Türkiye'de organ ve kornea nakli sayılarında kaydedilen artışın, umut verici olduğu bildirildi.
Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, Türkiye'de organ ve kornea nakli sayılarında kaydedilen artışın, umut verici olduğunu söyledi. 2002 yılından 2023 Kasım ayına kadar Türkiye'de gerçekleştirilen toplam organ nakli sayısının 74 bin 704 olduğunu vurgulayan Ceviz, "Bu nakillerin 52 bin 258'ini böbrek, 20 bin 671’ini karaciğer, bin 210’unu kalp, 320’sini akciğer, 198’ini pankreas ve 47’sini ince bağırsak nakilleri oluşturmaktadır. 2010 yılından 2023 Kasım’a kadar kornea nakilleri ise 37 bin 666 vakaya ulaştı. Bu sayılar, organ nakli bekleyen binlerce hastaya yeni bir hayat şansı sunulduğunu gösteriyor" dedi.
Organ bağışının hayati önem taşıdığını ifade eden Emrah Ceviz, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan her bireyin organ bağışında bulunabileceğini hatırlattı. Türkiye'de canlı vericilerin karaciğer ve böbrek bağışı yapabildiğini dile getiren Ceviz, bağışçıların resmi veya yazılı vasiyetname düzenleyerek ya da yetkilendirilmiş birimlerden organ bağış kartı alarak bağışta bulunabileceklerini söyledi.
Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) üzerinden kayıt altına alınan bağışların, 'E-Devlet' entegrasyonu sayesinde vatandaşlar tarafından kolaylıkla görüntülenebildiğine dikkat çeken Ceviz, şöyle devam etti; "Ayrıca, hayattayken organ bağışında bulunmamış kişilerin vefatı halinde, ailelerinin rızası ile organları alınabiliyor. Organ nakli, birçok hastalık için son çare olarak görülüyor. Diyanet İşleri Başkanlığının 1980 tarihli açıklamasında organ naklinin caiz olduğu belirtiliyor.
Türkiye'de ilk böbrek nakli 1968'de, ilk kalp nakli 1969'da gerçekleştirildi ve ilk başarılı canlı vericili böbrek nakli 1975'te yapıldı. Organ Nakli Kanununun 1979 yılında yürürlüğe girmesi ile bu alandaki çalışmalar daha da hız kazandı."
Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 2023 Kasım ayı itibarıyla böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısının 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısının bin 422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısının 204, pankreas nakli bekleyen hasta sayısının 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısının ise 4 bin 119 oluğu bilgisini veren Ceviz, "Organ bağışı ve nakil sayıları her geçen yıl artış gösterirken, beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerinin onay oranlarında da yükseliş dikkat çekiyor. Organ bağışının önemi ve nakil sayılarındaki artış, Türkiye'nin sağlık alanındaki gelişmelerini ve toplumsal bilincin yükselişini gösteriyor" diye konuştu.(iha)