HEDİYE EROĞLU
Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şubesi’nin mahkemeye taşıdığı, Taşucu Limanı ve Geri Sahası Projesi’ne bir tepki de Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce’den geldi.
İki yıl önce özelleştirilerek işletme hakkı 40 yıllığına Cey Grup bünyesindeki Ceyport’a devredilen Taşucu Limanı için 28 Eylül’de verilen ‘ÇED olumlu raporu’ mahkemeye taşındı. Rapordaki eksiklikleri tespit ederek Mersin İdare Mahkemesine olumlu kararın iptali için dava açan ÇMO Mersin Şubesi, projenin doğa ve yaşama olumsuz etkilerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Toplantıya; TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Onur Gökulu, ÇMO Mersin Şube Başkanı ve Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce katıldı.
‘İLK ZAMANLAR DÜĞME DOĞRU İLİKLENMİŞ’
İnce burada gazetemize yaptığı açıklamada Taşucu Limanı’nın da karşı çıktığımız işlere devam edilmesi halinde gelecekte yaşayacağımız çevre sorunlarına dikkat çekti.
“Yıllardır aslında buna benzer birçok konuda hem meslek odaları hem de TMMOB çatısı altında olan meslek odaları olarak mücadele ediyoruz” diyen Uğur İnce, “Taşucu Limanı geçmişte kurulan bir liman. Daha sonra özelleştirildi. Aslında ilk zamanlar düğme doğru iliklenmiş ama daha sonra sanayi limanı olan bir yer turizm limanına çevrilmeye çalışılmış.
SERMAYE TATMİN OLMADI
Arkasındaki sanayi tesislerinin kullanımı 2009’lu yıllarda lağvedilmiş. Aslında bu doğru bir karar olmuş, bölgenin turizm potansiyeli de dikkate alındığı zaman. Ama maalesef işte sermaye tatmin olmamış. 2014 yılına geldiğimizde bu turizm kararından vazgeçilmiş ve burası sanayi odaklı bir liman haline getirilmiş. Yaklaşık bir 6-7 yıllık geçen süreçlerde de buraların özelleştirilme işlemleri tamamlanmış.
PLAN KARARLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Taşucu’nda mevcutta bir sanayi tesisinin veya bir sanayi limanının gelecekte dönüşmesi mi önemli yoksa oranın kat ve kat sanayi yüküyle devam etmesi mi? İşte bugün burası yani Göksu Deltası, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan bir yer. Ama biz burada sanayi limanı faaliyeti getiriyoruz. Liman içerisindeki bir yere dava açılıyor ama aslında ÇMO’nunda bizlerin de değinmek istediği kısım bu bölgenin yeniden gözden geçirilmesi, yeniden plan kararlarının getirilmesi, yeniden düzenlenmesi. Bunu da süreci yaşarak göreceğiz.
DÜĞME YANLIŞ İLİKLENİYOR
Yani düğme ilk başta doğru iliklenmiş ama şu anda yanlış iliklenmiş. Yanlış bir süreç. Sonucunda da limanın arkasındaki yaklaşık 400 - 500 bin metrekarelik sanayi alanları, yarın bir gün ruhsatlandırmaya başlayıp oradaki işkolları geldikten sonra korumalı bölgede yaşanacak olan çevre katliamına da yine ileri ki süreçte hepimiz tanık olacağız. Biz burada gene de tarihe bir not düşüp mücadelemizin devam edeceğini kamuoyuna da bildiriyoruz” diye konuştu.