Yeşil Gemi ne iş yapıyor? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yeşil Gemi ne iş yapıyor?


 

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (AŞ’nin (MIP), limanı Atatürk Parkı’na doğru genişleme çalışmalarına mahkeme süreci devam etmesine rağmen başladığı, günlerdir gece gündüz çalışan Yeşil Gemi’nin deniz derinleştirdiği iddia edildi!

HEDİYE EROĞLU

 

Yüzde 90’ı yabancıların elinde bulanan Mersin Limanı’nda, Atatürk Parkı’na doğru genişlemek isteyen Mersin Limanı Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), köyleri delik deşik edecek taş ocakları ile denizi doldurma girişimine karşı protestolar sürse de çalışmaların kent kamuoyundan gizli saklı ve mahkeme sürecine rağmen hız kazandığı öne sürüldü.

 

LİMANDAKİ YEŞİL GEMİ…

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız’ın, gündeme getirdiği iddialar kent kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Yıldız. “Son zamanlarda Atatürk parkına gitmişseniz mutlaka gözünüze çarpmıştır. Liman içine doğru yeşil bir gemi duruyor. Aslında durmuyor. Çalışıyor. Sorsanız, limanın dibini temizliyor. Balçıktan, çamurdan yükselen liman tabanını temizleyip derinleştiriyor. Diyeceksiniz ki; çalıştığı yerin limanla ne alakası var.

Evet yok. Zaten sorun da burada. Anladığım kadarıyla, liman kapısının açılışında valinin verdiği ‘müjdeyi’ realize ediyor. Ne demişti valimiz, ‘liman genişletme sahamızın çalışmalarını hızla başlatacağız.’ Evet çalışmalar hızla başladı sanırım.

 

“MİLYONLARCA İNSANIN BEDDUASINI, NEFRETİNİ ALIRSINIZ”

Birincisi hep söylüyoruz, bir kez daha söyleyeyim. Atatürk Parkı kent halkının hafızasıdır. Bu parkı yok etmek, bir kısım uluslararası sermaye gruplarına ve onların az sayıdaki yerel ortaklarına büyük menfaat sağlayabilir, fakat bu parktan faydalanan ve gidecek başkaca yeri olmayan milyonlarca insanın bedduasını, nefretini alırsınız” dedi.

 

“HUKUK AYAĞINIZA DOLANABİLİR”
Ayrıca söz konusu projeye dair Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nce (TBMM) açılan davanın da devam ettiğini anımsatan Abdurrahman Yıldız, “İkincisi mahkeme süreci tamamlanmadığı için bir gün herkese lazım olacak, hukuk ayağınıza dolanabilir” diye konuştu.

 

KORUMA ALTINDAKİ CARETTALAR, BALIKLAR ÖLÜYOR!

Geminin gizli saklı çalıştığını da belirten Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü; Üçüncüsü ne kadar gizlemeye çalışsanız da, temizlik işlerini gece vardıyasına bıraksanız da, bu kent küçük, duyuluyor. Onlarca caretta cerattanın ölümüne sebep oldunuz/oluyorsunuz. Bunun da vebali, suçu büyük. Çünkü carettalar yasal koruma altındalar. Kılına zarar gelmesin diye gönüllüler yıllardır saçlarını süpürge ediyor.

Solungaçlarına balçık dolduğu için ölen binlerce balığı söylemiyorum bile.

 

“SİNGAPUR'LU ŞİRKET MAKSİMUM KAR ELDE ETSİN VE KAZANDIĞI HER KURUŞU YURT DIŞINA GÖTÜRSÜN”

 

 

Hâsılı yeni bir konteyner limanı yapmak ve sorunları daha köklü ve kalıcı bir biçimde çözmek varken, palyatif çözüm arayışlarıyla hem denizin, hem de karanın dengesini bozup viran ediyorsunuz.

Ne için; Singapur'lu şirket daha az bedelle maksimum kar elde etsin ve kazandığı her kuruşu yurt dışına götürsün diye…”

 

“TÜRLÜ HUKUKA AYKIRI KARARLAR ALINARAK ALEYHİMİZE SONUÇLANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

TMMOB İKK Genel Sekreteri İbrahim Yücesoy, Haziran ayında düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 2 yıldır sürdürdükleri liman genişleme projesine karşı mücadelenin, türlü hukuka aykırı kararlar alınarak kent aleyhine sonuçlandırılmaya çalışıldığını savunmuştu.

“İlk süreçte yürütmeyi durdurma kararı aldığımız dava karar yazılma aşamasında iken maddi bedel ödenerek alınan bilirkişi raporları ile maalesef ki aleyhimize sonuçlandırılmıştır” diyen Yücesoy, “Akabinde kurumumuz, üst mahkeme ve Danıştay sürecine başlamış ancak bu süreçlerde hukuksal anlamdı Türkiye rekoru sayılabilecek 8 ay gibi bir sürede seçimlerden önce aleyhimize karşı sonuçlandırılmıştır.

 

“PROJE, LİMANIN DEPOLAMA ALANI İHTİYACINI ARTIRMAAMACI DIŞINDA KENTE KATKI SUNMAYACAK”

Bizler TMMOB Mersin İl koordinasyon kurulu olarak hukuksal arayışımızdan vazgeçmiş değiliz bu amaçla 27/04/2023 tarih ve 2023/271 dosya numarası ile Anayasa Mahkemesine başvurumuzu gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bizler kentimizin planlı gelişmesini savunan bir kurumuz; söz konusu liman genişleme projesi mevcut limanın depolama alanı ihtiyacını artırma amacı dışında kente katkı sunacak herhangi bir faydası bulunmamaktadır” dedi.

 

“EKİM’DE BAŞLAYACAĞIZ”

Anayasa Mahkemesine taşınan hukuksal süreç devam ederken MIP yönetimi hukuki sürece rağmen projeye Ekim ayında başlayacağını duyurdu.

Mart ayında MIP Genel Müdürlüğü görevine atanan Ajay Kumar Sıngh, gazetecileri ağırladığı toplantıda yarım milyar dolarlık bir yatırım olan Mersin limanında yargı süreci tamamlandığı için yıllardır bekleyen rıhtım uzatılma çalışmalarına Ekim ayında başlanacağını söyledi. 

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Sıngh  “Rıhtımların uzatılması ile park içinde depolama alanı olmayacak. Çevrecilerin hassasiyetine katılıyorum. Karadan bir metre dahi yer kullanmayacağız” dedi.

Yeni yatırımlar ile 18 metre derinliğe ulaşacak yeni rıhtımlara 400 metre uzunluğunda gemilerin yanaşabileceğini vurgulayan MIP Genel Müdürü Sıngh, 30 milyon dolara mal olacak ve Eylül ayında açılması planlanan kapıların hayata geçmesiyle Mersin kent içi trafiğinizde büyük oranda rahatlayacağını belirterek “Limana gelen ve giden tırlar kentin içine girmeden direk otobana ulaşacak” dedi.

 

VALİ DAVAYI ELEŞTİRMİŞTİ!

Bu açıklamalar Eylül’de vücut buldu. Eylül ayında da MIP’in, yaklaşık 1 milyar TL yatırımla Mersin’e gecikmeli olarak kazandırdığı Kapılar Projesi, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent protokolü ve şirket yöneticilerinin katıldığı bir törenle hayata geçti. Törende bir konuşma yapan Vali Pehlivan’ın kent sakinlerinin Atatürk Parkını kapsadığı iddiasıyla büyük tepki gösterdiği yargıya taşınan MIP’ın genişleme projesine desteği öne çıktı.

“Mersin, limanıyla, limanda Mersin ile özdeşleşmiş durumda” diyerek, liman geliştikçe Mersin’in geliştiğine vurgu yapan Vali Pehlivan, “İlin valisi olarak içtenlikle söylemek isterim ki, birlikte hareket edildiğinde gördüğünüz gibi netice alınabiliyor” diyerek, “Bugün aslında limanın genişleme projesini de bitirmiş olacaktık ama biliyorsunuz dava edildiği için ulaştırma bakanlığınca adım atılamadı.

Dava bakanlık lehine sonuçlandı ve hemen akabinde liman mülki idari amirliği olarak MIP’e gereğini söyledik ve sanıyorum 1-2 ay içinde liman genişleme ile ilgili de temeli atacaklar. 3,5 yıllık bir kayıp oldu, keşke olmasaydı, şimdi 1-2 yılda inşaat sürer ama neticede limanın iyileştirilmesi, yolların geliştirilmesi burada çok daha fazla ihracat yapmak, ticaret hacminin artması anlamına gelecek. Bu vesile ile şehrimizin ülkemizin lehine hareket etmenin ne kadar olumlu neticeleri görüldüğünü bir kez daha belirtmek istiyorum” dedi.

 

NEDEN KARŞI ÇIKILIYOR?

Söz konusu proje; kent merkezinde trafik yükünü artırmanın yanı sıra Atatürk Parkı olarak kente hizmet veren açık yeşil kamusal alanda görüntü ve gürültü kirliliği yaratacağı iddiasıyla tepki çekiyor.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu ayrıca MIP’in bu hamlesinin kentin çeyrek asırdır beklediği, kentin stratejik ve rekabetçi gelişimi için en önemli faktör olan konteynır limanının yapımını da uzun yıllar erteleyeceğini savunuyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA