARAJI
DSİ’nin verdiği bilgilere göre; Mersin’in Tarsus ilçesinde inşa edilen Pamukluk Barajı’nda sular yükseliyor. Kendi kategorisinde Türkiye'nin 4. Büyük Barajı, hem yükseklik hem de gövde uzunluğu yönüyle Mersin'in en büyük barajı olan Pamukluk Barajı’nda Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde vinç kumandası aracılığıyla beton blok indirilmiş ve barajda su depolanmaya başlanmıştı. Bugün itibariyle barajda su seviyesi 52 metre yüksekliğine, yüzde 8 doluluk oranına ulaşmış ve yaklaşık 23 milyon metreküp su depolanmış durumda.
DSİ tarafından Mersin’e kazandırılan baraj ile Toroslar’ın bereketli topraklarına can suyu olunması hedefleniyor.
Projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 555 Milyon TL katkı sağlanması planlanıyordu. 2021 yılının ekim ayında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla “Su Tutma Merasimi” gerçekleştirilen Pamukluk Barajında depolanan su ile 181 bin 850 dekar tarım arazisi sulanabilecek. Bu büyüklük yaklaşık 25 bin futbol sahasından daha fazla bir alana karşılık gelmekte. Sulamanın yanı sıra içme suyu ve enerji faydası da olan Baraj sayesinde; Mersin ili içme suyu temini ve yılda 78,011 GWh enerji faydası sağlanacak.