Batı Mersin’de 42 bin dekar arazi su bekliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Batı Mersin’de 42 bin dekar arazi su bekliyor


 

DSİ, KKTC su temin projesi kapsamında inşa edilen Anamur Alaköprü Barajı’nın sulama ayağında çalışmaların yüzde 52’sinin tamamlandığını bildirdi. DSİ’nin açıklamasına göre Mersin’in en büyük sulama projesinde 42 bin dekar tarımsal arazinin sulamaya hazır hale getirildiği ve ilk etapta 11 dekar alana su bırakıldığı bildirildi.

Haber Merkezi

 

Batı Mersin’de Silifke ve Erdemli Aksıfat Barajı’nı beklerken Anamur ve çevresindeki ilçelerde sulama sorununa çözüm ve KKTC Su Temin Projesi kapsamında inşa edilen Alaköprü Barajı’nın sulama ayağı hız kazanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. DSİ; tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıktığını belirtti.

 

HEDEF 2024 YILINDA 83 BİN 600 DEKAR SULANABİLİR ARAZİ

DSİ; örtü altı sebze ve meyve üretiminde ülkemizde önemli bir paya sahip olmasının yanı sıra ihracatta da söz sahibi olan ve başta “Anamur Muzu” olmak üzere, çilek, örtü altı sebze üretimi ve narenciye çeşitleri ile tarımsal ekonomiye güç veren Anamur ve Bozyazı ilçelerinin sulama suyu problemini kökünden çözmek için başlatılan projenin yüzde 52’sinin tamamlandığını bildirdi.

100 KİLOMETREDEN FAZLA BORU HATTI İNŞA EDİLDİ

Bugüne kadar11 bin dekar tarımsal araziyi ise fiziksel olarak sulamaya açtıklarını ve 42 bin dekar tarımsal arazinin ise sulamaya hazır hale getirildiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hedefimiz 2024 yılı içerisinde Anamur ve Bozyazı ilçelerindeki toplam 83 bin 600 dekar tarımsal araziyi modern, basınçlı sulama suyuna kavuşturmaktır” dedi.

Aralıksız devam eden çalışmalarda yeraltını borularla ördüklerini söyleyen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Mersin’in en önemli sulama yatırımı olan Alaköprü Sulaması kapsamında bugüne kadar yeraltına 24 bin 301 m CTP boru, 90 bin 566 m PE 100 boru olmak üzere toplamda yaklaşık 115 km boru döşendi. Ayrıca 250 adet sanat yapısı imal edildi.” dedi.

ZOR BİR COĞRAFYADA ÖNEMLİ BİR İŞ YAPMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ

Dev projenin yarısından fazlasının tamamlandığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bu bölge, özellikle örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bir coğrafya. Bu sebeple de arazide yoğun bir şekilde kalıcı sera işletmeleri mevcut.  Bununla birlikte çok yıllık narenciye bahçeleri ve arazinin zorlu topoğrafik yapısı çalışma şartlarını güçleştirmektedir. Fakat sürdürülebilir tarım anlayışıyla toprağına sahip çıkan, en zorlu arazi koşullarında dahi üreten çiftçimiz her şeyin en iyisini hak etmektedir. Suyun kıymetini çok iyi bilen ve bir damla suyu dahi israf etmeden üretime dönüştüren çiftçilerimiz için çalışmaya ve Alaköprü Sulaması projemizi ivedilikle tamamlamaya kararlıyız. Tüm hızıyla devam eden çalışmalarımız neticesinde 2024 yılı içerisinde projemizi tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA