Kızkalesi Turizm Derneğinin Başkanı da olan iş insanı Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un bakanlıktan kiraladığı Davultepe Tabiat Parkı’na zarar veren, caretta caretta deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını yok eden uygulamaları tepkilere rağmen durmuyor!
HEDİYE EROĞLU
Her yıl tüm dünyanın gözünün olduğu Mersin sahillerinde bu yıl yine gelecek güzel haberlere odaklanılırken, Davultepe sahilindeki görüntüler ise görenlere pes dedirtiyor. Deniz kaplumbağalarının yumurta bırakmak için sahile çıktığı alanlardan biri olan koruma altındaki Mezitli ilçesi Tece Mahallesi sınırları içerisindeki Davultepe Tabiat Parkı’nda tahribat giderek artıyor.
Kızkalesi Turizm Derneğinin Başkanı da olan iş insanı Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un bakanlıktan kiraladığı Davultepe Tabiat Parkı’nda yapmak istediği eğlence merkezi için kumsalı ve yeşil alanları tahrip etmesine tepkiler yükselse, cezalar kesilse de doğa katliamı önlenemiyor.
Son olarak gazetemize ulaşan bölge sakini vatandaşlar 3 gündür Çaaş Grubun bölgeye zarar verdiğini ileri sürerek, yetkilileri göreve ağırdılar. Çaaş Grubun alanda keyfi uygulamalar ile doğa tahriratı yaratacak uygulamalara imza attığını ileri süren vatandaşlar, Davultepe Tabiat Parkının korunmasını istiyor.
BİLİM İNSANLARI: “DAVULTEPE KORUNMALI”
Yaşanılan sorunla ilgili konuşan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene sık sık, tüm Doğu Akdeniz içerisinde yüzde 50 popülasyonun bu kumsallara yuva yaptığını söyleyerek, deniz kaplumbağaları açısından Mersin’in oldukça önemli bir alan olduğunu söylüyor.
Türkiye’de deniz kaplumbağalarının 22 üreme alanının olduğunu vurgulayan Ergene, “Bunların 5’i Mersin’de bulunuyor. Batıdan başlayacak olursak Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe ve Kazanlı sahillerinde üreme alanı bulunmakta. Davultepe’de 300’e varan yuvalar oluşmakta. Yani yaklaşık 100 yetişkin deniz kaplumbağası giriş ve çıkış yapıyor. Bu yuvalardan da binlerce yavruyu denizle buluşturuyoruz. Burada yuva yapan kaplumbağaların yüzde 99’u yeşil deniz kaplumbağası yani nesli tehlikede olan canlı. Dolayısıyla alan önemli bir alan. Burayı kullananların çok dikkat etmesi gerekiyor. Kumul alanı tahrip ettiğimiz zaman bu canlıların yaşam alanlarını yok etmiş oluyorsunuz. Davultepe de bunlardan bir tanesi. Burası bir tabiat parkı. Bu alanda yapılmaması gereken bazı eylemler var. Bunların olmaması gerekiyor. Kumsaldaki bitkilere olan alanı temiz tutacaksınız. Bu alanlarda şezlonglar, şemsiyeler, banklar veya eğlenme mekanları alanları olmaması gerekiyor. Eğlence mekanı varsa bile bunların belirli saatlerle sınırlanması ve özellikle ışık, gürültü gibi etkinlikler yapılmaması lazım. İnsanlar buralarda deniz giriyor, kumda uzanıyor. Kumda yattıkları yer belki bir deniz kaplumbağası yuvası olabilir. Buralardan yavru çıkmasını beklememiz mümkün değil. Biz burayla ilgili direkt bir şey yapamıyoruz. Ben burayla ilgili gerekli yerlere bilgileri verdim. Raporlarımız ortada. Ben bir bilim insanıyım. Bilim insanı olarak bu hayvanların ve bitkilerin yaşam alanlarının korunması için elimden geleni yapıyorum. Burada yuva yapan kaplumbağalarının yüzde 99'u nesli tükenme tehlikesi olan yeşil deniz kaplumbağası” demişti.