KABARAN SU FATURASINA PAMUKLUK BARAJI SAVUŞTURMASI!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, belediye meclisinin reddetmesi üzerine mahkeme kararı ile suya zam yapması tepki çekerken, kurmayları tepkilere cevap olarak iktidarın yıllardır bitirmediği Pamukluk Barajı üzerinden propaganda yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçen yıl Kasım ayında suya aylık TEFE- ÜFE / 2 ve ek olarak da yüzde 25 zam yapmak istedi. Ancak Cumhur İttifakı aylık TEFE- ÜFE / 2 oranındaki zammın yeterli olacağını savunarak, yüzde 25 reddetti.

Bunun üzerine Seçer mahkemeye giderek, yargı süreci tamamlanmadan geriye dönük Ocak ayından geçerli olacak şekilde faturalara yüzde 25 zam yaptı. Muhalefet devam eden yargı süreci kapsamında zamma itiraz ederken vatandaş kabaran su faturalarına isyan etti. Bunun üzerine Seçer’in kurmayları Pamukluk Barajı’nın devreye girmesi ile enerji giderlerinin düşeceğini ve bu sayede su fiyatlarının azalacağını savundu.

 

SU TÜKETİMİ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 16 ORANINDA ARTTI

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, katıldığı bir televizyon programına hem ilçelerde, hem de kent merkezinde yaptıkları projeleri anlattı.

Öncelikle Mersin’de artış gösteren nüfusa değinen Yılmaz, TÜİK verilerine göre yaklaşık 2 milyon olan nüfusun 3 milyona yaklaştığını belirtti.Mersin’in cazibe merkezi olduğunu ve özellikle bayramda, belirli gün ve haftalarda yurt içinden ve yurtdışından ciddi anlamda vatandaşın kente geldiğini sözlerine ekleyen Yılmaz,“Geçen yıl bizim içme ve kullanma suyunun en çok kullanıldığı dönem, özellikle yaz aylarında Kurban Bayramı’ydı. 2022 yılı Kurban Bayramı’yla, 6 Şubat depremi sonrasında su tüketimine baktığımız zaman, yaklaşık yüzde 16 civarında bir artış gözlemliyoruz. SCADA uzaktan izleme kontrol merkezimizden aldığımız verilerimize göre bu yüzde 16’lık artış, 350-400 bin nüfusa tekabül ediyor” diye konuştu.Merkezden kırsala kadar suyla ilgili önemli bilgilere değinen Yılmaz, çevre kirliliği ve küresel iklim kriziyle mücadele edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Yılmaz, “Bizim içme ve kullanma suyunda sıkıntı yaşamamamız için, kaynaklarımızın beslenebilmesi için ve geleceğe güvenle bakabilmemiz için kar yağışının olması gerekiyor. Yağmur mutlaka etkili oluyor. Fakat küresel iklim krizinden dolayı sağanak geçişleri ile karşılaşıyoruz” dedi.

 

PAMUKLUK BARAJI’NIN KAPASİTESİ 282 MİLYON METREKÜP

Berdan Barajı’nın kapasitesinin 160 milyon metreküp olduğunu, DSİ’den alınan verilere göre de doluluk oranının yüzde 91 olduğubilgisini paylaşan Ali Yılmaz; “Şimdi bizim özlemimiz, hasretimiz Pamukluk Barajı. Pamukluk Barajı’nın yapılması, Çukurova çanağına belki onlarca yıl sonrasına yetecek kadar bir rezerv biriktiriyor. Pamukluk Barajı 282 milyon metreküp. Yani neredeyse Berdan Barajı’nın 2 katı büyüklüğünde kapasiteye sahip.Pamukluk Barajı, Berdan Barajı’na aynı zamanda büyük bir depo görevini görüyor. Çünkü Pamukluk Barajı’nda şu anda içmesuyu arıtma tesisi olmasa bile, iletim hattı yapılmasa bile, depo yapılmasa bile biriken su enerjisi alındıktan sonra yine Berdan Barajı’nın havzasına gidiyor. Yani 160 milyon metreküpü, 282 milyon metreküpün üstüne koyun. Bunun işletme, teknik gibi unsurlarını çıkarttıktan sonra, Pamukluk Barajı’nın doluluk oranı yüzde 78 seviyesinde. Bu da çok değerli bir veri” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

 

4 MERKEZ İLÇENİN TOPLAM TÜKETİMİ ŞU ANDA YILLIK 110 MİLYON METREKÜP CİVARINDA

Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden bahseden Yılmaz, 4 merkez ilçe ve Tarsus’un yılda ne kadar suya ihtiyacı olduğu hakkında da bilgiler paylaştı. Yılmaz; “Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin yüzde 75 kapasitesini 4 merkez ilçeye gönderiyoruz. 4 merkez ilçenin toplam tüketimi şu anda yıllık 110 milyon metreküp civarında. Geri kalan yüzde 25’lik kısmını da Tarsus’a veriyoruz. Şu anda Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisimizin kapasitesi tam ve artık yetmiyor. Başkanımız Vahap Seçer, bakanlıklar nezdinde görüşmelerde bulunuyor. Bizler genel müdürlükleri, bürokrasiyi sürekli takip ediyoruz, sürekli dile getiriyoruz. Mersin kamuoyunun bu konuya eğilmesini sağlıyoruz. Pamukluk Barajı, içmesuyu iletim hattı, deposu ve arıtma tesisi inşa edildiği zaman, faaliyete geçtiği zaman, Berdan Barajı’ndan Adana’nın batısına da yardımcı olabiliriz belki. Bu proje yeter ki yapılsın” ifadelerini kullandı.

 

“BURASI DA KAYNAK SUYUNA KAVUŞSUN DİYE ÇALIŞIYORUZ”

Anamur İlçesi ve Otluca kaynağından da bahseden Ali Yılmaz “Anamur, değerli ve güzide bir ilçemiz. Otluca’dan yaklaşık 45 kilometre bir isale hattıyla kaynak suyu alıp, biz Anamurlu hemşerilerimizin kullanımına sunmak istiyoruz. Bununla ilgili tabii ki İller Bankası’na müracaatlarımız yapıldı. Her şey tamam. Bunlar yine gündemimizde, sürekli takip ediyoruz. Anamurlular da takip etsin. Mersinli hemşerilerimizin tamamı takip etsin” dedi.

 

GÜLEK VE ÇAMLIYAYLA’NIN İÇMESUYUNU SORUNU KALMADI

Kırsalda küresel ısınmadan, küresel iklim değişikliğinden dolayı bazı noktalarda rezervlerin çektiğini ve kuruma noktasına geldiğini belirten Yılmaz, jeofizik uzmanları ve mühendislerin sahada sürekli araştırmalar yaptığını ifade etti. Kırsalda çok ciddi işler yaptıklarına vurgu yapan Yılmaz; “Güleklihemşehrilerimizin yıllardır çektiği içme ve kullanma suyu problemini sona erdirdik. Oraya Aspava kaynağını takviye ediyoruz ve yatırımımız devam ediyor. Çamlıyayla’da Papazın Bahçesi mevkiinden hem kaynak suyumuz var, hem keson kuyularımız var. Kaynakta önceki yıllarda resmen kuruma meydana geldi. yüzde80 azaldı kaynak suyu. Hemen keson kuyuları devreye aldık.  Çok ciddi artışlar yaptık. Buradan destek verdik. Cazibeyle gelen kaynağımız var Çamlıyayla için, onun kapasitesini artırdık”diye konuştu.

Toroslar’ın yaylalarında gerçekleştirdikleri çalışmaları da açıklayan Yılmaz, Mersin merkezdeki vatandaşların yoğun olarak kullandığı Gözne, Ayvagediği, Bekiralanı, Kepirli, Soğucak, Sarnıç bölgesi için; “Mevcut kaynakları öyle bir iyileştirdik, yeni depolar yaptık ki, Cehennem Deresi’nden şu anda saatte 350 metreküp su alıyoruz. Ama gelecek yıl 500 metreküpün üzerine çıkacağız.Toplamda saatte 670 metreküp az önce söylediğim mahallelere su besliyoruz. Gelecek yıl 150 metreküp daha artırmak istiyoruz. Uzun yıllar bu bölge içmesuyu ve kullanma suyu noktasında sıkıntı yaşamayacak. Fındıkpınarı Mahallesi’nde şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Kuzucubelen, Cemilli bölgesini rahatlatmaya çalıştık. Erdemli’deki kaynaklarımızda da ciddi anlamda iyileştirmeler yaptık. Rezervlerin hepsini, bir damla suyu bile araya gitmeyecek şekilde kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA