CHP’li Kuyucuoğlu ‘yanlışı sürdürmeyin’


 

CHP’li 26. dönem milletvekili, inşaat yüksek mühendisi – ulaştırma uzmanı Serdal Kuyucuoğlu, depremler sonucu yaşanan kayıpların sorumlusunun bilimi inkar eden, afetleri kadere bağlayarak gerekli hazırlıkları yapmayanlar olduğunu söyleyerek, “Hızlı konut yapacağız’ teraneleri kimsenin sorumluluğunu yok edemez” dedi.

Haber Merkezi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Serdar Kuyucuoğlu, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan depremlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin üst üste yaşanan depremlerle sarsıldığını söyleyen Kuyucuoğlu, 13,5 milyon insan ile 10 ilin afetten olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “Sayı tam netleşmese ve her gün artsa da 50 bin civarında insanımızın can verdiği görülüyor. Yaralı sayısı yüzbinlerce yıkılan ve çok hasarlı (yani oturulamaz bağımsız bölüm sayısı) 400 bin civarında. Yani en az bir milyon 600 bin insan evsiz kaldı” dedi.

 

“DEVLETİN HAZIR OLMAMASININ GETİRDİĞİ PANİĞİ YAŞADIK”

Evleri yıkılan ve artçı depremlerle panik olan insanların başta Mersin olmak üzere diğer illere sığındığını söyleyen Serdal Kuyucuoğlu, devletin hazırlıklı olmaması, konuya STK’ların yurttaşların ve diğer illerden depreme yardıma koşan belediyelerin depremzedelere sahip çıktığını belirterek, “Yurt içinden ve yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin yardımları ile yıkıntılar arasında yaşanan can pazarını yaşadık. Devletin hazır olmamasının getirdiği paniği yaşadık. Devlet panikle her yardıma koşana, kendi eksikliğini tamamlamaya çalışan kesimlere ve yardımlara müdahale etti, sahiplenmeye çalıştı. Yurttaş kadar, devlet de gerekli hazırlıklı ve organize olmadığı için zamanında müdahale edemedi ve enkaz altında kaldı.

 

1999 DEPREMİNDEN DERS ALINMADI

Türkiye bir deprem ülkesi, ancak 1999 Kocaeli depremine kadar hiçbir ciddi çalışma ve tedbir alınmadı. 1999 Depreminde binlerce insanın can vermesi ile deprem yönetmelikleri hazırlanmaya başlandı. Depreme karşı inşaat yönetmelikleri hazırlandı, ara ara değiştirildi. Yapılması gerekenler bilim adamları tarafından tartışıldı, raporlar hazırlandı. Ancak 1999 depremi sonrası alınması gereken dersler alındı mı sorusunun cevabı koskoca bir hayır.

Kahramanmaraş Depremi sonrası 50 bine yakın insanın ölümü 400 bin civarında bağımsız bölümün yıkılıp hasar görmesi ve 13,5 milyon insanı etkilemesi neticesi suçlu aranmaya başlandı.

 

“İHALENİN BİRİLERİNE YIKILMA ÇABASI OLDUĞU ORTADA”

İhalenin birilerine yıkılma çabası olduğu ortada. 118 binin üzerindeki yapının yıkılması ve hasarlı olmasının suçlarını 10-15 müteahhidin tutuklanması ile toplumun tepkisi kırılmaya ve suçun birilerinin üzerine yıkılarak bu işin altından kalkılmaya çalışılıyor.

13.07.2001 yılında yapı denetim yönetmeliği çıkarılmış belli illerde uygulamaya başlanmıştır.

2011 yılında yapı denetim yasası tüm Türkiye’de uygulamaya konulmuştur.

Belli çevreler, özellikle hükümet şimdi işi sadece müteahhitlere yıkarak dikkatleri asıl suçlulardan kaçırmaya çalışmaktadır. Bu işin sıcaklığı geçtiğinde tutuklanan müteahhitlerin bırakılacağı tutuksuz yargılanarak yıllarca sürecek yargılama sonucu kusurlu iseler çok az cezalarla kurtulacaklarını hepimiz biliyoruz.

 

İMAR AFFI RÜŞVETİNİN BEDELİ AĞIR OLDU

Mayıs 2018 yılında AKP tarafından torba yasa içerisinde imar barışı adı altında çıkarılan imar affının Kahramanmaraş depremi ile ülkemiz ve insanımıza neye mal olduğunu hep birlikte gördük, yaşadık. 10.05.2018 tarihinde TBMM’de CHP Grubu adına yaptığım konuşmada bunun nelere mal olacağını, usulüne uygun iş yapanlara ceza, yasal ve teknik kurallara uygun olmayan denetimsiz yapılara ödül olacağını, bunun ekonomik gelir ve oy elde etmek için seçim öncesi yapıldığını, imar barışının bir seçim rüşveti olduğunu belirtmiştim.

1999 Marmara depremiyle büyük ölçüde imar aflarının yarattığı sağlam olmayan yapı stokunun yıkılmasının ağır bedeli topluma ödetilmiştir.

‘Bu yasa seçim öncesi verilen bir rüşvettir’ İfadeleri meclis konuşmamda yer almış idi. Nitekim o tarihten bir ay sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim gezilerinde Kahraman Maraş, Hatay, Malatya, Elazığ, Gaziantep ve bazı kentlerde imar affı ile ne kadar yapının af kapsamına alındığını övünerek söylemiştir.

 

EN BÜYÜK SORUMLU, BİLİMİ İNKAR EDEN, HAZIRLIKLARI YAPMAYANLAR

Bilimi inkar eden, afetleri kadere bağlayarak gerekli hazırlıkları yapmayanlar bu afetlerin, kayıpların en büyük sorumlusudur. İmar afları ile kaçak ve sağlıksız yapıları oy ve para uğruna affedenler en büyük sorumlulardır.

Tüm afetlerde devletin sorumluluğu inkar edilemez şekilde 1. derecede vardır. Ancak 2. derecede projeyi yapan mühendisinden, zemin etüt raporunu veren jeoloji mühendisine, şantiye şefine, fenni mesul, projeye ruhsatı veren yerel yönetimin, yapı denetim firmasının ve yapımcı, yüklenicinin (müteahhit) ortak sorumlulukları vardır.

Tabii jeolojik ve topografik haritalara göre şehir planı yapan şehir planlamacısının ve bu planları yapan yerel yönetimlerin, yapı denetim firmaları ve yerel yönetimleri denetleyen Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı’nın sorumluluğu yadsınamaz.

Deprem yapı denetim yönetmeliği öncesi yapılan yapılarda da, yapı denetim firmaları harici her kesim sorumludur. Devlet ve kurumları asli sorumludur. Diğer kesimlerin ise hangisinin sorumluluğunu yerine getirmediği incelemeler sonrası ortaya çıkacaktır.

 

İNŞAATLARA BAŞLAMAK YANLIŞI SÜRDÜRMEK DEMEK

Hükümetin panik içinde seçime giderken ‘hemen inşaatlara başlıyoruz’ çabası da yanlışların devam ettiğini gösteriyor.

Bilimsel çalışmalar neticesi fayların olduğu ve zemini sağlam bölgeler tespit edilmeli, bu bölgelerde şehirlerin planlaması yapılmalıdır.

Yapılacak inşaatların temel ve taşıyıcı sistemleri zemin durumuna göre sağlıklı olarak hesaplanarak ebatlandırılmalı ve buna uygun temel sistemi seçilmelidir.

Yıllardır bilim adamlarının yaptığı afet gelecek çağrılarına, iktidarın kulak verip, gerekli tedbirleri alması gerekiyor.

Yapılan yardımlar ve yapılacak konutlar gidenleri geri getirmiyor. Rant, inşaat, çıkar, imar afları ve oy peşindeki iktidar, bu felaketlere hazırlık yapmayan baş sorumludur. Yeşil alanları yok ederek, zemini uygun olmayan yerleri imara açarak, toplanma alanlarını yok ederek, kayıpların bu kadar büyük olmasına neden olmuştur.

 

“HIZLI KONUT YAPACAĞIZ’ TERANELERİ KİMSENİN SORUMLULUĞUNU YOK EDEMEZ”

Kira yardımı, ‘hızlı konut yapacağız’ teraneleri kimsenin sorumluluğunu yok edemez. Baş sorumlu 21 yıldır iktidarda olanlardır. Ancak sorumluluklarını yerine getiremeyenleri etik olarak gereğini yapma erdeminden de yoksunlar. Eğer bu felaketleri tekrar yaşamak istemiyorsak, tüm yapıların kontrolden geçirilip zemin etütleri ile çok sıkı denetim yapılarak yapıları inşa etmeliyiz. Yapılacak yapıların, bölge seçimi, zemin etütleri ve çok sıkı koşullara bağlı yapılar yapılması gerekiyor. Tabii ki devletin de liyakatli ve ehil kişilerle hiçbir taviz vermeden afetlere hazır ve organize olması gerekiyor” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA