HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Aydıncık ilçesinde yapılmak istenen balık çiftlikleri için her yolu deneyen sermayenin, engelleri Ankara’dan aşma girişiminde bulunduğu ileri sürüldü. Girişimlere tepki gösteren Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), “Halkın iradesi yok mu sayılmaya çalışılıyor?” tepkisi verdi.
SEVİNÇLERİ UZUN SÜRMEDİ!
Mersin’in Aydıncık ilçesi Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkisinden batıya doğru çok geniş bir sahada su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik birçok firmaya ait 10 adet tesis kurulması için karar verildi.
Hayata geçmesi halinde günde en az 20 bin 460 kg, yılda 7 milyon 467 bin 900 kg pisliğe/atığa neden olacak tesisler için ÇED sürecine ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce geçtiğimiz günlerde halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bölgede balık çiftliği istemediklerine dair tutanağı imzalayarak önemli bir başarı elde eden yöre halkının sevinci kısa sürdü.
KAPALI KAPILAR ARDINDA NELER OLUYOR?
Bu direnişe önderlik eden dinamiklerden AGİKDER, yazılı bir açıklama yaparak, balık çiftlikleri için her yolu deneyen sermayenin, engelleri Ankara’dan aşma girişiminde bulunduğuna dair duyumlar aldıklarını açıkladı.
Dernekten yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 11 Temmuz 2023 Tarihinde Aydıncık halkı, topyekûn sahillerine, geleceğine sahip çıkarak çok net bir şekilde balık çiftliklerine ‘hayır’ demiştir.
Ancak, kapalı kapılar arkasında, halen balık çiftliklerinin yapılması yönünde çalışmalar yürütüldüğü duyumları gelmektedir. İnşallah gerçek bilgi değildir.
“BU İRADE ARTIK YOK SAYILAMAZ”
Aydıncık Belediye Başkanı, Aydıncık Kent Konseyi Başkanı, İlçemizde örgütü bulunan 4 siyasi partinin ilçe başkanları, mahalle muhtarları, oda başkanları, Aydıncık, Bozyazı ve Mersin’deki STK’lar ve balıkçılarla birlikte tüm Aydıncık halkının iradesi güçlü bir şekilde ortaya konulmuştur ve bu irade artık yok sayılamaz.
Sürecin bundan sonraki kısmını, siyasi gücü ve etkisi olan tüm politikacılara ve yetkililere havale ediyoruz. Halkımızın iradesinin ikinci kez gösterilmesine gerek kalmayacağını ve sorunun çözüldüğü müjdesinin verileceğini umut ediyoruz” denildi.
ÇEDRAPORU USULSÜZLÜKLERLE DOLU
Ayrıca açıklamada. ÇED Raporunda birçok usulsüzlük olduğu ve hazırlayanlar hakkında bakanlık nezdinde şikâyette bulunulduğu bildirilerek, “Sorunumuzun resmi kayıtlara geçmesini sağladık. Şikayetimizin büyük bir ciddiyetle soruşturulacağını ve haklılığımızın tespit edileceğini bekliyor ve istiyoruz. Konuyu, Bakanlık nezdinde takip etmek isteyen tüm siyasi partilerimizin değerli milletvekilleri ve diğer politikacılar ile ilgili diğer kimseler bu şikayetler üzerinden gerekli takip ve incelemeyi yapabilirler” ifadelerine yer verildi.
AYDINCIK BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞI
AGİKDER’in Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunduğu şikayet dilekçesinde ise şu ifadelere yer verildi; “Mersin İli, Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkii açıklarındaki 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası içerisinde yer alan tesislerin yanına, aynı firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan tesislerinin taşınarak, müşterek alanda ‘Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi’ planlamaktadır.
Bu kapsamda hazırlanan ÇED bilgilendirme raporu yanıltıcı bilgiler içermesi yanında eksik ve hatalıdır. Tüm Aydıncık halkı, siyasi partiler, stk, kent konseyi, odalar, muhtarlar karşıdır.
ALANA YAKIN KOY VE PLAJLAR YERİNE KASITLI OLARAK UZAK PLAJA RAPORDA YER VERİLMİŞ
Raporda çok fazla yetersizlikler ve hataların olmasına rağmen ekli dilekçemizde (çok daha detaylı 3 sayfa dilekçe) yazılı olan (yakın koy ve plajlar yerine kasıtlı olarak uzak plaja raporda yer verilmesi, akıntı büyüklüğünün çevreyi ne derece etkileyebileceğini hesaplayacak veriden yoksun olunması, koruma alanı altındaki fok balığına olumlu etki yapacağı iddiasına bir tek dayanak konulmaması, sahada resifler olduğunu balıkçılar tespit etmesine rağmen raporda olmadığının iddia edilmesi, devletin sahaya yakın yat limanı inşaatını sürdürme ve turizm politikaları açısından değerlendirme yapılmamış olması, üretimde kullanılacak yem, kimyasal diğer riskli malzemeler hakkında veri yazılmaması, tüm ÇED değerlendirmelerinin sahadaki toplan üretim planı 22000 ton/yıl üzerinden yapılması gerekirken yapılmaması, halen hiçbir üretim yokken sanki varmış gibi ilave yapılması vb.) tespitlerin etkisini hesaplayabilecek hem de uzmanların tespit edeceği diğer hususları da gözeterek Agromey firmanın düzenlettiği Çevresel etki değerlendirmesi başvuru dosyasının red edilmesini talep ediyoruz.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILAMADI
Kente teşkilatı bulunan tüm siyasi partiler, belediye başkanı, kent konseyi, sivil toplum kuruluşları, odalar ve muhtarlar ile balıkçıların, Aydıncık’ta balık çiftliği istemediğine dair bildirge imzaladığı, bilgilendirme toplantı öncesi ve esnasında halkın büyük bir tepkiyle reddettiği ve bilgilendirme toplantısının yapılamadığı balık çiftliği projesine, ÇED uygun değildir raporu verilmesini talep ediyoruz.
RUHSATLAR İPTAL EDİLMELİ
Daha önce aynı sahaya verilen diğer ÇED Raporunun da yukarıda belirtilen usulsüzlükler yönünden tekrar değerlendirilerek, sahada daha üretim faaliyetleri başlamadan iptal edilmesi ve ruhsatların geri alınmasını, bu süreçte ÇED raporu çalışmalarını yürüten komisyon ve yetkililerin usulsüz davranış veya değerlendirmeleri tespit edilirse gerekli İdari Ve Hukuki İşlem Başlatılmasını, tüm bu hususların incelenerek; mühendislik firmasının hatalı sonuçlar doğuracak şekilde mevzuata uygun rapor düzenlemediğinin tespiti halinde ruhsatının iptal edilmesini, ayrıca hukuki ve cezai işlem başlatılmasını talep ediyoruz.”