Mersin’de zemin sorununa dikkat! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de zemin sorununa dikkat!


 

“Mersin, deniz kenarında oluşmuş bir kent ve zemin alüvyon. dolayısıyla güçlendirme çalışmaları yapılmalı” diyen Prof. Dr. İnan, Mersin’de de bir an önce mikro bölgelendirme çalışması yapılması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan, ülkede son dönemlerde üst üste gerçekleşen ve yıkıcı etkisi çok yüksek olup çok fazla can kaybı yaşanmasına sebep olan depremler hakkında bilgiler verdi.

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Üniversite Fen Fakültesi Dekanlığının organize ettiği ve Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşen "Son Depremler ve Mersin'in Deprem Potansiyeli" adlı deprem konferansına; Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayla Özer, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Özen, üniversite akademisyenleri, idari personel ve konu ile ilgili vatandaşlar katıldı.

 

“BÖYLE BÜYÜK BİR DEPREMİ BEKLEMİYORDUK. ŞOK OLDUK”

Çok büyük bir deprem yaşadığımızı belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Selim İnan, “Kayıplarımız çok fazla. Ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı kurtulan vatandaşlarımıza şifa diliyorum. Son 100 yılda böyle büyük bir deprem yaşamadık. Biz yerbilimciler böyle büyük bir depremi beklemiyorduk. Şok olduk. Ezber bozan bir deprem bu. Son 100 yıl içindeki depremleri iyi biliyoruz. Çünkü ölçeklendirebiliyoruz. Bununla ilgili cihazlar var. Ondan önceki depremleri de tarihçilerin notlarından anlayabiliyoruz. Tabi ki ne kadar gerçeği yansıtıyor, bilemiyoruz” dedi.

 

25 GÜNDE 12 BİN DEPREM OLDU

Sunumunu 3 ana başlık altında yapacağını belirterek konuşmasına devam eden Prof. Dr. İnan, “Bunlardan ilki; deprem nedir, nasıl oluşur? İkincisi, deprem neden zarar veriyor? Son olarak da, bireysel ve kurumsal olarak depreme karşı nasıl tedbirler alabiliriz?” ifadelerini kullandı.

Son 100 yıl içindeki depremlere bakıldığında şiddetlerine göre istatistik bir çalışma yapıldığını ve bu çalışmayı tablolarla izleyiciye aktaran İnan, “Şiddet azaldıkça mesela 2 ile 2.9 şiddet arasında günde ortalama 1000 deprem olmuş. Burada şunu söylemek istiyorum. Çıkmış birisi şurada şu saatte deprem olacak diyor. Atıyor ama tutuyor. 2 şiddetinde var. 2.3 şiddetinde var. Hakikaten günde 1000 deprem oluyor. Tüm dünyada yılda yaklaşık 3 milyon 500 bin adet deprem oluyor. Ülkemizde ise yılda 25 bine yakın deprem oluyor. Bunun sadece 12 bin tanesi son 25 gün içerisinde meydana geldi." dedi.

 

“DEPREM ÜLKESİYİZ”

Prof. Dr. Selim İnan, dünyada yıkıcı özelliği olan tüm depremlerin merkez üslerini harita üzerinde göstererek bu konu hakkında bilgiler verdi. Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğunu ve önlem almak zorunda olduğumuzu belirten Prof. Dr. İnan, yer kürenin iç yapısını şekillerle anlattı. Konuşmasında yeryüzünde bulunan litosferin ve üst mantonun yapısını da aktaran Prof. Dr. Selim İnan, birbirlerine yaklaşıp sıkışan levhaların kayaçları kırdığını ve dolayısıyla depremin oluştuğunu çeşitli bilimsel gerçekler ve gerekçelerle anlattı.

 

“MERSİN'DE BÜYÜK ÖLÇEKLİ VE YIKICI BİR DEPREM ÜRETECEK ENERJİ BİRİKİMİ YOK”

Ülkemize önce İstanbul'a gelen bir geminin, ardından da İskenderun'dan geçen bir geminin sismik dalgalarla deprem yarattığına ilişkin söylentilerin bilimi yansıtmadığını aktaran Prof. Dr. İnan, böyle bir şeyin mümkün olamayacağını belirterek bu konudaki söylentilere halkın itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

Ülkemizde iki adet fay hattının olduğuna dikkat çeken ve 7 ve üzerindeki depremleri bu fayların yaptığını söyleyen İnan, "Güneyimizde Arabistan levhası bulunuyor. Güney batımızda Afrika levhası, kuzeyimizde Avrasya Levhası bulunmakta. Bu levhalar bizi sıkıştırıyorlar. Eğer 15 ila 20 milyon yıl öncesine gidersek Akdeniz, şu andaki yerinin çok daha doğusunda yer alıyordu. Arabistan levhası bulunduğu yerden kuzeye doğru hareket etmeye başladı. Avrasya levhası da güneye doğru hareket edince, biz Anadolu olarak arada kaldık. Sıkıştık ve kırıldık. Bu kırılmalar ülkemizdeki iki fay hattını oluşturdu. Biri 1500 km. uzunluğundaki Kuzey Anadolu Fayı, diğeri de 600 km. uzunluğundaki Doğu Anadolu Fayı. Bu 2 kırık Anadolu'yu batıya doğru hareket ettirmeye başladı. Arabistan levhası bizi yılda 2 cm. civarında sıkıştırıyor. Biz de her yıl yine yaklaşık 2 cm. civarında batıya, Yunanistan'a doğru kayıyoruz” dedi.

 

“KAÇACAK YERİMİZ YOK”

Ülkemizde bu iki ana faya yani fayzona bağlı 500 fay olduğunu belirten İnan, “Son yaşadığımız üst üste depremler araziye çıkıldığında 4 ayrı parçanın kırıldığını gösteriyor. Dolayısıyla büyük bir enerji açığa çıkmış. Kaçacak yerimiz yok. Yapacağımız tek şey önlem almak” ifadelerini kullandı.

Mersin ve çevresini etkileyebilecek diğer önemli fay sistemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Selim İnan; son yüzyılda bu bölgede 54 adet deprem olduğunu ve bu depremlerin sadece 3 tanesinin 5 ve üstünde olduğunu belirtti. Mersin ve çevresinde çoğunlukla 3 ile 4 büyüklük arasında bir yoğunlaşma olduğunu ve bu fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktardı.

 

“MERSİN, DENİZ KENARINDA OLUŞMUŞ BİR KENT VE ZEMİN ALÜVYON. DOLAYISIYLA GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALI”

Yerbilimcilerin depremin nerede olabileceğini tahmin edebileceğini fakat ne zaman ve kaç büyüklükte olacağını kimsenin bilemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. İnan, konuşmasının son bölümünde depremin hasarlarının nedenlerine ayırdı. Hasarların öncelikle depremin doğasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Selim İnan, “Bunu saptayamıyoruz. Bunu kimse de bilemez. Çünkü elimizde değil. Elimizde olan bir şey var, evet. İnsan kaynaklarından oluşan hasarlar. Bu elimizde ve saptayabiliyoruz. Depreme dayanıklı binalar, evler yapmalıyız. Ve deprem sonrasındaki yardım konusunda iyi bir organizasyon planlamalıyız. Mersin, deniz kenarında oluşmuş bir kent ve zemin alüvyon. Dolayısıyla güçlendirme çalışmaları yapılmalı” dedi.

 

“MERSİN'DE DE BİR AN ÖNCE MİKRO BÖLGELENDİRME ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Türkiye'nin her yanının deprem bölgesi olduğunu aktaran ve bu konuda bazı önerilerde bulunan Prof. Dr. Selim İnan, "Deprem konusunda bilgisiziz. Eğitim konusunda atılımlar yapılmalı. Halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Okullara Jeoloji dersleri konulmalı. Afet Bakanlığı kurulmalı. Her kentin afet master planı yapması gerekiyor. Mersin'de de bir an önce mikro bölgelendirme çalışması yapılmalı” şeklinde konuştu.

Konuşmasının son bölümünde deprem sırasında yapılacakları anlatan Prof. Dr. Selim İnan'a izleyiciler tarafından sorular soruldu. Prof. Dr. İnan'ın bu soruları cevaplamasının ardından Üniversite Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Özen'in Prof. Dr. Selim İnan'a teşekkür belgesi sunmasıyla konferans sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA