HEDİYE EROĞLU
Türkiye’nin kurulan ilk serbest bölgesi olma özelliğini taşıyan Mersin Serbest Bölgesi’nin yılın ilk 3 ayına ilişkin ekonomik verileri açıklandı.
Mersin Serbest Bölge'nin ticaret hacminde Şubat ayındaki yıllık azalış Mart'ta hız kesti.
Ancak toparlanmada bu da yeterli olmadı.
İSTİHDAMDA AZALIŞ
Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan doğrudan istihdam 2022'nin Mart ayı sonuna göre yüzde 1'lik azalışla 10 bin 546 kişiye geriledi. Öte yandan bölge dolaylı olarak sağladığı binlerce kişilik istihdam ile de kent ekonomisinin önemli bir dinamiği olma özelliğine sahip.
FİRMA SAYISI AZALDI
Öte yandan son dönemlerde yabancı sermayenin yoğun ilgi gösterdiği bölgede faaliyet gösteren firma sayısında da azalış gerçekleşmesi dikkat çekti.
Bölgedeki firma sayısı söz konusu dönemde yüzde 1'lik azalışla 384'e geriledi. Firma sayısında yılın ilk çeyreğinde azalış eğilimi gözlendi. Firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “işyeri kiralama” ile “bankacılık” faaliyet konularındaki azalışın etkisiyle 2022'nin Mart ayı sonuna göre yüzde 1'lik azalışla 610'a geriledi.
YATIRIM HARCAMALARI AYNI SEVİYEDE KALDI
Türkiye’nin ikinci büyük Serbest Bölgesi Mersin’de ayrıca 2023'ün Ocak-Mart döneminde yatırım harcamaları geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalarak 9 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
MART’TA ARTIŞ YÜZ GÜLDÜRDÜ
Yılın ilk ayına artışla giren bölgenin ticaret hacminde Şubat'taki yıllık azalış Mart'ta yavaşlayarak yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu azalışta işlenmiş petrol ürünleri ile demir-çelik sanayi mamulleri imalat alt sektörleri etkili oldu.
Aylık bazda bölgenin ticaret hacmi yılın ilk iki ayının aksine Mart'ta yüzde 31'lik artışla 315 milyon dolara yükseldi.
Mart 2023'de ticaret hacminde hem yıllık bazda azalışın hız kesmesinde hem de aylık bazdaki artışta “kimya sanayi mamulleri” etkili oldu.
YILIN İLK ÇEYREĞİNDE DÜŞÜŞ VAR
Yılın ilk çeyreğinde bölgenin ticaret hacmi ara malı ithalat ve ihracatındaki daralmanın etkisiyle yüzde 12'lik azalışla 828 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ticaret hacmindeki daralmada sektör bazında imalat grubunda kimya sanayi mamuller, demir - çelik sanayi mamulleri ile işlenmiş petrol ürünleri ithalat ve ihracatı etkili oldu.
Ülke gruplarına göre bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmelere bakıldığında, diğer haricindeki tüm ülke gruplarında geçen yılın altında kalınırken, söz konusu azalışta Avrupa ve Asya ülkeleri ithalatı ile Türkiye ihracatı öne çıktı.