MEYAD’dan edebiyat defilesi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEYAD’dan edebiyat defilesi


 

Mersin Yazarlar Derneği (MEYAD), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100 yılında; “Edebiyat Defilesi ve Şiir Dinletisi” etkinliğini gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

 

Mersin Yazarlar Derneği (MEYAD), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100 yılında; “Edebiyat Defilesi ve Şiir Dinletisi” etkinliğini gerçekleştirdi.

Akdeniz Belediye Meclis Salonu’nda yapılan etkinliğe; Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Aydın Egin, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Bengi İspir Özdülger, Toroslar Belediyesi Başkan Vekili Adnan Baş, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Elmas Şahin, Çevre Mühendisi Prof. Dr. Halil Kumbur, Türk Ocağı Mersin Şube Başkanı Faruk Mersin, İçel sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar, Türkiye Artvin Dernekler Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Şerafettin Bilgili, Ressam Nazan Kundak, MEYAD Kurucu Başkanı Mehmet Reşat Ata, şair yazar ve davetliler ile basın mensupları katıldı.

Sunumu Mine Bahçeci’nin yaptığı etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından defile gösterimi yapıldı.

MEYAD Başkanı Rüştü Aydın bir metre boyunda kalemi ile sahneye girdi, davetlileri selamladı. Ardından Nejmiye Duru’nun kitaplarını taşıdığı kargı sepeti ve özel kıyafeti ile, Aşık Cumali Efe pazar filesine doldurduğu kitaplar ve sazı ile, Abdullah Coşkun market arabasına doldurduğu kitapları ile, Ressam Nejla Çağlar özel çizdiği tablosu ile, Özgür Kurt şiirleriyle işlenmiş özel kıyafeti ile, Yaşar Yılmaz, Derneğin yaptırdığı Atatürk’ü anma pulunu içeren döviz ile, Remziye Çelik şemsiyesi ve özel kıyafeti ile, Hülya Çapar, Şadan Köse, Mine Bahçeci özel kıyafetleri ile bir bir sahneye çıktılar, davetlileri selamladılar. Etkinliğin ikinci bölümü olan şiir dinletisinde Şah İsmail Ateş, Salih Özbay, Prof. Dr. Ahmet Atasoy ve defileye çıkan şairler şiirlerini okudular.

Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Aydın Egin, konuşmasında Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın yoğun işlerinden dolayı katılamadığını belirterek, selamını iletti. Cumhuriyetin yüzüncü yılında yapılan edebiyat etkinliğin anlamlı olduğunu belirterek, dernek başkanı ve yönetimini tebrik etti, davetlileri selamladı.

 

“CUMHURİYETİMİZ ÇOK KIYMETLİ, EDEBİYATLA BUNUN VURGULANMASI OLAĞANÜSTÜ BİR ŞEY”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Bengi İspir Özdülger yaptığı konuşmada, “Sanatın en disiplinlerinden biri olan edebiyatın böyle güzel bir şekilde, cumhuriyetin yüzüncü yılında, bu yıl bizim için çok kıymetli bir yıl yaşıyoruz gerçekten Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve bu yüzüncü yılda edebiyatla bu vurgunun yapılmış olması gerçekten bizi çok duygulandırdı, çok heyecanlandırdı. Hepinizi kutuluyorum, başkanınızın nezdinde tüm dernek yönetimini, bu güzel defileyi sunan herkesi, biraz önce sunum esnasında kullandığınız o ifadelere duygulanmamak, yüreğinde hissetmemek mümkün değil. Buna emek veren herkes çok kıymetli. Cumhuriyetimiz çok kıymetli edebiyatla bunun vurgulanması olağanüstü bir şey. En iyi ifadede edebiyat oluyor zaten inanın. Hepinizi çok kutluyorum, tebrik ediyorum.  Daha nice etkinliklerinizde buluşmak üzere iyi ki varsınız” dedi.

Toroslar Belediyesi Başkan Vekili Adnan Baş da konuşmasında, Cumhuriyetin yüzüncü yılında edebiyat adına yapılan anlamlı etkinlik için emeği geçenlere teşekkür etti.

 

“HEDEF DEMEK, HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİRMEK DEMEKTİR”

Başkan Aydın ise yaptığı konuşmada devletlerin 100 yılını doldurmasının devletlerin gelişmesinde çok az bir zaman olduğuna vurgu yaptı.

Rüştü Aydın, “Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin 100. Yılına bir ay kala düzenlediğimiz ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin 100.Yılında; Edebiyat Defilesi ve Şiir Dinletisi’ etkinliğimizi onurlandırdığınız için hepinize derneğim ve şahsım adına teşekkür ederim.  

İnsan yaşadıkça yıllar gelir geçer, ömürler insana değer biçer. İnsan ürettikleri eserler ile anılır, evlatları ebeveynleri ile gurur duyarlar… Nesilden nesile dedeniz diye başlayıp evlatlarına öğütler verirler.  

Devletlerde öyledir.  Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kuruluşundan bu yana geçen süre yüz yıl olmuştur. Kuruluşunda bayram ettik, her yıl kutladık, sevdik, seviyoruz ve yüz yıllarca sevmeye de devam edeceğiz. Yüz yıllık süre devletlerin tarihlerinde çok kısa bir süredir. Yani azdır. Azdan ne anlıyorsak o kadardır. Kuruluş, büyüme, gelişme lider devlet, süper güç olma gibi durumlar için devletlerin tarihinde yüz yıllık süre gerçekten çok azdır.  

 

“BAZEN UFKUMUZU AÇMAK GEREKİR”

Birkaç örnek vereyim: 1037 yılında Selçuklu Devleti Kurulur. Selçuklu Devleti yaklaşık 100 yıl içinde Anadolu hâkimiyetini kurmaya başlamış ve imparatorluk olmuştur. Osmanlı Devletinin kuruluşu ise 1299 tarihidir. İstanbul’un fethi ise 1453’tür. Osmanlı devleti 154 yıl sonra İstanbul’u fethederek, imparatorluk olarak dünya liderliğini ele geçirmiş. Amerika Birleşik Devletlerinin kuruluşu ise 4 Temmuz 1776 tarihidir. Dünya lideri oluşu ise 1944 İkinci Dünya savaşı sonrasıdır. Yani Amerika kuruluş tarihinden 168 yıl sonra dünya liderliğini ele geçirmiş. Bu rakamlar neyi ifade ediyor olabilir? Bazen ufkumuzu açmak gerekir. Geniş yelpazeden bakış açımızı yapmalıyız. Bir düşünelim Türkiye Cumhuriyeti kurulalı kaç yıl oldu. 29 Ekim 1923 gelince 100 Yıl olacak. Yani yüz yıllık genç bir cumhuriyet. Demek ki bundan sonraki yıllarda daha çok çalışmalıyız.  Hedeflerimiz olmalı ki dünya devletleri nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz söz sahibi olsun. Hedef demek, hayalleri gerçekleştirmek demektir. Heyecanı canlı tutmaktır. Hedefe ulaşmak isteyen insan ayakta kalır. Devlet de öyledir. Neticede hedefi olan hayallerinin peşinde koşan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Dünya devletleri arasında hak ettiği yeri alacaktır. Eğer yaşar da görürsek inşallah, bir ay sonra Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin 100. Yaşını gören nesil olacağız. Mersin Yazarlar Derneği olarak 100. Yılımıza hitaben mektup, şiir, makale, öykü edebiyat çalışmalarını arkadaşlarımızdan yapmalarını istemiştik. Çalışmalarımızı dergimizde yayınladık bu görsel etkinliğimiz ile de taçlandırdığımızı düşünüyorum.”

Başkan Aydın, Mesut Sezer Sürücü Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sezer’e desteklerinden dolayı ve el emeği ile destek veren Contacı Yusuf Aktarla’ya ve katılan protokol üyelerine, şair yazarlara ve davetlilere teşekkür ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin 100.yaşını kutladı. Ardından “Yiğit Mersin” adlı şiirini okudu.

Plaket ve Teşekkür belgeleri verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA