Gıda fiyatlarında artış kaçınılmaz!


 

Zor şartlar altında üretime devam eden üreticiler, iklim değişikliği ve girdi maliyetleri ile boğuşurken mazota yapılan ÖTV artışı ile hayal kırıklığına uğradı. Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Üretici bu gidişle üretemez!” uyarısı yaptı. Gümüş ayrıca zam sonrası gıda fiyatlarında artışın kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Haber Merkezi

 

Akaryakıt fiyatlarına KDV'nin ardından ÖTV zammı geldi. ÖTV düzlemesinin haftasonu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle İstanbul'da benzinin litresi 28.05 liradan 34.05 liraya, motorinin litresi ise 26.32 liradan 32.32 liraya yükseldi. LPG'nin litresi 13,98 TL'ye çıktı. Motorinin litresinin 26 TL seviyesinden 33 TL’ye çıkması, ulaşımdan gıdaya birçok sektörde zincirleme reaksiyona yol açacak. Sektör temsilcileri yaş sebze ve meyve ile kuru gıda fiyatlarına zam bekleniyor.

 

MARKET VE PAZARA ZAM YOLDA

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, motorinin litresinin 26 TL seviyesinden 33 TL’ye kadar fırlamasının, bu hafta itibarıyla yaş sebze ve meyve ile kuru gıda fiyatlarında en az yüzde 20 oranında artışa yol açacağına işaret etti.

 

“MAZOT VERGİSİ ÇİFTÇİMİZE VERİLEN DESTEĞİN YÜZDE 70’İNE DEK GELİYOR”

Bu açıklamalara tarım kenti Mersin’den de destek geldi. Yazılı bir açıklama yapan Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Üretici bu gidişle üretemez!” uyarısında bulundu.

“Mazota yapılan zam çiftçimizi olumsuz yönde etkilemiştir” diyen Gümüş, “Zor şartlar altında üretime devam eden üreticilerimiz iklim değişikliği ve girdi maliyetleri ile boğuşurken mazota yapılan ÖTV artışı üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Üreticimizin ödediği mazot vergisi çiftçimize verilen desteğin yüzde 70’ine dek geliyor.

“ÇİFTÇİMİZİN ÜRETİM MALİYETİNİN YÜZDE 10 İLE YÜZDE 20’SİNİ MAZOT VE ENERJİ OLUŞTURMAKTA”

Üreticilerimiz eskiden geleneksel tarım yapıyordu, yani insan ve hayvan gücüyle tarım yapılıyordu. Şimdi ise geleneksel tarım bırakılarak modern tarıma geçildi. Modern tarımın yapılabilmesi için enerji ve mazot çiftçinin olmazsa olmazıdır. Üreticinin tarımda kullanmış olduğu mazot ve enerji bir üretim aracıdır. Tüketim aracı değildir. Bu nedenle mazot ve enerji tarımda özel tüketim olarak düşünülmemelidir. Çiftçimizin üretim maliyetinin yüzde 10 ile yüzde 20’sini mazot ve enerji oluşturmaktadır.

 

“GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ OLMASI KAÇINILMAZ OLACAK”

Geliri zaten düşük olan üreticimiz bu gidişle mazot ve enerji fiyatına yetişemeyecek, bu sebeple tarımdan uzaklaşacak, gıda fiyatlarında artış olması kaçınılmaz olacak. En önemlisi ithale mahkum olacağız, üreten Türkiye değil tüketen bir ülke olacağız. Bu sorunun kökten çözümü ise üreticinin kullandığı enerji ve mazottan ÖTV, KDV, vergi ve fonlar acilen kaldırılmalı. Şunu aklımızdan hiç çıkarmayalım tarımın sorunu sadece üreticinin sorunu değil, tüm ülke sorunudur. Eğer bir ülkede üretici mutlu ve huzurlu ise tüm ülke mutlu ve huzurludur. Eğer bir ülkede üretici mutsuz ve huzursuz ise tüm ülke mutsuz ve huzursuzdur.....!” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA