HEDİYE EROĞLU
Akdeniz Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısının ikinci birleşimi belediye konferans salonunda yapıldı.
Toplantıya Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85’inci yılını anarak başlayan Başkan M. Mutafa Gültak, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ‘benim en büyük eserimdir’ dediği cumhuriyeti anlamak, yüceltmek ve gelecek nesillere en güçlü şekilde teslim etmek en önemli görevidir.
İsrail eliyle uygulanan katliam ve soykırım vatanımıza, devletimize ve cumhuriyetimize çok daha güçlü ve sarsılmaz bağlarla bağlanmamız gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi.
SU SPORLARI FESTİVALİNE DAVET
Akdeniz’deki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Gültak, “Çok yakında 4’üncüsünü gerçekleştireceğimiz geleneksel Karaduvar Balık Festivalinin müjdesini vermek isterim. Ülke çapında ses getiren 2. Esenli Üzüm Şenliğini yaptık ve yakında Gül Festivalini de yapacağız. Şimdi kentimizde bir ilke imza atmanın daha gururunu yaşıyoruz. Uluslararası bir festivale daha imza atıyoruz. Kilometrelerce sahili olan Mersin’de ilk kez bir su sporları festivali yapmanın mutluluğunu yaşayacağız. Bu haftasonu yani 11 ve 12 Kasım’da inşallah bu festivali ilk kez Mersin’de Türkiye’de ki en güzel su sporları festivalini gerçekleştirmiş olacağız.
Millet Bahçesi sahil etabında gerçekleşecek olan bu festivale 200 civarında 200, yurtdışından da 300 olmak üzere toplamda 500 sporcumuzun katılmasını bekliyoruz.
Mersin ve Akdeniz’in marka değerinin yükselmesini sağlayacak A kalite bir festivali ilk kez kentimizde gerçekleştirmiş olacağız. Festival kapsamında 13 farklı dalda yarışmalar organize edilecek. Mersinli hemşerilerimize tüm vatandaşlarımıza çağrım şudur; bu haftasonu lütfen kimseye randevu vermeyin. Birbirinden renkli etkinliklerin yer alacağı Akdeniz Su Sporları Festivaline tüm hemşerilerimizi davet etmek istiyorum.
Ayrıca küçük çocukların, gençlerin rahatlıkla eğlenerek zaman geçirebilecekleri birçok mekan da alanda olacak. Böylesi zengin ve dopdolu içeriğe sahip festivali kentimize kazandırmaktan dolayı mutlu, gururlu ve heyecanlıyız. Bu festivalin ilk kez kentimizde düzenlenmesini sağlayan herkese de teşekkür ediyorum” dedi.
ZABITAYA FAZLA MESAİ EN YÜKSEKTEN ÖDENECEK
Toplantıda ilk olarak komisyonda bekleyen belediyede 7-24 çalışan zabıtanın mesai dışındaki ücretinin belirlenmesi ile ilgili teklif görüşüldü. Komisyon fazla ücretinin en üst sınırdan ödenmesini kabul ederken, mecliste bu kararı oy birliğiyle kabul etti.
Başkan Gültak da, “Başta müdürümüz olmak üzere tüm zabıta personelimize yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Ama şunu da altını çizmek isterim; biz buraya geldiğimizde zabıtanın bir simgesi bile yoktu. Ne arabaların üzerinde ne binalarında bir resmiyet vardı. Emekliliği gelmiş birçok zabıta memuru vardı ki genç zabıta sayısı da çok azdı. Müdür bey ile organize çalışarak genç zabıta sayısını arttırarak halk sağlığı konusunda çok başarılı çalışmalar yaptık. Ne yapsak azdır ki 6 Şubat’ta bu kardeşlerimiz canlarını hiçe sayarak, bir gün aç kalarak, günlerce duş almayarak deprem bölgesinde çok ciddi çalışmalar yaptılar” dedi.
KARADUVAR’DAKİ TAZİYE EVİNE ÖZCAN SEVİM İSMİ VERİLDİ
Toplantıda daha sonra Akdeniz Belediye Başkanlığı mülkiyetinde bulunan Karaduvar’daki Kültür ve Taziye Evi’ne Özcan Sevim ismini verilmesi ile ilgili teklif görüşüldü. Komisyonlarda oy birliğiyle kabul edilen teklif mecliste de yine aynı şekilde kabul edildi.
TİYATRO FESTİVALİNE 75 BİN TL DESTEK
Mecliste daha sonra Tiyatro Festivali’ne verilecek maddi destek görüşüldü. Mersin Tiyatro Derneği’nce 25 Kasım – 3 Aralık 2023 tarihlerinde yapılacak olan 7. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali için talep edilen 75 bin TL nakdi yardım komisyonlarda oy birliğiyle kabul edildi. Mecliste komisyonların kararını oy birliğiyle kabul etti.
EK ÖDENEK TALEBİ KABUL EDİLDİ
Meclis, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/b maddesi ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36.maddesi gereğince, Belediyemiz Müdürlükleri arasında ödenek aktarım/tertip açımı ile ilgili Plan ve Bütçe ile Hukuk ve Toplumsal Adalet komisyonlarına müştereken havale edilen konunun kabulü ile sürdü.
Mecliste son olarak Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37.maddesi gereğince, Belediye müdürlüklerinin ek ödenek talepleri sonucunda belirlenen tutar kadar ek ödeneğin eklenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe, Hukuk ve Toplumsal Adalet ile Ekonomi ve Kalkınma komisyonlarına müştereken havale edilen konunun görüşülmesi gerçekleştirildi. Teklif oy birliğiyle kabul edildi.
“İŞÇİ ÜCRETLERİNİ YETMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİM”
Konuyla ilgili söz alan Eemek Partisi Meclis Üyesi Halil Kara “Komisyon raporuna göre 67 milyon TL civarında memur ve işçilerin ücretleri ile ilgili ve 31 milyon TL çevre koruma müdürlüğünün araç kiralama için talebi var. Olumlu baktığımı söylemek istiyorum. Ama şöyle bir şey de söylemeden geçemeyeceğim. Geçen bütçe yapılırken işçi ücretlerinin yetersizliği ile ilgili eleştirilerde bulunmuştum. Eleştirim yerine oturdu” dedi.
“BELEDİYEDE KÜRTÇE HİZMET VERİLSİN”
Meclisin temenni ve öneriler bölümünde ise HDP’li Özgür’ün belediye de Türkçe bilmeyen Kürt insanlara, Kürtçe hizmet sunulması için bir mekanizma kurulması önerisinde bulunarak, “Akdeniz ilçemizdeki insanlarımızın ihtiyacına göre önümüzdeki dönemlerde Arapça da eklenebilir böyle mekanizmalar kurulmalıdır” dedi.
“AFET YASASI BELEDİYELERİN YETKİLERİNİ ELİNDEN ALACAK”
EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara da, meclisten geçen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin yasanın Akdeniz’i yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, “Yasa gereği Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri kurularak. Konuyla ilgili uzmanlara göre, bu durum yerel yönetimlerde bizim belediyelerin yetkilerinin elinden alınması gibi sonuçlar doğuruyor. Biz yerelleştirme yerin merkezileştiriyoruz. Bir çok konuyu demokratik konuyu değerlendirdiğimizde otoriterleşmenin, hak kayıpları ortaya çıkacağı için buna karşı çıkmak gerektiğini düşünüyorum.
“PEŞKEŞE, KIYAĞA KARŞI BELEDİYELER TUTUM ALMALI
Ayrıca bu yasa ile aslında mülklere el konuluyor. Daha önce kentsel dönüşüm denildiğinde yerinde dönüşümü savunuyorduk. Ama şimdi direk olarak satın alma, el koyma var ki, birde önce çoğunluğu ikna etme durumu vardı ki bu da ortadan kaldırıldı. Bu da mevcut müteahhitlere ve sermayeye belli oralarda kıyak olarak değerlendirilecek bir durumu ortaya koyuyor. Kamuya ait taşınmaz ve hazine arazilerini hem müteahhitlere hem de iş insanlarına peşkeş çekilebilecek geldiği düşüncesindeyim. Bu anlamda bu yasal düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi için meclisler tutum almalı” diye konuştu.
BELEDİYE ARACI CAN ALDI, MUHALEFET AÇIKLAMA İSTEDİ
CHP’li Meclis üyesi Mahmut Dönmez de, önceki gün Özgürlük Mahallesinde belediyeye ait bir aracın yaptığı kaza sonrası kendisinin de yakını olan bir kadının hayatını kaybettiğini anımsatarak, konuyla ilgili bilgilendirme istedi.
“DİL KONUSUNDA BELEDİYEDEN HİZMET ALMAK İSTEYENİ MAĞDUR EDENİ BEN MAĞDUR EDERİM”
Son olarak söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise çok dilliliğin coğrafyanın zenginliği olduğunu söyleyerek, “Dil konusunda belediyeden hizmet almak isteyeni mağdur edeni ben mağdur ederim.
Belediyemiz özgürlükçü ve hizmet noktasında ful bir belediyedir. Siz hiç bir belediyede bu kadar güler yüzlü yaşlısına, engellisine hürmet eden bir hizmet yok. Mustafa Gültak herkesin anadiline saygı duyar. Arap, Kürt, Giritli kardeşimiz de gelse biz ona hizmet veririz. Burada bunları gündem edeceğinize özellikle mahallelerinizi tanıyın, Arap annelere Arap, Kürt annelere Kürtçe, Türk annelere Türkçe öğretmenlerini söyleyin. İnsanlar ana dillerini unutmasınlar” dedi.
“OTURDUĞUMUZ EVLER TABUT”
Kentsel dönüşüm ile ilgili kanun düzenlemesine yönelik eleştirilere ise sert yanıt veren Gültak, “Kentsel dönüşümü artık tartışmaya gerek yok. Deprem veya bir darbe olmamasına rağmen beton ömrünü bitirdiğinde binalarda yıkıntılar olabiliyor. Böyle bir olay yaşandı İstanbul’da daha yeni. Bunun karşısında direnmeni bir anlamı yok. Devlet tüm imkanlarını seferber edecek bunun yanında özel sektörde belediyeler de olacak. Çünkü 6 Şubat şunu gösterdi; oturduğumuz evler tabut. Bu evleri vermemekte direndik ama deprem olmayacağının garantisi mi var?
“BU İŞİN ŞAKASI YOK”
Hatay’da gözümüzün önünde cesetler çıkartıldı. Yapmayın bu işin şakası yok. Bu evlerin miadı dolmuştur. Bir insanın bile bile ölmesi kadar büyük bir günah yok. Vatandaşımızı bilinçlendirmemiz lazım. 2,5 yıl önce Büyükşehir’de ‘biraz da vatandaş kendi sorumluluk alması gerekir’ dedim. Beni o gün sosyal medyada gündem yaptılar, dalga geçtiler. Bugün artık durumu iyi olan insanların da bu işe ‘evet’ demesi lazım. Yoksa AK Parti iktidarı ihtiyaç sahiplerine ilk evlerini yapıp veriyor. Bizim böyle bir derdimiz yok, fakirlerden para alınsın demiyoruz. Ama karı koca memurdur, belli ki birikimi vardır oda artık bu işe girmek zorunda.
“ORTADA BİR MAĞDURİYET YOK”
300 yıl önce Hatay’da benzer büyüklükte bir deprem olmuş, yani 300 yıl sonra bir daha olacak. Bu iş bir an önce olmalı ve değişmeli aksi takdirde çok canımız yanar. Ekonomik olarak da çok ciddi zarar görürüz. O yüzden bu konularda daha hassas olursak daha iyi olur çünkü insanlarımız bizim konuşmalarımızdan etkileniyor ve sıkıntılar çıkıyor.
Örneğin Barış Mahallesinde 10 mülkiyet sahibi boşaltmıyordu evleri acil mülkiyet hakkımızı kullandık. Mahkemeleri davaları devam ediyor. Kazanırlarsa daha çok para yapacak hesaplarına, ortada bir mağduriyet yok” dedi.
“ADALETE İNANCIM TAM”
Belediye çalışanının yaptığı kazsa ile ilgili ise adaletin tecelli edeceğine inandığını söyleyen Gültak şöyle konuştu; “Sonuçta bu kaza, belediye olarak seminerler yapıyor, eğitimler veriyoruz. Bakılacaktır olaya adliyede. Haftaya bu konuda bir toplantı yapacağım. Ola ki bizden kaynaklı bir eksiklik olmasın, işçilerimize daha dikkatli olmaları söyleyelim diye. Türkiye Cumhuriyeti adaleti, hukuku lan bir devlettir ve yargılama yapılacaktır. Geçen dönem 2 şoförümüz kazaya karıştı. Bu işçiyi gönderdim. Ölümden bizde sorumlu oluruz ben o işçi ile çalışmam. Adalet noktasında iyi bir sonuç elde edileceğinden hiçbir şüphem yok, iki tarafı da ziyaret edeceğiz.”