CHP, ‘Bozdoğan güçlenmesin’ diye AKP ve MHP ile hareket etti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP, ‘Bozdoğan güçlenmesin’ diye AKP ve MHP ile hareket etti


 

Tarsus’ta CHP’li Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, yine partisinden çelme yedi! Belediyeye ait akaryakıt istasyonunu sermaye artışı için İmar Ltd Şti’ye devretmek isteyen Bozdoğan, CHP’lilerin AKP ve MHP ile red vermesi ile amacına ulaşamadı.

Hediye Eroğlu

 

Tarsus Belediye Meclisi’nin ekim ayı ikinci oturumu belediye konferans salonunda yapıldı. Toplantıda Tarsus’ta CHP’li Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, yine partisinden çelme yedi! Belediyeye ait akaryakıt istasyonunu sermaye artışı için İmar Ltd Şti’ye devretmek isteyen Bozdoğan, CHP’lilerin AKP ve MHP ile red vermesi ile amacına ulaşamadı.

 

MHP: “BELEDİYEDE KALSIN”

Toplantıda Tarsus’ta Fevzi Çakmak Mahallesindeki akaryakıt istasyonu ve arsa vasıflı 2014,00 m² yüzölçümlü taşınmazın sermaye artışına karşılık olmak üzere Tarsus İmar Limited Şirketi’ne ilave sermaye olarak konulması ve bu taşınmazın Tarsus İmar Ticaret Limited Şirketi’ne devredilmesi konusu tartışmalara neden oldu.

MHP grubu, mevcut kiracı ile belediye arasında 2025 yılına kadar kira sözleşme yapıldığını anımsatarak, tazminat hakkının doğmaması için 2025 yılının beklenmesini isteyerek akaryakıt istasyonun belediyede kalması yönünde oy kullanacaklarını açıkladı.

Bunu üzerine Başkan Bozdoğan, “2005- 2015 arasında yapılanları temizlemeye çalışıyoruz” tepkisi verdi.

 

“HUKUKSUZ TAHSİS İŞLEMİ 2019’DA İPTAL EDİLDİ”
Başkan Yardımcısı CHP’li Ali Dinsever ise süreçle ilgili meclisi bilgilendirerek, “Bahsedilen akaryakıt istasyonu 2005’te TİY’e tahsis edilmiş ve 2015 yılına kadar bedelsiz tahsis devam etmiş. 2015’te süre dolduğu için bir 10 yılık daha tahsis yapılmış. TİY’in orayı nasıl işlettiği hususu da kamuoyunun bilgisi dahilinde. 2019’da yani bizim yerel iktidara geldiğimi döneminde Sayıştay tarafından yapılan denetimde bu tahsisin hukuka uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bulgunun doğru olduğu, tahsisin uygun olmadığı kabul edildi ve iptali için konuyu meclise getirdik. Mecliste alınan karar ile 109’da yapılmış olan hukuksuz tahsis işlemi 2019’da iptal edildi. Sonrasında ise orada bulunan tahsis sonrası TİY tarafından kendini kiracı gören şirket işgalci durumuna düştü. Çünkü orada bulunmasını gerektirir hukuki dayanağı kalmadı. İdare kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak oraya ecri misil tahakkuk etti.

 

“KİRACIYI, RAHATSIZ ETMEK İÇİN BİR İŞLEM YAPMIYORUZ”

Hiçbir şey yapılmadı derseniz hem bizi hem kendinizi töhmet altında bırakırsınız. Yapılması gereken her şey hukuk çerçevesinde yapıldı. Halkın parası bu kentin parası bir tek delikli kuruşunun hiç kimseye haksız yere gitmesine asla rızamız olmaz, asla kabul etmeyiz. Ama şimdi bir meclis üyesi ‘hiçbir şey yapılmadı’ derse bundan inciniriz. Hukuken yapılacak şey, işgalcinin işgalinin sonlandırılması., bu süreçte de ecrimisil tahakkuk ettirilmesiydi. Bilgi sahibi olmanıza rağmen kötü yorumlarsanız kötü niyetlisiniz, siyaset yapıyorsunuz derim. Hukuksuz tahsis sona erdirildi. Orada şuan işgalci var. Bizim tüm hizmetlerimiz halk yararına olduğundan içindeki kiracıyı, tüccarı, sanayiciyi rahatsız etmek için bir işlem yapmıyoruz. 2015’te hukuka aykırı olduğu belirlenen tahsis sözleşmesine göre 2025 yılına göre o kişinin kullanması gerekiyordu ama 2019’da alınan kararla bu durum sona erdirildi.

 

“SEÇİM İLE HALK YARARI DEĞİL SİYASİ GÖRÜŞLERE GÖRE KARAR ZAMANI GELMİŞ”

Oradaki şirket yetkilileri bize, ‘biz bayilik sözleşmesi yaptık 10 yılık, bizi bu şekilde haksızmış gibi kapı önüne koyarsanız, hukuk önünde hakkımızı ararız’ dedi. Ben de, ‘idare yanlış yapmış olabilir, bu yanlıştan döner ama bunu faturasını oradaki halka çıkarmamalıyız’ dedik. İdare olarak bizim kendi yüzde 100’e belediyemize ait şirkete burayı devredip önümüzdeki süreçte kiralama sonrasında ise kendisinin işletmesi için bu maddeyi getirdik. Ama maalesef muhalefet meclis üyelerinden klasik, seçim süreçlerine girildiği sanırım, alınacak kararlar kamu yararından ziyade siyasi partilerin veya siyasi görüşüne göre yorumlanacak sanırım. Bu nedenle buranın sermaye artışı olarak şirkete devredilmesini önerdik” dedi.

MHP grubu ise tahsisin iptali için 3 yıl beklenmesini eleştirerek, istasyonun belediye bünyesinde kalmasında ısrar etti.

 

“PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ”

Ancak Başkan Bozdoğan, “Sayıştay müfettişinin uyarıları söylendi. Olay bu uyarı değil. Biz bunun yanlış olduğunu görüp meclis getrdik, Sayıştay uyarısı sonra geldi. Çünkü daha önce peşkeş çekilen bir yermiş burası. Şuan petrol istasyonunu işleten müteahhitti bunu izah etti. Buna rağmen ben davayı çekerek ecrimisili ödemesin istedim ki ikna ettik ve oda davasını çekti ve ödemesini yaptı” diyerek tepkisini gösterdi.

 

“NEDEN BUGÜNE KADAR BEKLENDİ?”

AKP’li Abdurrahman Altınsucu ise meclisin aldığı karar ile 2019’da tahsisin iptal edildiğini anımsatarak, “4,5 yıldan fazla zaman geçti. 4,5 yıldır tahsis iptal edildikten sonra işgalci olarak orada bulunan şirket bir sıkıntısı var ise neden bugün beklendi? Bu durum idare açısından da bir kusurdur. Burası gerçekten 4,5 yıldır ecrimisil olarak duruyor ise bugüne kadar kalması hatalıdır.

İmar Ltd. Şirketini mali durumu ile ilgili bilgi verilmesini istedik. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkesi esastır. Şuan şirketin ne kadar esnaf, maliye, vergi borcu vardır? Sermaye artışı ile şirketin yapısı daha iyi anlaşılabilir” dedi.

 

“ÖNCEKİ DÖNEM 5,5 MİLYON DOLAR, BİZİM DÖNEMDE 1 MİLYON DOLAR SATIŞ YAPILDI”

Tarsus Belediyesi İmar Müdür Namık Kemal Büyükaslan da, “Tarsus Belediyesince; 2014-2019 yılları arasında 27 daire satılmış. Bizim dönemimizde de satılan daireler oldu ama biz kar ettik. Her kurumun borcu vardır. Esnaf borcumuz var ama her hafta ödeme yapıyoruz: SGK borcumuz yapılandırılmıştır. Durumumuz iyidir” dedi.

Haluk Bozdoğan da, “Bizim bu akaryakıt istasyonunu alıp satacağımız iddiası dile getirilmiş. Bizim dönemimizde 1 daire satıldı. Geçmiş dönemde 5,5 milyon dolarlık satış yapılırken bu dönemde toplam 1 milyon dolarlık satış yapıldı” dedi.

 

CHP: “İMAR İNŞAAT BURAYI SATACAK MI?”

Sık sık Bozdoğan’a muhalefet eden CHP’li Ali Uyan da, akaryakıt istasyonunun sermaye artışı için devrine karşı çıkarak, “Petrol istasyonu İmar Ltd. Şti’ye sermaye artışı olarak verilmek isteniyor. İmar Ltd. Şti burayı satmayı mı düşünüyor? Sermaye artışı olarak gerek ekmek fabrikası, gerek İmar Ltd. Şti’nin beton üretimi ile ilgili oto galericiler sitesi ve hürriyet evlerindeki yapımı ile ilgili ise bunların toplamını ortaya koyduğumuzda maliyete baktığımızda burayı kiraya verse karşılığını getirecek bir şey olmaz. Oranın kirası ile bunların finanse edilmesi söz konusu olamaz. Yeni yapılan ekmek farikası daha bitmedi, Galericiler Sitesinin ihalesi daha yapılmadı.

İmar Ltd. Şti’ye verilmedi. Bunlar bir ete kemiğe bürünsün. Galericiler Sitesinin ihalesi yapılsın, hürriyet Evleri daha meclise gelsin. Bir delikli kuruşta tüm vatandaşlarımızın hakkı var. Hızlı bir şekilde İmar Ltd. Şti’ye sermaye artışını gerekli görmüyorum. Bu kadar kıymetli bir yer belediyemizin uhdesinde kalır ise çok daha ileriye doğru tasarruf edileceği uygun olur. Çünkü söz konusu Ekmek Fabrikası, Galericiler Sitesi, Hürriyet Evleri gibi projelerin hangisini yapacağı daha belli değil” dedi.

 

AMAÇ ŞİRETİ GÜÇLÜ HALE GETİRMEK

Başkan Bozdoğan ise “Buradaki olay şirketimizin güçlü bir hale getirilmesi. Petrol İstasyonu alınacak krediler için çok önemli. Şirkette sermaye artışına gidilerek, akaryakıt istasyonu işletme hakkı elde edilmesi önemli bir gelir getirecektir” dedi.

 

DİNSEVER, UTANDI ANLATAMADI

Ali Dinsever de, “Her şeyi çok söyleyemiyorum, çünkü geçmiş dönemdeki arkadaşlarımızı incitmek istemiyorum. Bu akaryakıt istasyonunu tahsis işlemi boş arsa olarak yapılmış. Hukuken ne olduğu belli olmayan bir sözleşme ile verilmiş. Bunların yapılışı naifliğimden dolayı söylemek istemiyorum ama anlayan anlıyor. Vatandaş hukuksuz işlemler üzerine buraya bir istasyon kuruyor. Biz sonra burayı tapuda akaryakıt istasyon alanı olarak tescilledik. Sürecin uzamasının sebebi bu. Yoksa geçmiş dönemde yapılmış şeyler gibi durumları aklınıza getirmeyin. Kiracı bir sürü şey anlatıyor ama ben utanırım burada anlatamam” tepkisi verdi.

 

BOZDOĞAN, BÜYÜKŞEHİR ENGELİNİ AŞMAK İSTEDİ

Bozdoğan da, “Burası belediyeye 2018’de yılda bir defa 5 bin TL yatırıyordu şuanda 43 bin artı KDV ödeniyor. Bunları da tüm meclis bilsin. Ayrıca TİY arasında yapılan bağlayıcı bir protokol vardı. İçinde bulunduğumuz belediye binasının bile tapusu yoktu. 30 yıla yakın kullandığımız Kültür Merkezinin de tapusu yoktu” dedi.

Neyi neden yapmak istedikleri konusunda planlı davrandıklarını aktaran Haluk Bozdoğan, İmar Betonda Büyükşehir’in hissesi olduğunu ve olası bir kentsel dönüşüm çalışmasında onlardan da imza almak zorunda olduklarını anımsattı.

Baykan Bozdoğan, “Tarsus Belediyesinin elinin güçlenmesi için bu sermaye arttırımı ile Tarsus belediyesi direk olarak kentsel dönüşümde rol alacak. Çünkü biz seri, hızlı çalışmak istiyoruz” diye konuştu.

 

CHP, AKP VE MHP İLE RET VERDİ

Ancak oylamada CHP’nin AKP ve MHP ile hareket etmesi sonucu 17’ye 14 teklif reddedildi. İmar Baton Şirketine Büyükşehir’in de ortak olması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmalarını İmar Ltd Şti eliyle tek elden hızla yapmak için sermaye artışına gitmek isterken partisinin engeline takılan Bozdoğan, “Yazık çok üzülüyorum Tarsus için” tepkisi verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA