İBRAHİM YÜNCÜLER
Yüksek öğrenimin başlaması ile yeniden gündeme gelen öğrencilerin barınma sorunu büyüyor. TBMM’de de gündem olan konuyla ilgili İYİ Parti, öğrencilerin yurt ve barınma sorununun araştırılmasına ilişkin grup önerisi verdi.
Önergenin gerekçesiyle ilgili söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, öğrencilerin yurt ve barınma konusunda yaşadıkları sorunlar hakkında partisinin grubu adına verilen Araştırma önergesi ile ilgili TBMM’de söz aldı.
Ülkemizde bir türlü önlenemeyen yüksek kira artışlarının üniversite öğrencilerini de mağdur ettiğini söyleyen Kocamaz, “Artan konut kiraları ve zamlanan özel öğrenci yurt fiyatları karşısında yüz yüze eğitim iyice zorlaşmıştır. Bu yıl da, sınırlı sayıdaki KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler ya kiralık evlere ya da özel öğrenci yurtlarına yönelmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları barınma sorunu yüzünden birçok öğrencide kazandıkları okullara kayıt yaptırmamıştır. Ev kiraları semtine göre yüzde 100 ile yüzde 500 oranında artmıştır. Ev fiyatlarındaki artışlar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Ev eşyası fiyatları da çok fazla artmış durumdadır. Kira ile ev tutan öğrenciler bırakın evi, odaları paylaşmak zorunda kalmışlardır” dedi.
YURT FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ
Yalnızca ev kiraları değil, geçen yıla göre KYK’ya ait yurt fiyatlarının da yüzde 30 ile yüzde 35 arasında, özel yurt fiyatları ise yüzde 85 ile yüzde 105 oranında zamlandığına dikkat çeken Kocamaz, özel yurt fiyatlarının ise semtine, üniversiteye olan mesafeye, konforuna ve oda sayısına göre değişiklik gösterdiğini işaret etti.
“İstanbul’da özel yurt fiyatları yıllık 35 bin TL’den başlayarak 300 bin TL’ye kadar çıkmaktadır” diyen Burhanettin Kocamaz, “Özel öğrenci yurtları Ankara’da yıllık 40 bin TL ile 250 bin TL arasında değişirken, İzmir’de özel yurt fiyatları yıllık 50 bin TL ile 210 bin TL arasında değişmektedir.
Son zamlardan sonra özel öğrenci yurt fiyatları neredeyse uçmuştur. Asgari ücretle çalışan veya memur maaşı ile geçimini sağlayan ailelerin bırakın bu fiyatlarla çocuklarını özel yurtlara yerleştirmeyi, özel yurtların önünden bile geçecek halleri kalmamıştır.
Hepinizin de bildiği gibi geçen yıl yüzlerce öğrenci barınma konusunda sorun yaşamış ve sokakta kalmışlardı. Önlem alınmazsa, bu yıl da yüksek fiyatlar bizlere benzer sorunların yaşanacağını göstermektedir.
Sokakta kalan binlerce öğrenciye geçen yıl belediyelerimiz sahip çıkmış ve sokakta kalmalarını önleyerek, barınma imkânı sağlamışlardı.
KYK YURTLARINDA YATAK SAYISI YETERSİZ
Her ne kadar geçen yıllara oranla artış göstermiş olsa da KYK’nın yurt ve yatak sayıları halen yetersiz durumdadır. Ülke genelinde KYK’ya ait toplam 800 öğrenci yurdu bulunmaktadır. KYK, bu yurtlarında toplam 950 bin öğrenci barındırabilmektedir.
Üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı 6 milyon 959 bin 142iken, KYK yurtlarında barındırılan öğrenci sayısı sadece 950 bindir. Yeterince yurt yapılmadığı için halen binlerce öğrenci yedek sıralarda KYK yurtlarına yedek durumdadır ve yerleşmeyi beklemektedir.
Ayrıca, yeterli yer bulunmadığı için depremzedelere tahsis edilen bazı yurtlarında daha henüz boşaltılmadığını biliyoruz. Bu durum karşısında, bazı KYK yurtlarında, yatak sayılarını artırılarak amacıyla, 2-3 kişilik odalar 4-5 kişilik odalara dönüştürülmüştür.
ÖĞRENCİLER ‘PAYLAŞIMLI EV’ VE ‘PAYLAŞIMLI ODALARA’ YÖNELDİLER
KYK yurtlarına karşılık ülkemizdeki özel öğrenci yurdu sayısı 4 bin 692 ve bu özel öğrenci yurtlarında yaklaşık 463 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Ama KYK yurtları ile özel öğrenci yurtları arasında artan maliyetler yüzünden korkunç bir fiyat farkı ortaya çıkmıştır.
Öğrenciler ve aileleri yüksek kira ve özel öğrenci yurt fiyatları karşısında bu yıl da büyük bir çaresizlik yaşamaya başlamıştır. Bazı öğrenciler, yüksek kira artışları karşısında büyükşehirlerde ‘ev ve oda’ yerine ‘yatak’ ve ‘ranza’ kiralama yoluna gitmeye başlamıştır. Bunların dışında bazı öğrenciler ise ‘paylaşımlı ev’ ve ‘paylaşımlı odalara’ yönelmiştir.
Her iki yöntem de ne yazık ki ülkemizde öğrencilerin barınma konusunda ne kadar çaresiz bırakıldıklarını ve okumak için ne denli fedakarlıklara katlanmak zorunda kaldıklarını ortaya koymuştur.
Hepinizin de bildiği gibi ülkemizde geçmişten buyana 21 yıldır ihmal edilen yurt problemi nedeniyle, öğrenciler cemaat yurtlarında kalmaya adeta zorlanmıştır. Bu olaylar da, en sonunda FETÖ terör örgütünün gençlerimizi zehirlemesine kadar dayanmıştır.
Bu nedenle, KYK’nın yurt sayılarını artırarak, öğrencilerimizin barınma sorunları biran evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Önergemizde desteğinizi bekliyor, Gazi Meclisimizi saygılarımla selamlıyorum” diye konuştu.
“KONU HALININ ALTINA SÜPÜRÜLÜYOR!”
Ancak öğrencilerin barınma krizi ile ilgili gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Sosyal medyadan bu duruma tepki gösteren Milletvekili Kocamaz, “Meclis çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Dünde şahsım 19 İYİ Partili arkadaşımızın imzasıyla öğrencilerin barınma sorunları ve KYK yurtlarının yetersiz kaldığına yönelik Meclis Araştırması önergemiz Cumhur İttifakı tarafından reddedildi!
Bu arkadaşlar zannediyor ki, Meclis araştırması engellendiği zaman problem ortadan kalkıyor! Aksine konu halının altına süpürülüyor!
“HÜKÜMET HER KONUDA OLDUĞU GİBİ ÖĞRENCİ YURTLARI KONUSUNDA DA SINIFTA KALDI!”
Bu durum aileleri çileden çıkarıyor. Öğrenciler yurt sorunu çözülemeyeceği düşüncesiyle okula kayıt yaptırmaya korkuyor. Türkiye’de insanlar, özellikle de dar gelirli (işçi, çiftçi, memur v.s.) vatandaşlarımız kan ağlıyor! Açlık sınırın 14 bin TL yoksulluk sınırının 43 bin TL olduğu bir ülkede, bu insanlar 7500 veya 1 bin 400 TL ile nasıl ev geçindirebilir? Çocuklarını nasıl okutabilir?
Şimdi bu Meclis Araştırma önergesine ret oyu verenler acaba vicdanen rahat mıdır?
Acaba bu zatı muhteremler işçi, çiftçi, emekli vatandaşlarımızın sorunlarına kulak tıkarken rahatça uyuyabiliyorlar mı? Bu insanların ahını aldıklarını hiç mi düşünmezler!
Yazıklar olsun! Gençler gayret gösterip üniversiteleri kazanıyor! Ama ülkeyi yönetenler O’nlara bir yurdu çok görüyor! Hükümet her konuda olduğu gibi öğrenci yurtları konusunda da sınıfta kaldı!” dedi.