HEDİYE EROĞLU
Okulların açılmasına sayılı günler kala çocuğunu okula gönderecek aileleri okul masraflarının yanında artan servis ücretleri nedeniyle de zor günler bekliyor. Eğitimde bütün kalemlerde olduğu gibi artan girdi maliyetleri servis aracı ücretlerine de yansıdı.
SERVİS ÜCRETLERİ GEÇEN YILA GÖRE 3 KAT ARTTI
2023-2024 yılı yeni eğitim öğretim dönemi için geçerli olacak öğrenci servis taşıma ücretlerinde artışa gidildi. Son yapılan düzenleme ile en yakın mesafe 0-3 km servis ücreti geçen yıl 4 bin 500 TL olurken bu yıl 11 bin 250 TL oldu. Ortalama uzaklık olan 3-6 km mesafe ise geçen yıl 4 bin 950 TL iken bu sene 12 bin 600 TL oldu. 6-9 kilometrelik mesafe geçen yıl 5 bin 400 TL olurken bu sene 13 bin 950 TL, 9-12 km arası da geçen sene 5 bin 850 TL iken bu sene 15 bin 300 TL oldu.
En uzak mesafe olarak kabul edilen 12 km üzeri mesafelerde de servis ücreti ise her sene olduğu gibi pazarlığa tabi oldu.
SEKTÖRDE DARALMA KAPIDA
Mersin Servisçiler Odası konuyla ilgili açıklama yapmazken geçen yıldan beri akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sonucu geçen yıla yüzde 60 zamlanan servis fiyat ücretleri bu sene
Önceki yıla göre 3 kat arttı.
Mersin'de yaklaşık bin 100 tane servis aracı bulunurken sektörün zamlar sonucu daralma ile zor günler geçirmesi bekleniyor.
VELİLER TEPKİLİ
Öte yandan çevre illerdeki servis ücretlerinde de fahiş fiyat artışları yaşanırken özellikle veliler bu duruma isyan etti.
Veliler bu fahiş servis ücretlerini nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünürken özellikle sosyal medya kullanıcıları servis ücretlerindeki büyük zamma tepki gösterdi.
ÖZEL OKULLAR KEYFİ RAKAM MI BELİRLİYOR?
Öte yandan özel okulların servis ücretlerinde daha farklı fiyat tarifeleri uygulamaya çalıştığını da iddia eden veliler, yetkilileri göreve çağırdı.
Bir kullanıcı, “Mersin Şoförler Odası özel okulların servis tarifesini biz belirlemiyoruz kendileri belirliyor dedi biz yalnızca devlet okulu servis fiyatından sorumluyuz peki bu özel okullar nereye bağlı?” diyerek tepkisini dile getirdi ve çok sayıda kişi tarafından bu açıklaması destek gördü.
S PLAKA SORUNU BÜYÜYOR
Ayrıca geçtiğimiz günlerde kentteki S plakalı servis araçlarının yetersizliği de okul servis sektörü ile ile ilgili iş dünyası tarafından dile getirilen bir başka sorun oldu.
Servis taşımacılığı yapan Beyoğlu Turizm ve Taşımacılık Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Karapınar, mersin nüfusunun iki milyonu aştığını ve mevcut S plakalı araçların ihtiyacı karşılamadığını söyledi.
“S PLAKAYA OLAN İHTİYAÇ İKİYE KATLANDI”
İhtiyacın giderilmesine dair Büyükşehir Belediyesine bir dilekçe ile başvuru yapan Karapınar, “Neden S plaka ihtiyacı vardır? Şehrimiz Mersin, çok fazla göç aldı. Özellikle işyerlerinin artışı, bunun yanı sıra Organize Sanayi Bölgesi’nde üçüncü ve dördüncü etap yapılması, fabrikaların artışı, ayrıca özel eğitim ve öğretim kurumlarının artışı. S Plakaya olan ihtiyacı ikiye katladı” şeklinde bilgi verdi.
“813 ADET PLAKA AZ”
Karapınar, “1997 yılında alınan karara istinaden mersin merkez S plakalarının 813 adet ile sınırlandırılmış olup, 2014 yılında Belediyelerin mücavir alanının genişlemesi ile bu çıkarılan 813 adet plakanın çok az olduğu değerlendirilmiştir. Bu konu istatistik raporlarında mevcut olduğu anlaşılmış, 2016 yılında 210 adet Mersin merkez S plakasının Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa sunulmuştur. Günümüzü baz alarak 2016 ile 2023 yılının nüfusunun aynı olmadığı ve fabrika, iş yeri ayrıca özel okulların açılması ile ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Sorunların giderilmesi için Mersin merkezce plaka ve Tarsus organize Sanayi bölgesi Tarsus’ta bulunduğundan dolayı Tarsus plakaların gerek satış gerek ise kira modeli ile ihale edilmelidir” dedi.
SEÇER’E ÇAĞRI YAPTI
Servis ihtiyacının giderilmesi ve S Plaka konusunda karayolları taşıma kanuna göre Büyükşehirlerde yetki tamamen Büyükşehir Belediye başkanlığında olduğunu vurgulayan Karapınar, “Bu sorunun giderilmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in talimatı ile ihtiyaç karşılığında S plaka sayısının artırılması ile çözüm bulabiliriz. Sayın başkanımız Seçer’in gerekli hassasiyet göstereceğine inanıyoruz. Sorun çözülmediği taktirde, korsan taşımacılık ve denetimsiz araçlar piyasada kol gezmeye başlayacaktır kendilerince hizmet verecekler ve servis sektörü ve taşımacılık sektörünün sıkıntılar ile anılmasına sebep olacaklar. Bu kişiler güvensiz ve eski araçlar ile can ve kamu güvenliğini tehlikeye atacaklardır. Karapınar son olarak, “Şu an şehrimizin merkeze kayıtlı 1018 plakası olup bunların 500’ü bireysellerde, diğer geri kalanı ise şirketlerimizde kayıtlıdır. Bireysellerde bulunan plakalarını yüzde 70’i kendileri sektörde hizmet etmekte olup diğerleri ise yatırım amaçlı alınmış ve kiraya çok afaki rakamlar ile vermektedirler. Buda günümüz ekonomisine ciddi sekte vurmaktadır. Sözün Özünde Mersin Büyükşehir Belediyesi merkezce plaka öncelikli olmak üzere kiraya çıkarabilir, satışa çıkarabilir buna örnek olarak Konya Büyükşehir belediyesi Malatya Büyükşehir belediyesi hatta en önemlisi şehrimizin Büyükşehir belediyesine sınırlarında olan Anamur ilçesinde kira modeliyle verilmiştir. Yani çözüm için emsal kararlar ve icraatlar vardır” dedi.