‘Deliçay’da canlı yaşamı büyük tehdit altında’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Deliçay’da canlı yaşamı büyük tehdit altında’


 

Deliçay Deresi üzerinde kurulu krom maden ocağının atıkları geçen yıl yaşanan çevre faciasının ardından çevreye saçılmasına rağmen henüz hiçbir önlem alımadan olduğu gibi duruyor. Facianın yaşandığı bölgede incelemede bulunan Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, atıklar yüzünden canlı yaşamının büyük bir tehdit altında olduğunu belirterek yetkilileri bir an önce göreve davet etti. Şahinpınarı Mahalle Muhtarı Ferhat Turan ise, suya karışan zehirli atıklar yüzünden deredeki canlı yaşamın yok olduğuna dikkat çekti.

Haber Merkezi

 

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Musalı-Darısekisi-Şahinpınarı mevkiindeki Deliçay Deresi üzerinde kurulu MMK Madenciliğe ait krom maden ocağının atık havuzu geçen yıl çökmüş ve kimyasal atıklar dereye akmıştı. Yaşanan çevre faciasından bu yana etkili hiçbir önlem alınmaması sonucu kimyasal atıklar Deliçay’a akmaya devam ediyor.

Kanserojen krom atıkların karıştığı Deliçay, köylerdeki tarımın sulamasında kullanılırken, ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermesinden endişeleniyor. Yöre halkı, atık havuzunun çökmesinden sonra önlem alınmamasına tepki gösteriyor.

 

"BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI"

Facianın yaşandığı bölgeye giden Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ve Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, yerinde incelemelerde bulundu. Yaşanan çevre faciasının ardından hala bile önlem alınmamış olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyen Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, krom atıklarının canlılar ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Milletvekili Bozan, kimyasal atıkların Deliçay’daki suyla birlikte Akdeniz’e kadar kanserojen madde taşıdığını ve bu olumsuzluğun bir an önce önlem alınması gerektiği çağrısı yaptı.

Geçen yıl yaşanan çevre felaketinin yaşanmasına sebep olan firmanın ikinci bir maden ocağı açma hazırlığında olduğunu söyleyen Bozan, “Her kadar isim değişikliği yapmış olsalar da krom madeni işleten kişiler tarafından bir kaç kilometre aşağıda bakır madeni sahası açma çabası var. Aynı tehlike orası için de geçerli çünkü orası sabıkalı bir firma. Aynı firma belli bir süre sonra bakır madeni işletecek ve aynı şekilde oradaki atıklarını Deliçay’a akıtmaya devam edecek” diye konuştu.

Bu çevre faciasının takipçisi olacaklarını da ifade eden Bozan, konuyu meclise taşıyıp, Mersin Çevre İl Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunacaklarını belirtti. 

 

“DEREDEKİ CANLI YAŞAMI TAMAMEN YOK OLACAK”

Şahinpınarı Mahalle Muhtarı Ferhat Turan, geçen yıl yaşanan çevre felaketinden sonra yalnızca kapanan yolun açıldığını ve başka önlemin alınmadığını belirtti. 50 yılın ardından ilk kez derede balık göremediklerini dile getiren Turan, yetkililere önlem almaları çağrısında bulundu. Turan, Deliçay’da kendine has bir sazan türü olduğunu ve bu yıl derede değil sazan, herhangi bir balık türü dahi göremediğini belirten Turan, "Böyle devam ederse de derede yaşayan canlı yaşamının tamamı yok olacak" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA