Kadavradan organ nakli arttırılmalı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kadavradan organ nakli arttırılmalı!


 

MEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Ufuk Akkurt, Avrupa’da nakillerin çoğunlukla kadavradan olduğunu, Türkiye’de ise bu durumun tam tersi olarak nakillerin çoğunlukla canlıdan yapıldığını, kadavradan nakillerin artırılması amacıyla organ bağışına ilişkin farkındalığın daha da artırılması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ bağışına ilişkin farkındalık oluşturarak, organ bağış sayılarını ve beraberinde kadavradan nakil oranlarını artırmak amacıyla düzenlenen “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” Mersin Üniversitesi’nde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bu kapsamda Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’nün ortak çalışmaları ile iki farklı etkinlik düzenlendi.

 

“ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ” KONULU SÖYLEŞİ YAPILDI

Etkinliklerden ilki olan “Organ Bağışı ve Önemi” konulu söyleşi, Yenişehir Kampüsü Nevit Kodallı Konferans Salonu'nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Akademik ve idari personel ile öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide ilk söz alan Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Çilem Yıldız, dünyada ve Türkiye’de organ bağış sürecinin nasıl ilerlediğini anlattı. Sürece ait detaylı bilgiler paylaşan Dr. Yıldız, organ nakli bekleyen ve organ nakli beklerken yaşamını kaybeden hastaların güncel rakamını belirtip, organ bağışının önemine değindi.

HASTALARIN TEK UMUDU ORGAN NAKLİ

Dr. Çilem Yıldız'ın konuşmasının ardından aynı merkezde görev yapan Hemşire Zübeyde Usanmaz, bağış ve nakil sürecini anlatarak her ay birime gelip kendisi için organ naklinin ne zaman yapılacağını soran ve tek umudu organ nakli olan hastaların olduğunu dile getirdi. Dr. Usanmaz, aynı zamanda bir bireyin tüm organlarını bağışlaması ile birden fazla hastaya yaşam umudu olabileceğinin altını çizdi.

 

KADAVRADAN NAKİL ARTTIRILMALI

Sonrasında söz alan MEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Ufuk Akkurt ise, Türkiye ve dünyada organ naklinin tarihçesini ve konuyla ilgili önemli gelişmeleri aktardı. Organ bağışı ve nakline ilişkin güncel verileri de paylaşan Akkurt; Avrupa ülkelerinde nakillerin çoğunlukla kadavradan olduğunu, Türkiye’de ise bu durumun tam tersi olarak nakillerin çoğunlukla canlıdan yapıldığını, kadavradan nakillerin artırılması amacıyla organ bağışına ilişkin farkındalığın daha da artırılması gerektiğini belirtti.

DİNİ BİLGİLENDİRME DE YAPILDI

Son olarak İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fıkıh Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. M. Zeki Uyanık; İslam dininin, organ bağışı ve nakliyle ilgili görüşünü bildirdi.

Konuşmaların ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı. Söyleşi, Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörlüğü tarafından açılan bağış standına yapılan başvurularla sona erdi.

 

ORGAN BAĞIŞI İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER

Aynı gün öğleden sonra ise Yenişehir Kampüsü sahil bisiklet yolunda “Organ Bağışı İçin Pedal Çevir” etkinliği gerçekleştirildi. Organ bağışı farkındalığı için tasarlanmış t-shirt, şapka ve broşürler ile bisiklet süren katılımcılar; sahilde bulunan vatandaşların organ bağışına ait farkındalıklarının artması için çalışmalar gerçekleştirdi. Etkinliğe akademik ve idari personelimizle birlikte, öğrencilerimiz ve vatandaşlar da büyük ilgi gösterdiler.

Ayrıca etkinlikler kapsamında hafta boyunca Üniversite Hastanesi girişine Organ ve Doku Nakil Merkezi ve Hemşirelik Hizmetleri birimi ile ortaklaşa stant açıldı. Yataklı servis ve poliklinikler ziyaret edilerek sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarına organ bağışı ile ilgili bilgiler verilip broşürler dağıtıldı. Hemşirelik Fakültesi 2. ve 3. sınıf öğrencilerine ve Tıp Fakültesi dönem 4 öğrencilerine yönelik farkındalık eğitimi düzenlenerek, organ bağışı hakkında bilgilendirme yapıldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA