Haber Merkezi
İhracatçı firmaların enflasyonla paralel artan kur beklentisi olduğunu belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Seçimlerin ardından kurun yukarı yönlü hareketliliği, ihracatçıların kaybettiği rekabet avantajını geri kazandıracaktır. Özellikle Haziran ayıyla birlikte ertelenen talepler gelecektir” dedi.
Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı nisan ayındaki çift haneli düşüşü telafi ederek yüzde 14,4’lük artışla 21,7 milyar dolara ulaştı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü de benzer bir büyüme kaydederek mayıs ayını yüzde 19,3’lük artışla 730 milyon 588 bin dolarlık ihracatla tamamladı. Sektör, Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payı da yüzde 3,4’e yükseltti.
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (AKAMİB) mayıs ayı ihracatı sektör ihracat ortalamasının üzerinde büyüyerek yüzde 24,5’lik artış sağladı. AKAMİB’den yapılan ihracat tutarı 78 milyon 240 bin dolar olurken, birlik sektör ihracatının yüzde 10,7’sini üstlendi.
FAS’TAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ
Sektörün mayıs ayında Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı pazar 106,6 milyon dolarla Irak oldu. Irak’ı sırasıyla Birleşik Krallık, İsrail, İran ve Almanya izledi. Ay genelinde ilk 10 pazar içinde en dikkat çekici artışlar yüzde 75,5 ile İran ve yüzde 75,3 ile Fas pazarlarında gerçekleşti.
AKAMİB’in mayıs ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. 14,3 milyon dolar ihracat yapılan Irak’ı sırasıyla; Almanya, İsrail, Romanya ve Fransa takip etti. İlk 10 pazar arasında en dikkat çekici artışlar ise yüzde 155 ile Fas, yüzde 94,6 ile Suriye, yüzde 87,4 ile Romanya’ya yapılan ihracatta görüldü.
“KURDAKİ HAREKETLİLİK REKABET AVANTAJINI GERİ KAZANDIRIR”
İhracatta mayıs itibariyle toparlanmaya geçildiğini belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, yılbaşından bu yana yaşanan sorunlara rağmen ihracatçıların büyük kararlılık ve fedakarlıklar neticesinde başarılı olduğunun altını çizdi.
Yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile özellikle ekonomide yeni adımların atılacağını ifade eden Kılıçer, “İhracatçı firmaların uzun süredir önemli beklentileri var. En önemlisi enflasyona paralel bir kurun olması. Seçimlerin ardından kurun yukarı yönlü hareketliliği ihracatçıların kaybettiği rekabet avantajını geri kazandıracaktır. Bir diğer konu ise finansmana ulaşım. Bu noktada ihracatçı firmalarımızın gerek işletme, gerekse ihracat kredileri noktasında desteklenmesini, kaynakların bu ölçüde artırılmasını talep ediyoruz. Yeni kabine ile birlikte, yeni politikaların devreye girmesini, ülke ihracatına dinamizm kazandıracak adımların atılmasını bekliyoruz. Bu vesileyle, başta yeni Ticaret Bakanımız Ömer Bolat olmak üzere kabinede görev alan tüm bakanlarımıza başarılar dileriz” ifadelerini kullandı.