HEDİYE EROĞLU
Mersin’in zemin açısından en güvenilir bölgesi olarak görülürken köylerin çevresi dahi son yıllarda yüksek katlı binalarla kuşatıldığı Toroslar ilçesinde, belediye depremlerin tercihleri değiştirmesi üzerine belediye de harekete geçti. Toroslar Belediyesi mimarinin yeniden şekillenme sürecine hazırlık için çalışma başlattı.
TÜM KURUMLARA DEPREM HARİTASI ASILMALI
Toroslar Belediye Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısı, Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz başkanlığında yapıldı. Başkan Yılmaz, toplantının açılışında bir konuşma yaparak Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran deprem felaketinin tüm ülkeyi yasa boğduğunu ve acısını 7’den 77’e herkesin yüreğinde hissettiğini söyledi.
Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler ve uygulamalar hakkında bilgiler veren Başkan Yılmaz; “3 ay sonra bunu unutup başka bir şey konuşmamalıyız. Türkiye’nin deprem haritasını da kurumlarımıza koymamız gerekiyor. Deprem bizim gerçeğimiz. Bu kuşak Alpler’den başlıyor, Himayalar’a kadar gidiyor. Bu kuşak içerisindeki aynı aktif bölge bizim bölgemiz. Buna uygun hareket etmek hepimizin görevi. Kolay bir süreç değil. Toplumun da bunu anlaması, algılaması ve buna görev davranması lazım. Mevcut konut stok durumunun tespiti; hangi binalar sağlam, hangileri değil ve hangisinde neler yapılması gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıyor. Öncelikle okullarda ve vatandaşlarımızın toplu kullandığı alanlar ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor. Biz de talepler doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz.
“BU NEREDEN ÇIKTI” DERİLEN UYGULAMAYI ACI BİR ŞEKİLDE TECRÜBE ETTİK”
İmar grubumuz, birkaç ay önce zemin etüdü ile ilgili uygulama başlattı. O zaman deprem yoktu. Sizlerden de arayanlar ve talepte bulunanlar oldu. Ortalık ayağa kalktı. Bu nereden çıktı dendi. Mevzuatta da var olan bir durum. Nereden çıktığını, niye var olduğunu yaşayarak, görerek acı bir şekilde tecrübe etmiş olduk. Bunun daha fazlasını yapmak zorundayız. Ve bu konuların siyaseten taraflar tarafından birbirine karşı kullanılmaması gerekiyor. Bir toplantı gündemi oluşturdum. Bir çalışma yapıyoruz ve bu çalışmaları hep beraber değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.
HERKES KAYNANASININ EVİNE KAÇTI
Binlerce vatandaşın evini, köyünü, ilçesini terk etmek mecburiyetinde kaldığını ve kente gelişleri ile birlikte artan konut talebinin yan ısıra tercihlerinde değiştiğini söyleyen Başkan Yılmaz, “O 15, 20, 25, 30 katlı binalardan, 29’uncu kattaki güzel manzaralı yerden kaynanasının, annesinin, babasının iki katlı evine kaçtı herkes. O ev belki kaçtığımız evden 10-20 tane alır ama orası gibi güvenli diye oraya kaçtı. Bu bir derstir bize.
Hem ülke, hem Mersin hem de Toroslar olarak bu değişen dinamiklere uygun olarak bizim de pozisyon almamız gerekiyor. Bu dinamikleri dikkate alıp, anlayıp, algılayıp, buna uygun davranmamız gerekiyor. Buna uygun bir siyasi irade oluşturmamız, bunu da siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor.
YÜKSEK KATLI BİNA TRENDİ TERSİNE DÖNDÜ
Evet yüksek katlı binalara tercih vardı. Yüksek katlı bina ruhsatı verdiğimiz yerler vardı. Çünkü trend böyleydi. Ama şuanda bu trend ters dönmüş, tercihler değişmiş durumda. Ve bu süreci yaşayarak daha da fraklı şeyler göreceğimizi, bizimde buna göre hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz de kendimizi buna hazırlık amacıyla bu konularda bir çalışma yapma kararı aldık” diye konuştu.