Yenişehir’in arsa satışı CHP’den bile tepki çekti!


 

Geçen ay 42 milyon TL borçlanma yetkisi alan Yenişehir Belediyesi’nin, buna ek olarak Ocak’ta 9, Mart’ta 3 dönümlük çok değerli bir arsanın şirkete devri ve son olarak bu ay yine Menteş’te çok değerli olan 5,5 dönümlük bir araziyi satış için yetki istemesi CHP’lileri bile isyan ettirdi. Başkan Abdullah Özyiğit ise kendini; 9 arsa satışının çok küçük ölçekli vatandaşın sorununu çözmeye yönelik satışlar olması, borçlanmanın EYT için yapılması, şirkete arsa devrinin de belediye yararına olduğunu ve satılan arsaların kendi döneminde alındığını söyleyerek savunmaya çalıştı.

HEDİYE EROĞLU

 

Yenişehir Belediyesi 2023 Yılı Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısının Birinci Birleşimi, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Meclisin açılışında Başkan Abdullah Özyiğit, “Ülkenin yeni bir başlangıca yelken açması ile alakalı önümüzde 14 Mayıs seçimleri var. Ülkemizin demokrasisi için hayırlı uğurlu olmasını şimdiden diliyorum” dedi.

 

YENİŞEHİR’İN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PLANI DEVREDE

Meclis bir önceki tutanak özetinin oylaması ile devam etti. 2022 yılı kesin hesabının komisyonlara havale edildiği toplantı, bir kişilik kadro ihtası ile devam etti. Mecliste ayrıca bazı kadrolarda da yeniden düzenlemeye gidilerek azaltma yapıldı.

Toplantı, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için 2030 ve 2050 hedeflerine yönelik hazırlanan “Yenişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişliğine Uyum Eylem Planı’nın imzalanması ile devam etti.

Başkan Özyiğit de, sanal ortamda Yenişehir’in ikizini oluşturacaklarını bunu da Türkiye’de ilk olacağını söyledi. Bu sayede Yenişehir’de nereye ne yapılacaksa bunda, yapay zeka kullanarak rüzgarın, hava akımlarının önünü kesip kesmemesinden bir binanın doğal enerjiden daha fazla yararlanabilmesi için yerleştirilme şekillerine kadar pek çok açıdan veri sağlayacağını söyledi. Özyiğit, “Yani bizim yürüyüşümüzü artık bu çalışmalar belirleyecek.

Biz kafamıza göre yer aktı suyunu çekemeyecek, bir binayı konumlandıramayacağız. Şuradan denizi daha iyi görüyor diye binayı oraya yapamayacak insanlar. Yeşil ve doğru binalar yaparsak ki bu konuda göreve geldiğimiz günden buyana ülkemizde olmayan ölçekte yeşil bina uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Bu toplu bir davranış gerektiriyor sadece Yenişehir’de bunu yaparak iklimi kurtaramayacağımızı biliyoruz ama herkes kapısının önünü süpürdüğünde her şey çok güzle olur. Yağmur yağmıyor yağınca sel oluyor, kuraklık nedeniyle ölümler oluyor. Ama bunları önlemek mümkün. Herkes sorumluluğunu bilecek. Bilim ile yürüme sorumluluğumuzu var. Bu uygulamayı tüm halkımızın ve kurumlarımızın kullanımına açacağız. İstediğimiz kadar doğayı kirletme özgürlüğümüzün olmadığını bilmemiz gerekiyor.

Bu çalışma ile ayrıca bu işi yaparken üniversitelerin ilgili birimleri ile yaptığı çalışmaları buraya taşımak istiyoruz. Ülke olarak en büyük kayıplarımızdan, eksiklerimizden biri, üniversitelerde üretilen bilginin reel yaşama aktarılması. O iletişim o köprü kurulamıyor. Bu o alana da bir örnektir bu çalışma” dedi.  

 

“TEDAŞ’IN PARKLARA, YEŞİL ALANLARA TRAFO İSTEĞİ REDDEDİLMELİ”

Mecliste daha sonra Çiftlik Mahallesi’nde belirlenmek istenen trafo alanları ile ilgili teklif görüşüldü. CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, “Biz daha imar planlarının 5 binlik, binlik planları yeni yaptık hatta daha bitiremedik bile revizyonları bekliyor. İki yıldır da bu işe emek sarf ediyoruz. İlgili müdürlüğümüz bu altyapı veya üst yapı kurumlarına planlar yapılırken ihtiyaçların belirlenmesi için bilgi vermiştir. Ama anladığım kadarıyla bunlardan bir geri dönüş gelmiyor. Ne zaman ki bizim planlarımız bitiyor, neyin nasıl yapılacağı belli oluyor TEDAŞ trafo alanı derdine düşüyor. Muhtemelen de biz yine bu trafoları parklara, yeşil alanlara veya refüjlerini içen koymak zorunda kalacağız. Yani bu hakikaten benim aklımın almadığı bir durum. İki yıldır uğraşılan bir plana TEDAŞ’ın ‘benim şurada trafoya ihtiyacım var’ dememesi ilginç. Ne zaman ki yeşil alanın, sosyal tesis alanı belli oluyor, TEDAŞ’ın aklına trafo yapmak geliyor. Eğer yeşil alan, park, bahçe içinde böyle bir talepleri varsa bunu reddetmeliyiz” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “İmar Komisyonumuz bu konulara hassasiyet göstersin. Gerçekten de bunlar daha önceden planlanabiliyorsa, planlanması gerekir. Yerlerin tespitinde bir enerji ihtiyacı doğuyorsa işte o zaman karşımıza geliyor” dedi. Teklif oy birliğiyle İmar Komisyonuna sevk edildi.

 

TARTIŞMALI ARAZİ SATIŞI İÇİN YİNE YETKİ İSTEDİ

Mecliste son olarak geçtiğimiz ay gündeme gelen tartışmalı arazi satışı yeniden gündeme geldi. İdare bu kapsamda, “Belediyemiz tarafından yürütülen hizmetlerin daha verimli olarak yapılabilmesi için mülkiyeti belediyemize ait Menteş Mahallesi, 21-J-III pafta, 10471 ada, 1 nolu parselin satışı ve satış işlemleri için Encümene yetki verilmesi ile ilgili teklife ait Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar Komisyonu ile Ekoloji Komisyonu ortak raporunun görüşülmesi” teklifi sundu.  

Geçen mecliste tartışmalar altında komisyona sevk edilen arazi satışı ile ilgili komisyonların oy çokluğuyla ile yetki verilmesi kararı verdiği görüldü.

 

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ: “SATIŞA GEREK YOK”

Konuyla ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Haşim Tuluk, “2023 yılında meclis kararı ile ölçekleri küçük olan 9 adet parselin satışı için karar alındı. Ayrıca Mart ayında 3 dönüme yakın bir parselin belediye şirketine devri için karar aldık. Nisan ayında da 42 milyon TL borçlanma için yetki aldık meclisten. Dolayısıyla bizim 5 yıllık stratejik planlara baktığımızda şuanda ki satışı düşünülen arsalar, borçlanma, devir arsasından dolayı bence bu parselin satışı için şuanda belki planlarımızda ihtiyaç da yok. 5 yıllık stratejik planlara, böyle bir satışın geliri nerede kullanılacak diye baktığımda projelerde böyle bir şey bulamadım. Benim kendi şahsi düşüncemdir; bir kamu malının, arsasının kamu faydasına değerlendirilirken bir arsanın veya bir tarlanın yatırımlarda, projelerde amaçtan ziyade araç olarak kullanılmasının kamu yararına daha faydalı olacağını düşünüyorum. Biz burayı satış yerine sağlık polikliniği, kreş, öğrenci yurdu yapabiliriz. Dolayısıyla üzerine değer katarak bunu biz Yenişehir halkına daha faydalı hale getirebiliriz. Kamu malını yine kamuya kullanmış oluruz ve bunu bir araç değil amaç olarak kullanmış oluruz. Ki baktığımda 2023 yılında ocak ayında 9 adet satış, Mart’ta 3 dönümlük çok değerli bir arsanın şirkete devri ve Nisan ayında 42 milyon TL borçlanma ve Mayıs ayı tekrar bir arsa satışı” diye konuştu.

Başkan Özyiğit ise “Ne kadar güzel değerlendirme yaptı” diyerek, partilisi Tuluk’u eleştirdi.

 

ŞİKE VAR TEPKİSİ!

Yine CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız da, satışa tepki göstererek, “Ben de bu arsa satışı konusunda fikrimi söylemiştim ama yenilmekte fayda var. Benim 5 binlik planların yapıldığı süreçten buyana bir şerhim var bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi komisyonlarında.

Bu arsanın bulunduğu alan belediye hizmet alanı, yani KOP parseli, yani sosyal tesis alanı. Biz bu sosyal tesis alanını, vatandaştan bir biçimde yer değiştirme usulüyle belediye mülkiyetine aldık. Belediye mülkiyetine geçirdiğimiz sosyal tesis alanı da konuta çevirdik. Aslında burada bir şikeli durum oluştu. Yani her hangi bir yurttaşa kesinlikle yapmayacağımız bir durum.

 

ETİK DEĞİL!

Ancak araya giren Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yıldız’a, “Böyle bir cümle kullanamazsın Abdurrahman bey, yani şike ne demek ya? Yasal olmayan bir işlem mi yaptı Yenişehir Belediyesi” dedi.

Bunun üzerine Yıldız, “Bence evet” diyerek tepki gösterdi. Özyiğit ise “Konut haklarını bir yerde topladı Yenişehir Belediyesi. Bu yasal hakkıdır. Şikeyi iade ediyorum. O sözünüzü geri alın” dedi.

Yıldız ise ‘şike’ lafını geri alarak, “Fakat yönetmeliğe uygun olmayan bir işlem yapıldığını söylüyor ve altını çiziyorum. Bir yurt yapılacak sosyal tesis alanının konuta dönüştürülmesi İmar Yönetmeliği gereği doğru değil. Biz bunu yapabiliriz. Belediye meclisi karar alabilir. Hatta belediye meclisinin almış olduğu karara dışarıdan bir itiraz gelmez, mahkeme süreci başlatılmaz ise bu uygulamaya da geçirilebilir. Fakat bu etik değildir. Aynı şekilde belediyemizin hemen 100-200 metre bir yeri daha var ki burası da Kop parseliydi ama burası da konuta dönüştürüldü. Ben hani bunun belediye ile alakası yok ama ben ona da şerh koydum. Objektif olmak gerektiğini düşünüyorum. Etik davranmanın, hukuka, kurallara, plan yönetmeliklerine uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum. Bunu yapmadığımız müddetçe yarın her hangi bir yurttaş gelse sosyal tesis alanı olan bir arazisini, dese ki ‘siz belediyeni sosyal tesis alanını konuta çeviriyorsunuz, benim sosyal tesis alanımı neden konut alanına çevirmiyorsunuz’ dese vereceğimiz bir cevap yok. Bunun için imar yönetmeliğine aykırıdır diye düşünüyorum. Yani her hangi bir yurttaşa yapmayacağımız şeyi belediyeye yaparsak ve bunu satarsak esasen ticaret hayatında buna ‘ayıplı mal satmak’ denir. Yaptığımız iş mahkemeden de döner. Ayıplı mal satarsak yani sosyal tesis alanını konut alanı diye birine satarsak yarın başka bir mahkemeden bize, ‘ayıplı mal satmaktan ötürü’ dava açılabileceğini düşünüyorum. Burayla ilgili yeniden bir revizyon yapalım. Buraya yeniden sosyal tesis alanı ibaresini koyalım. Biz yapamasak bile bizden sonra gelecek belediye yönetimleri burada bir yurt veya sosyal tesis yapabilir.

Bu sayede önünde oturan ki burası bildiğimiz kadarıyla olimpik havuzun arkasındaki portakal bahçesi. Zaten burası doldurulmuş çok fazla portakal da kalmamış ama arkasında da apartmanlar var. Bu insanlar oradan ev alırken muhtemelen burayı sordular, ‘portakal bahçesi sosyal tesis alanı’ diye aldılar. Şimdi önüne biz 21 kat imar hakkı bulanan araziye apartman yapılmasını sağlayacağız.  Hakikaten bu doğru, etik bir davranış olmaz. Bence hukuk kurallarına uygun değil. Belediyenin iş ve işlemlerinin işleyiş tarzına da uygun değil” diye konuştu.

 

ÖZYİĞİT, ‘BELEDİYENİN TEK GÜCÜ KALEMİ’Nİ KULLANIYOR

Başkan Özyiğit ise CHP’li Tuluk ve Yıldız’a cevap verdi. Öncelikle Tuluk’un 9 adet satışına ilişkin konuşan Abdullah Özyiğit, “9 adet parsel neydi? Bu 9 adet satı; artık arsaların özellikle gecekondu tarzında inşa edilmiş yapı kayıt belgesi alınmış ama bizim içinde 50, 200 metre yerimiz kalmış arsaların satışını yaparak oraların imarlı bir hale dönüştürülmesi için hak sahibine verilmesini kapsıyor. Bu 9 adet arsanın sanki Yenişehir Belediyesi göreve geldiğinden beri arsa, mal satıyor gibi bir anlayışı vurgu yapmak istiyorsan yanlış nokta.

Bölgede bahsi geçen sosyal tesisleri, eğitim alanları, spor alanları yapılıyor ve yapılmaya da devam edilecek. Vatandaş gelse yapar mıydınız da belediyeye yapıyorsunuz noktasında belediyenin tek gücü kalemi. Belediye plan yapar ve bu planlarla belediyenin ortak hizmetler sunma noktasında bütçe sağlar. Yoksa belediyeni sadece tahsil ettiği vergileri dışında merkezi idareden gelen rakamlarla yönetmeye kalkarsanız belediyede çok bir hizmet veremezsiniz. Dolayısıyla burada yaptığınız iş tamamiyle hukuk çerçevesinde olmak zorunda. Hukukun dışına çıkmaya kimsenin ne niyet etmesini kabul edebiliriz ne de böyle bir adımı onaylarız. Bir vatandaş da gelse benim şurada konut hakkım var, şurada da bir sağlık tesisi var, sağlık tesisi ile konut hakkımı değiştirmek istiyorum’ talebiyle gelse bu komisyonda değerlendiriliyor, gerektiğinde de doğru bulunuyorsa karar veriliyor. Burada doğru bulundu.

 

“MÜLK SATMIYOR, KAZANDIRIYORUZ”

Belediyemizin mülk satma noktasında bir davranışı yoktur, mülk kazandırma noktasında bir davranışı vardır. Bu bahsettiğimiz alanların tamamı bizim dönemimizde satın alınmıştır, kamulaştırılmıştır. 20,5 dönüm yerdir. Şuan da satışı düşünülen yer 5,5 dönümdür. Geçen ay 42 milyon TL’lik bir borçlanmadan söz ettiniz ama tahminen 144’ü bulacağını düşündüğümüz arkadaşımızı EYT ile emekli ettiğimizi söyledim ki bunun stratejik planda olmaması muhtemel bir iş. Toplu emeklilik talepleri ile karşı karşıya kalmamızdan kaynaklanan bir durum var ortada. Yani önceden çok tahmin edilmeyen, plana konulmamış bir durum. Ülkemizde yaşadığımız deprem felaketi gibi. Ama biz bölgeye milyonlarca TL harcama yapıyor muyuz, yapıyoruz. Bunlarda planlarda yok. Biz iki işi bir adada yapalım. Borçlanma yetkisini de alalım, bu arsanın satış yetkisini de. Hangisi daha ekonomik ise daha hız kazandıracaksa…EYT’lilere tazminatların ödenmesi ile ilgili İller Bankası üzerinden bir ay önce işleme başladık ama hala hiçbir mesafe alınamadı. Komisyonumuza da sitemimi ileteyim, keşke bir ay önce bu kararı almış olsaydık, çok daha hızlı mesafe almış olabilirdik.

 

YENİŞEHİR’DE MÜLK ALACAK OLAN YOĞUNLUĞU HESAP EDECEK!

Bu konularda dava açmak serbest ama açtığımız davanın kurumlara, kişilere nasıl etkiler yaratabileceğini az çok hesap edebiliriz. Kimseye bir zararı ziyanı olmayan bir iştir, sonuçta belli bir yoğunluk vardır Yenişehir’de, burada ev alanda konut alanda, yerleşim yeri seçen de bu yoğunlukları bilerek almak durumundadır. Dolayısıyla öyle bir haklılık da yok, kimsenin hakkı hukuku çiğnenmemiştir. Burada büyük bir kamu yararı, büyük bir hizmetin görülmesi anlayışı vardır. 20,5 dönüm satın aldığımız ve taksitlerini 6 ayda bir 2,5 milyon ödeyerek geçen ay tamamladığımız bir yerin 4’te birini satıyoruz. Örneğin spor alanı olan ve adı Adonis diye geçen yerin satma yetkisini siz bize geçen ay verdiniz ama kullanmadık. Hiç gündemimize getirmedik. Dolayısıyla burada yetki alınır, hangisi gerekli olursa idare onu değerlendirir. Siz bize güveniyorsanız, bu yetkiyi verirsiniz. Biz en efektif olan, kuruma en fazla olan bölümünü kullanacağız.

 

“KAYNAK İHTİYACI VAR YA BORÇ ALACAĞIZ YA DA SATIŞ YAPACAĞIZ”

Bugüne kadar 9 adet diye bahsedilen parselin toplamı 900 metre değildir diye düşünüyorum. Bir yaranın, sürüncemede ve dosyası kapanmayan bir iş olarak gördüğü için idare bize bunu teklif ediyor ki o işte de sonuç alınamadı, o iş ile bu işi karıştırmamak lazım. Yoksa orada satış değil işin görülmesi, vatandaşın arada derede olan işinin nihayete eriştirilmesi ve sonuç oluşturulması noktasında çabalandı. Burada ise bir kaynak ihtiyacı var. Bunu ya borçlanarak çözeceğiz ya da kendi dönemimizde edindiğimiz mülkün bir bölümünü elden çıkartarak edineceğiz” diye konuştu.

 

3. ŞAHISLARA KİRAYA VERİLECEK Mİ?

Belediye şirketine verilen araziler ile ilgili de Başkan Özyiğit, “Şirket dediğiniz kurum belediyemiz. Şirketimize arsa tahsisi, iş ve işlemlerini daha hızlı görelim, iştiraklerimizi daha efektif yönetelim diye arkadaşlarımızın içinde bulunduğu yapıdır. Bu yerleşkeye ihtiyacımız var mı var. Kuruma devretmiş olmamız, kurum dışı bir devri gibi algılanmamalı” dedi.

 

 

CHP’li Haşim Tuluk ise şirkete devredilen 3 dönüm arsanın şirket tarafından kullanılacağı ibaresinin yer aldığını anımsatarak, “Peki burada yapılacak bina, tesis her ne ise 3’üncü şahıslara kiraya verilecek mi?” sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Özyiğit, “Hayatın bize ne getirip getirmeyeceği belli olmaz. Mesele geçen toplantıda da bana ‘bu para nerede kullanılacak?’ denildi. Bu para öncelikle EYT için kullanılacak. Ama şunu söylerseniz üzülüyorum, ‘Sadece orada kullanın’. Paraların seri numarasını alıp, bu para oradan gelmişti, oraya mı ödeyeceğiz diyeceğiz. Öyle bir şey yok. Bu bir kurum, bu kurum en efektif şekilde yönetilecek. Basiretli bir şekilde yönetilecek” dedi.

Abdurrahman Yıldız’a da konut arsası ile belediye hizmet alanı denilen farkının 4-5 kat olduğunu söyleyen Özyiğit, “Kamu yararına bir iş yaptık. Yani belediyenin yararına. Belediyenin yararı demek tüm Yenişehir halkının yararına demektir. Buradan gelecek kaynak yine Yenişehir halkı için kullanılacaktır” diye konuştu.

Müzakerelerin ardından teklif bazı CHP’lilerin de red vermesine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA