En çok Mersin’e!


 

Çukurova GÖÇ- DER, Göç Araştırmaları Platformu’nun, deprem bölgelerinde yapmış olduğu gözlem ve araştırma sonucunda ortaya çıkan “Saha Gözlem Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre; 3,3 milyon insan deprem bölgesinde ayrılıp diğer illere göç etti. En çok göçü ise 400 bini aşan kişi ile Mersin aldı.

BARIŞ ÇOBAN

 

Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği (GÖÇ- DER), 14- 21 Haziran Göç Haftası kapsamında, Göç Araştırmaları Platformu’nun, deprem bölgelerinde yapmış olduğu gözlem ve araştırma sonucunda ortaya çıkan “Saha Gözlem Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı.

Özgür Çocuk Parkında bir basın açıklaması yapan GÖÇ - DER Şube Eş Başkanı Besime Gülhan Yağ Demir, savaş, çatışma, doğal afet, ekonomik buhran, toplumsal kargaşa gibi sebeplerden dolayı asırlardır göç hareketliliğinin yaşandığının bir gerçek olduğunu söyledi.

 “Özellikle Ortadoğu coğrafyasında emperyalist odaklarca yürütülen yıkıcı müdahalelerin yarattığı kaos, tüm dünyaya yayılan yeni bir göç hareketine yol açmıştır” diyen Gülhan Yağ Demir, “Son yıllarda yaşanan büyük göç hareketi aynı zamanda büyük bir trajediyi de içeriyor. Yunanistan’ın geri itme politikası ve tüm dünyanın buna göz yumması, dün yaşanan tekne faciasında olduğu gibi bu katliamı gözler önüne sermektedir” dedi.

“RESMİ RAPORLARA GÖRE 3,3 MİLYON İNSAN DEPREM BÖLGESİNDE AYRILIP DİĞER İLLERE GÖÇ ETTİ”

6 Şubat 2023’de yaşanan Maraş merkezli depremde ise 11 ilde, resmi rakamlarla 50 binin üzerinde, fakat resmi olmayan rakamlarla tahmini olarak 100 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiğini savunan Demir, “Uluslararası düzeyde son yüzyılın en büyük depremi olarak kabul edilen, ağır hasarını ve yasını yaşadığımız bu depremde; kentlerinden milyonlarca insan çıkmak zorunda kalırken, bu illerin çevresinde bulunan pek çok kent de milyonlarca göç almıştır. Resmi raporlara göre 3,3 milyon insan deprem bölgesinde ayrılıp diğer illere göç etmiştir.

 

400 BİN İLE EN ÇOK GÖÇÜ MERSİN ALDI

Mersin ili, geçmişte yaşanan çatışmalı süreçte olduğu gibi, yaşanan büyük deprem felaketinden dolayı da en çok göç alan kent olmuştur. Tahmini rakamlar kentimize 400 bin insanın göç ettiği yönündedir. Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği, kentteki diğer paydaşlarla birlikte acil insani yardım ve geçici barınma alanlarına yönlendirme çalışmaları yürütmüştür. Yaklaşık olarak 4 bin kişi geçici barınma alanlarına yerleştirilmiştir. Bu çalışmalar sırasında özellikle geçici sığınma statüsüne sahip bireylerin ve mültecilerin çeşitli ayrımcılıklara maruz kaldığını, insani yardıma ve barınma olanaklarına ulaşmada güçlük çektikleri gözlenmiştir.

Depremden doğrudan etkilenen bölgelerde, depremin yarattığı tahribatın gözlemlenmesi ve geride kalanların aktarımları ile depremin ikinci ayına dair bir çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz. Üyesi olduğumuz Göç Araştırmaları Platformu’nun, deprem bölgelerinde yapmış olduğu gözlem ve araştırma sonucunda ortaya çıkan ‘Saha Gözlem Raporunu’ Mersin ve Türkiye Kamuoyuna iletilmek üzere siz değeli basın emekçileri ile paylaşıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA