MESKİ suya zam için düğmeye bastı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESKİ suya zam için düğmeye bastı


 

Mersin’de pahalı su ücreti nedeniyle her geçen gün şikayetler artarken MESKİ yeni yıl zammı için düğmeye bastı. Son olarak mahkeme kararı ile suya zam yapan Vahap Seçer’e yüksek faturalar nedeniyle tepkiler günden güne artıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğünün, 2023 yılı Kasım ayı olağan genel kurul toplantısı Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. Toplantıda zam talebi ve 70 milyon Avro’luk Mersin Atıksu Yönetimi ve Ekolojik Denge Projesi'nin finansman ihtiyacının karşılanabilmesi için kredi yetkisi talebi öne çıktı. MESKİ toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Başkanı Vahap Seçer’in katılmaması sonucu Anamur’dan CHP’li Meclis Üyesi Erdal Karan başkanlık yaptı.

 

MESKİ; TARİFELER VE ABONE HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK İSTİYOR

Toplantıda ilk olarak MESKİ Genel Müdürlüğü Geçici İşçi Vize Cetveli ile ilgili teklifin görüşüldü.

Daha sonra MESKİ Genel Müdürlüğünde 657 sayılı Kanun kapsamında "Koruma ve Güvenlik Görevlisi" kadrosunda görev yapan memurlara Mersin nüfusuna göre aylık fazla çalışma ücretinin üst miktar tutarının 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ödenebilmesi ile ilgili teklif ele alındı.

MESKİ Genel Müdürlüğünde çalışan memur ve sözleşmeli personele ilişkin Sosyal Denge Sözleşmesinin, MESKİ Genel Müdürlüğü adına yapmak üzere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili teklifin görüşülmesi ile devam eden meclis zam görüşmeleri ile sürdü.

Bu kapsamda ilk olarak MESKİ Genel Müdürlüğü Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklikler yapılarak güncellenmesi için hazırlanan “MESKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” ile ilgili teklifin görüşülmesi yapıldı.

Daha sonra MESKİ Genel Müdürlüğü 2024 Mali Yılı Performans Programı Tasarısı ile ilgili teklif, 2024-2025-2026 dönemini kapsayan Bütçe Tasarısı ile ilgili teklif ve MESKİ Genel Müdürlüğü 2024 Mali Yılı Ücret Tarifesi Tasarısı ile ilgili teklif görüşülerek ilgili komisyonlara havale edildi.

 

SEÇER, 70 MİLYON AVRO’LUK KREDİ İÇİN YETKİ İSTİYOR

Toplantıda son olarak Mersin Atıksu Yönetimi ve Ekolojik Denge Projesi'nin finansman ihtiyacının karşılanabilmesi için Genel Müdürlüğümüz ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında yapılan görüşmeler neticesinde kullanılacak kredi gündeme alındı. Kredi kullanımında; 35 Milyon Avro'ya kadar EBRD kredisi, 5 milyon Avro'ya kadar CTF imtiyazlı kredi, 30 milyon Avro’ya kadar da diğer finansal kuruluş kredisi ve 0.70 milyon Avro'ya kadar donörlerden teknik işbirliği hibeleri olmak üzere mutabakat sağlandığı bildirildi.

Proje kapsamında toplamda 70,7 Milyon Avro'ya kadar olan dış finansmanın temin edilmesi ve ön finansman anlaşmasını imzalamak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Seçer ile birlikte MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz'a yetki verilmesi ile ilgili teklifin görüşüldü ve ilgili komisyonlara havale edildi.

Muhalefet meclis üyeleri ise proje detayları ve MESKİ’nin devam eden çalışmaları ile ilgili ise idareden bilgi talep etti.

 

SUYA MAHKEME KARARI İLE ZAM YAPMIŞTI!

Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer, su zammının 2023 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde uygulanmasını istemiş Cumhur İttifakı’nın karşı çıkmasına rağmen mahkemeye gitmiş, yargı kararı sonrası su faturalarına her ay TÜFE ÜFE/2 oranında ve ek olarak yüzde 25 zam yapılması kararlaştırılmıştı.  

 

SUYUN METREKÜPÜ NE KADAR?

Halen; MESKİ’nin ücret tarifesine göre en çok su tüketen grup olan 1-15 metreküp arasındaki meskenlerden bir metreküp için atıksu bedeli dahil 10 lira 320 kuruş ücret alınırken, bu rakamın üzerine her ay artan enflasyon ile TEFE – ÜFE/2 oranında zam geliyor. Bu zam ile su ücretleri ortalama 12-13 TL’ye gelirken, yüzde 25’lik ek zam ile bu rakamın 16-17 TL’yi bulduğu tahmin ediliyor.

Mahkeme kararı ile suya zam yapması nedeniyle eleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Başkanı Vahap Seçer’e yüksek faturalar nedeniyle tepkiler günden güne artıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA