Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi (MEÜ) 2023-2024 akademik yılı törenle başladı. Törende ilk olarak Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar tarafından Cumhuriyet Alanı'nda yer alan Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.
Akdeniz Kültür Merkezi'nde Atatürk ve tüm şehitler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene; Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker de katıldı.
Törende üniversite tanıtım filminin gösterilmesinin ardından açış konuşmalarına geçildi.
Törende bir konuşma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, “Mersin Üniversitemiz 1992 yılında kurulmuş. Ülkemiz büyüdükçe Mersin de büyümüş. Mersin geliştikçe de üniversitemiz gelişmiş. Bugün itibariyle; 17 fakültesi, 7 yüksekokulu, 11 Meslek Yüksekokulu ve 5 de Enstitüsüyle, iki bine yaklaşan akademisyeniyle ve 46 binin üzerine çıkan öğrencisiyle büyük ve güçlü bir yapı haline gelmiş durumda. Ve kurulduğu günden bu yana da yaklaşık 118 bin öğrenci mezun etmiş. 118 bin gencimiz, Üniversitemizin değişik bölümlerinde eğitim öğretim görmüşler ve onların birçoğu ülkemize değişik sektörlerde hizmet ediyorlar” dedi.
Cumhuriyetin 100. yılında olduğumuzu belirten Pehlivan, “Elbette ki her yıl Cumhuriyet Bayramımızı milletçe, coşkuyla kutluyoruz. Bu yılın 100. yıl olması nedeniyle ayrı bir anlam ve değeri var. Milli ve manevi duygularımızı, bizi ayakta tutan o ruhu hep birlikte pekiştiriyoruz. Ve 100 yıl öncesini, 100 yılın da öncesini, yüzlerce ve binlerce yıl öncesini ama elbette ki binlerce yıllık tarih boyunca sahip olduğumuz devlet ve millet geleneği üzerine inşa edilen Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarını, Kurtuluş Savaşı yıllarını hatırlıyor ve hatırlatıyoruz." ifadelerini kullandı.
“Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde verilen milli mücadele neticesinde milletimizin topyekun, cansiperane vermiş olduğu meşakkatli mücadeleler sayesinde Cumhuriyet kurulduğunu ifade eden Vali Ali Hamza Pehlivan, "Mersin'deyiz, Toroslar'dayız. Toroslar'ın eteğindeyiz. Atatürk'ün yine o yıllarda söylemiş olduğu ve hepimizin bildiği bir söz var. Diyor ki, ‘Toroslar'a gidiniz. Orada bir yörük çadırı görürseniz ve o yörük çadırının dumanı tütüyorsa; biliniz ki, dünya üzerinde hiçbir güç bizi asla yenemez. Dün akşam 1200 rakımın üzerinde, Toroslar'ın eteğinde yörük çadırlarını ziyaret ettik. Ve gururla, memnuniyetle gördük ki, yörük çadırlarının dumanı tütüyor. Ondan bir önceki gün çiftçilerimizi ziyaret etmiştik. Gördük ki, çiftçi ailelerimizin yuvalarının bacası da tütüyor. Yine önceki gün esnaflarımızı ziyaret ettik. Fabrikalarımızı ziyaret ettik. Gördük ki, oralarda da bacalar çok şükür tütüyor. Ve bugün üniversitemizdeyiz. Üniversite çatısı altındayız. Ve yine memnuniyetle görüyoruz ki, Üniversitemizin de adeta tabiri caizse dumanı tütüyor. Dolayısıyla bu sayede bacası ve dumanı tüten yuvalar, evler, işletmeler, eğitim kurumları; toplumumuzun bütününün bu gelişim sürecine yapmış olduğu katkılarla, işte Atatürk'ün sözünde ifade ettiği gibi hayattayız ve bundan sonra dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz” dedi.
Üniversitelerin bilgi ve ilim yuvası olduğu sözlerine ekleyen Pehlivan, "Üniversiteler nitelikli insan yetiştirmek için fırsat sunan çatılar. Artık çok şükür üniversite sayımız giderek arttı, belli noktalara geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın her ilde üniversite projesiyle artık üniversitelerimiz çok yakınımızda. Bu yapılar kuruldu. Çok güzel. Ama kurulması malumunuz yetmiyor. Bu yapıların içini hep birlikte doldurmamız gerekiyor. Onu da işte burada bulunan kıymetli akademisyenlerimiz yapıyor. Sunulan imkânları ne kadar iyi değerlendirirsek, kendimizi ne kadar iyi yetiştirirsek ve bilgiyi sadece bir araç olarak değil, hikmetli bir hale getirmek suretiyle yaşamımıza tatbik edersek o denli başarılı oluruz. Bu bilgiyi eserlere dönüştürdüğümüz sürece de bilginin gerçek manada güç olduğunu idrak etmiş oluruz. Ülkemiz çok büyük bir gelişim süreci içerisinde. Elbette ki meşakkatli bir yüz yıl geçirdik. Bununla birlikte özellikle son 15, 20 yıllık süre zarfında sanayide, teknolojide, bilimde, bilişimde çok önemli mesafeler aldık. Bugün artık savunma sanayiinde yüzde 80 yerli millilik oranından bahsediyorsak; bu milletimizin gayreti, devletimizin bu konuda öncülük etmesi ve teşvikiyle olmuştur." dedi.
"Gelecek Yüzyılın, Türkiye Yüzyılı Olmasını Hep Birlikte Sağlayacağız"
Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, ikinci yüz yılımıza "Türkiye Yüzyılı" olarak adlandırdığımızı sözlerine ekleyen Vali Pehlivan, "Bu süreçten ve ortaya koyduğumuz eserlerden hareketle bunu ifade ediyoruz. Hayatın her alanında, bilimde, teknolojide, sanayide, tarımda, eğitimde, sporda, sanatta, akla gelen her alanda eserler ortaya koymak suretiyle inşallah bu yüz yılın, gelecek yüz yılın Türkiye yüz yılı olmasını hep birlikte sağlayacağız. Gücümüzü tarihimizden ve ecdadımızdan alacak, köklerimizi unutmayacağız. Ama gözümüz de atide olacak. Birbirimize kenetlenmeye devam edeceğiz ve bu şekilde geleceği kucaklayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve milletinin varlığı sadece kendimizin geleceği için değil, coğrafyamızın ve dünyanın geleceği için de önemli olduğunu unutmayacağız. Bu akademik yıl açılışı vesilesiyle emek ortaya koyan, gayret gösteren, öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirmek için çabalayan kıymetli akademisyenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Rektörümüzün şahsında Üniversitemizde yapılan başarılı çalışmalardan dolayı tebriklerimi sunuyorum. Bütün öğrenci kardeşlerimize başarılar diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden ecdadımızı saygıyla, şükranla, rahmetle yâd ediyorum. Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor, nice yüz yıllara diyorum. Akademik yılınız hayırlı olsun." dedi.
“Cumhuriyetimizin 100. Yılını Kutlarken, Türkiye Yüzyılına Adım Atmanın Onurunu Sizlerle Paylaşmaktan Mutluluk Duyuyorum”
Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar da bir açış konuşmasını gerçekleştirdi. "Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ilelebet payidar kalması için siz gençlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken, Türkiye yüz yılına adım atmanın onurunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum." diyerek sözlerine başlayan Yaşar, "Bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi parolası ile hareket eden Mersin Üniversitemiz; 1764 akademik personel, 3 bin 541 idari personel ve 46 bin 187 öğrenciden oluşan büyük bir ailedir. Üniversitemiz; 17 fakülte, 7 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 5 enstitü ve 41 araştırma merkezi ile kendisini sürekli yenileyen ve büyüyen köklü bir üniversite haline dönüşmüştür. Bu haliyle Üniversitemiz kentimizin adeta amiral gemisi haline gelmiştir." dedi.
"Mersin Üniversitesi Olarak Deprem Sonrası Yaraları Sarmak İçin Çabaladık"
10 Ocak 2023 tarihinde Rektörlük görevine getirildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Bu tarihten kısa bir süre sonra ülkemiz asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşadı. Mersin Üniversitesi olarak bizler de yaşanan bu depremler sonrası yaraları sarmaya ve ülkemizin kayıplarını elimizden geldiğince telafi etmeye odaklandık. Rektörlüğümüzde ve Tıp Fakültesi Hastanemizde kriz masası oluşturduk. Deprem bölgesinden Üniversitemiz Tıp Fakültesine sevki gerçekleştirilen 5 bin yaralı depremzede vatandaşımıza en hızlı biçimde sağlık hizmetini sunmaya gayret ettik. Depremzede vatandaşlarımız için; ayni yardımlar, kurtarma ekibi desteği, kan bağışı kampanyası, psikolojik destek birimleri oluşturma gibi hizmetleri ivedilikle hayata geçirdik. Bu vesileyle depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalanlara sabırlar diliyorum." ifadelerini kullandı.
"Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde Ekim Ayında Üniversitemizden 8 Akademisyenimiz Yer Aldı"
Tüm bu yaşananlara rağmen MEÜ’de son 9 aylık süreçte 64 BAP Destekli Tez Projesi, 47 BAP Destekli Araştırma Projesi ve 8 TÜBİTAK Projesi başlatıldığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Gerçekleştirilen projelerin yanı sıra öğretim üyelerimiz farklı alanlarda da başarılar elde etmeye devam ettiler. Örneğin, Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Ekim ayında Üniversitemizden 8 akademisyenimiz yer aldı. Tüm bunların yanı sıra 2023 yılı içerisinde 30 iş birliği protokolü, 8 Erasmus Projesi ve 135 Erasmus ikili anlaşması imzalayarak ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliklerimizi arttırdık. Ayrıca Üniversitemiz, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi ve Mersin Teknopark gibi kurumsal bilgi köprüleriyle üniversite-sanayi iş birliğine önemli katkılar sunmaktadır. Üniversitemizin önemli bir paydaşı olan Mersin Teknopark bünyesinde bilişim, enerji, biyoteknoloji ve savunma sanayi gibi farklı alanlardaki birçok proje hayata geçirilmiştir. Mersin Teknopark bünyesinde ticarileştirilen bilgi sayesinde elde edilen yurt içi kazanç 1 milyar 340 bin liraya ulaşmış olup, gerçekleştirilen yurt dışı satış ise 132 milyon doları aşmıştır. Eylül ayı itibarıyla 133 Ar-Ge projesi devam etmektedir. Ayrıca geçtiğimiz ay içerisinde marka-patent sayısı 494’e ulaşmıştır." dedi.
‘178 Üniteli Diş Hekimliği Fakültesi Hastanemizi Açtık’
Mersin Üniversitesinin sağlık alanında da şehrimize ve bölgemize önemli hizmetler sunduğunu belirten Prof. Dr. Erol Yaşar, "Tıp Fakültesi Hastanemizde 2023 yılı içerisinde hizmet alan kişi sayısı 890 bini, yapılan ameliyat sayısı ise 33 bini aşmıştır. Ayrıca iki yıldır hizmette olan Onkoloji Hastanemiz ile tedavisi için şehir dışına gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızın çektiği sıkıntılar büyük ölçüde sonlandırılmıştır. Burada tedavi gören vatandaşlarımızın refakatçilerinin de ücretsiz olarak konaklayabileceği 24 odalı misafirhane bağış yoluyla Üniversitemize kazandırılmıştır. Tüm bunlarla birlikte yeni hizmete aldığımız 178 üniteli Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi ile şehrin önemli bir ihtiyacı daha giderilmiş olup, kısa sürede buradan hizmet alan kişi sayısı 40 binin üzerine çıkmıştır." ifadelerini kullandı.
Öğrencilere de hitap eden Rektör Prof. Dr. Yaşar, "2023-2024 eğitim-öğretim dönemine sizlerle birlikte başlayabilmek bizim için büyük bir motivasyon kaynağı olmuştur. Sevgili öğrencilerim, derslerinizdeki başarılarınız önemli olmakla birlikte, kişisel gelişiminiz için bu başarının yanına başka kazanımları da eklemeniz gerekmektedir. Bu bağlamda Üniversitemizde seksene yakın öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bunların içinden size hitap edenlere katılmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Erasmus, Farabi ve Mevlâna Değişim Programları ile Avrupa Gönüllü Hizmeti değişim programları farklı eğitim ve kültür deneyimleri elde etmeniz açısından sizlere fırsatlar sunmaktadır. Unutmayın ki, verimli bir öğrencilik dönemi, geleceğe ilişkin hayallerinizi gerçekleştirmek için en önemli yatırımdır." şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar son olarak, "2023-2024 eğitim öğretim dönemi açılış törenimize yoğun gündemleri içerisinde zaman ayırarak katılan tüm konuklarımıza şahsım ve üniversitem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yeni akademik yılın; sağlıklı, başarılı ve verimli geçmesini diliyor, hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum." diyerek açış konuşmasını tamamladı.
Açış konuşmaların ardından Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker tarafından verilen 2023-2024 akademik yılı açılış dersine geçildi. Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, konuklara Savunma Sanayii Başkanlığı, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan projeler ile elde edilen başarılarla ilgili bilgiler verdi.
2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni; RektörProf. Dr. Erol Yaşar’ın Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker’e, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker'in ise Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan'a ve Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar'a karşılıklı hediye sunmalarıyla sona erdi.
Törenin ardından Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ve Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Mersin Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmalara ziyarette bulundu ve görevlilerden bilgi aldı.