Haber Merkezi
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için geri sayım başladı. Türkiye için kritik önem arz eden seçimlerde seçim güvenliğini sağlamaya çalışan sivil inisiyatiflerin çalışmaları da deprem bölgeleri başta olmak üzere hız kazandı. Sivil inisiyatif temsilcileri, yürüttükleri çalışmalarda seçmenin sandığa ulaşmasının yolları aranıyor.
'ASKIDA BİLET' UYGULAMASI
Oy ve Ötesi Derneği Başkanı Ertim Orkun, kurdukları ‘AskıdaBilet’ platformununun çalışmalarını anlattı. Orkun, “Biz askıdabilet.com diye bir platform oluşturduk. Bu platformun amacı: deprem bölgesinde, depremden kaçmak zorunda olan fakat oy vermek için dönmek üzere bilete ihtiyacı olan insanlara destek vermek. Şu anda 8 bin - 9 bin kaydımız var. Diğer insanlarımız da bağışta bulunuyorlar bu insanların bilet alması için. Destek olanlarla ihtiyaç sahiplerini birleştirmiş oluyoruz. Dileriz on binler, yüz binler bölgeye gider ve oyunu kullanır” ifadelerini kullandı.
“DEPREM BÖLGELERİNDE OY VERME ORANI YÜZDE 20’LERE DÜŞECEK”
Deprem bölgesini terk etmek zorunda kalan yurttaşlara değinen Orkun, “Çok büyük bir çoğunluğu da bildiğimiz kadarıyla kayıtlarını var oldukları yeni şehirlere almadılar maalesef. Oy vermek üzere oraya dönmek zorundalar, aksi takdirde oy veremeyecekler. Kimi sandıklarda oy verme oranı yüzde 20’lere 30’lara kadar düşecek. Bununla ilgili biz hem sandık güvenliği açısından çalışıyoruz, bölgede sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Umut ediyoruz ki her sandığa bir kişi gelecek şekilde gönüllümüz olur” açıklamasında bulundu.
“DEPREMZEDELER İÇİN OTOBÜS ORGANİZASYONU BAŞLATTIK”
Sandıkları Koruyoruz Hareketi Avukatı Mert Doğan da deprem bölgelerinde yürüttükleri çalışmaları “Depremzedelerin özellikle bölgede oy vermeleri için bir otobüs organizasyonu başlattık. Türkiye’de özellikle deprem bölgesinde ciddi bir sorun var, birçok kaynağa ulaşım ve çeşitli açılardan da hayatın devamı noktasında zorluklar içerisinde. Hal böyleyken seçim sürecinde de zorlukların ortaya çıkacağını öngörebiliyoruz. Sahadaki arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar. Her sandığa mutlaka bir gönüllümüzün yerleştirilmesini sağlamak için şu anda halk nezlinde örgütlü bir çalışma yürütüyoruz” sözleriyle açıkladı.
“DEPREM BÖLGELERİ İLE BİREBİR İLGİLENEN EKİPLER VAR”
Deprem bölgelerinde yürüttükleri çalışmaları açıklayan Türkiye Gönüllüleri’nden Ayçe Yücel de “Özellikle; Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya bölgelerinde bizim yaptığımız sistemden biraz daha farklı çalışmalar yürütüyoruz. Normalde biz merkezde çalışıp illerdeki arkadaşlara deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Ama deprem bölgelerinde, orayla birebir ilgilenen ekipler yerleştirdik” ifadelerini kullandı.
“HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”
Çadırda kalan depremzelere dair konuşan Yücel, “Bizim binasal anlamdaki sistemde yaptırım durumumuz yok. Mesela çadırda yaşayan bir seçmen varsa o çadırdaki kişinin bilgileri aldığından emin oluyoruz, o kişiye bilgilerin gitmesini sağlıyoruz. Her bir kişinin oylarıyla ilgili olan noktada takip etmesi gerekiyor ve ‘ben orada görev almalıyım’ diyerek elini taşın altına koyması gerekiyor” diyerek yurttaşları gönüllü olmaya davet etti.