Nükleer karşıtlarından, Akkuyu’da protesto | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Nükleer karşıtlarından, Akkuyu’da protesto


 

Nükleer karşıtları, Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santraline yakıt transferi yapılmasını Akkuyu’ya giderek protesto etti. Protesto sırasında kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesine uğrayan nükleer karşıtları darp edildi ve aralarında TİP Mersin Milletvekili adayı Hakan Güneş’inde olduğu 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Güneş ve diğer 2 kişi kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Barış ÇOBAN

 

İktidar, Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle ilgili açılış yapabilmek için bugün tesise enerji üretiminde kullanılacak nükleer yakıt getirecek. Böylece tesis, teknik olarak çalışır hale gelecek ve nükleer santral statüsü alacak. İki gün önce rahatsızlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün doktorlarının yönlendirmesiyle Akkuyu programını iptal etmişti. Erdoğan, açılışa video-konferans yöntemiyle katıldı. Uzmanlar uygulamanın tehlikelerine dikkat çekerken santrale yönelik tepkiler sürüyor. Ekolojistlerin ve uzmanların sesine kulak asmayan iktidar, projeden geri adım atmayıp, kendi bildiğini okumaya devam ediyor. Türkiye’nin birçok yerinden Mersin’e gelen nükleer karşıtları bu duruma tepki göstermek için, Akkuyu’ya gitti. Yolda 5 kez durdurulan ve 6 kez kimlik kontrolünden geçen nükleer karşıtları, bu uygulamanın kasıtları olarak yapıldığını söyledi.

GÖZALTINA ALINDILAR

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bulunduğu alana 4 kilometre kala durdurulan nükleer karşıtları, protestolarını burada gerçekleştirmek istedi ama jandarmanın sert müdahalesine maruz kaldı. Jandarmalar, aralarında Türkiye İşçi Partisi(TİP) Mersin Milletvekili adayı Hakan Güneş’inde olduğu 3 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Güneş ve diğer 2 kişi, nükleer karşıtlarının ‘Arkadaşlarımızı almadan hiçbir yere gitmiyoruz’ demesi üzerine serbest bırakıldı.

 

“ÖLECEĞİZ”

Duruma tepki gösteren ekoloji aktivist Ful Uğurhan, “Nasıl depremde boşu boşuna öldüysek. Bu nükleer santral yüzünden de öleceğiz. Çok öfkeliyiz. Avrupa’da savaş suçlusu olan, Avrupa’ya alınmayan Putin, buradan da defolup gidecek” dedi. Nükleer karşıtları daha sonra otobüslere binerek, Mersin’e geri döndü.

Saat 13:00’da, yapılması planlanan açılış, nükleer karşıtlarının protestosu nedeniyle saat 16:00’a alındı.

KASITLI OLARAK KİMLİK ARAMASI YAPTILAR

Gazetemize konuşan Ekoloji Politik üyesi Gizem Tatar, Yola çıktıkları andan itibaren 5 kez durdurulduklarını ve jandarma tarafından 6 kez kimlik kontrolünden geçtiklerini belirtti.

Bu uygulamanın kasıtlı olarak yapıldığını söyleyen Tatar, “Saat 12.40 itibari ile Akkuyu'ya giriş yapan ekolojistlerin, yolu bir kez daha polis tarafından kesildi. Arama emirleri var ve depremi bahane ediyorlar. Giriş-çıkışlar çok yoğun olduğu için bütün araçları kontrol etmek zorundayız, diyorlar bize.

Her yerde durduruyorlar, o arada yeni yolcu almadığınızı nereden bilelim, diyorlar bize. Her durdurdukları alanda da en az iki saat tutuyorlar bizi, açılış törenine yetişmemizi engellemek için.

On dakika önce yine kontrol ettiniz kimliklerimizi diyoruz, sisteme düşmemiş, sistem hata veriyor, diyorlar bu sefer de” diye konuştu.

DARP EDİLDİK

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bulunduğu alana 4 kilometre kala engellendiklerini ve etraflarının kolluk kuvvetler tarafından çevrildiğini belirten Tatar, “Etrafımızı sarıp bizi engellemek istediler. Biz de bu yüzden protestomuzu burada gerçekleştirdik. Çok geçmeden etrafımızı saran jandarmalar üzerimize doğru yürüdü ve bizi darp etmeye başladı. Bacağımda, kolumda, yüzümde kısacası vücudumun çoğu yerinde darp izi oluştu” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA