Akkuyu Nükleer için denetim çağrısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu Nükleer için denetim çağrısı!


 

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında ardı arkasına gelen işçilerin yemekten zehirlenme haberlerine Mersin Tabip Odası Yönetiminden tepki geldi: “Tekrar uyarıyoruz, işçi canı değerlidir! Çalışma Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Sağlık Müdürlüğümüzce gerekli denetimler yapılmalı, kamuoyu bilgilendirilmelidir.”

Haber Merkezi

 

Bölge halkının tepkilerine rağmen Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santralinde yaşanan işçilerin yemekten zehirlenmesi skandallarına Mersin Tabip Odası Yönetiminden tepki geldi.

 

UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR

Tabip Odası yönetimi yazılı bir açıklama yaparak yetkilileri göreve çağırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “27 Eylül 2023 tarihinde Silifke ve Erdemli Devlet Hastanelerimize gıda zehirlenmesi ön tanısı ile çok sayıda Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı çalışanın müracaatı üzerine, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği alanında ağırlaşarak devam eden sorunlarla ilgili bir açıklama ihtiyacı daha duyduk.

Bileşenleri arasında bulunduğumuz Nükleer Karşıtı Platform daha 10 gün önce Akkuyu Nükleer Santral inşaatında 300 den fazla işçinin etkilendiği gıda zehirlenmesi sonrası bir basın açıklaması yapmış ve kapsamlı biçimde yaşanan tüm sorunlara dikkat çekmiş idi. Yapılan açıklama ve uyarıların hiç dikkate alınmadığını kısa süre içinde üzülerek gördük.

 

“İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ YETERSİZDİR”

Bilindiği üzere 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı yasa ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanı Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri eliyle taşerona devredilerek tümüyle özelleştirilmiş, iş cinayetlerinin hızla artmasına, iş kazaları ile on binlerce işçinin zarar görmesine neden olunmuş ve meslek hastalığı tanılarının konması neredeyse olanaksız hale getirilmiştir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin tespitine göre 2023 yılının ilk 8 ayında bin 255 ‘iş cinayet’ işlenmiş, sadece Ağustos ayında 201 çalışan hayatını kaybetmiştir. Sağlık kurumları da aralarında olmak üzere hemen tüm çalışma alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yetersizdir.

 

VALİLİK VE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE DENETİM ÇAĞRISI

Emeğin ucuzlatılarak, değersizleştirilmesi ile insan sağlığını yok sayarak kalkınma da gelişme de mümkün değildir. İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanlarının mesleki bağımsızlığı sağlanmadan ve alandaki OSGB.’lerin ticari faaliyetleri ile gerekli önlemlerin alınması mümkün görünmemektedir.

Yetkili kurumları tekrar uyarıyoruz. Ekolojik ve insani felakete yol açma riski olan nükleer sevdasından bir an önce vazgeçilmelidir. Bu yapılmıyorsa, çalışma koşullarının ağırlığı ve hızlı çalışmaya bağlı artan iş kazaları nedeni ile şikayetlerin bulunduğu Akkuyu Nükleer Santral inşaatında Çalışma Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Sağlık Müdürlüğümüzce gerekli denetimler yapılmalı, kamuoyu bilgilendirilmelidir.

Tüm emekçilerin sağlıklı koşullarda çalışmalarının temel insan haklarından biri olduğunun altını tekrar çiziyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA