Haber Merkezi
Mersin Tarım Platformu ikinci toplantısını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığında gerçekleştirdi. Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur ve ilgili paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda önümüzdeki süreçte çalışmaların hayvancılık, bakliyat ve yaş meyve sebze özelinde sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu alanda çalışacak alt komisyonlar kurulup daha hızlı sonuç alınabilmesi adına sorunların sektör özelinde takip edilmesi kararı alındı.
Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların dinlenip talep edilen hayvan pazarıyla ilgili sorunun çözüm ve takibi için bir komisyon oluşturulması sonrası ana gündem maddesi olan yaş meyve sebze sektörünün sorunları değerlendirildi. Öncelik iç tüketimin artırılmasına verildi. Bunun için gerek belediyeler gerek milli eğitim ile işbirlikleri yapılarak okullarda ya da şehrin belirli yerlerinde kurulacak satış noktalarında taze sıkılmış meyvesuyu ya da meyve salatası satışları yapılabileceği değerlendirildi. Öğrencilerle birlikte hasat günü etkinlikleri düzenlenip çocukların yaş meyve sebze ile tanıştırılıp faydaları konusunda bilgilendirilmeleri ele alındı.
“NARENCİYE TÜKETİM HAFTASI YAPILABİLİR”
Tüm kurumların ortak bir kararla belirleyecekleri bir haftayı ‘Narenciye Tüketim Haftası’ olarak kabul edip o hafta boyunca gelen tüm misafirlere narenciye suyu ikram edilerek meyvesuyu tüketimi konusunda farkındalık oluşturulabileceği vurgulandı. Ürünlerin daha ulaşılabilir olması için yapılabilecekler görüşüldü. Konunun takibi ve daha detaylı ele alınması adına ilgili paydaşlarla bir alt komisyon oluşturuldu.
“MERSİN YEŞİL DÖNÜŞÜMDE PİLOT İLAN EDİLSİN”
Dış ticaret kenti Mersin’in tarımsal ihracattaki potansiyeline de dikkat çekilen görüşmede gerek ihracattaki gücün artırılması gerekse iç piyasada daha sağlıklı ürünlere ulaşılabilmesi adına Mersin’in yeşil dönüşüm konusunda pilot il ilan edilmesi konusu değerlendirildi. İzole edilmiş bir bölgede ilaç kullanımına karşı çalışma başlatılabileceği, faydalı böcek, kısır böcek ve tuzaklarla tarımsal zararlılarla mücadele edilebileceği görüşüldü. Yararlı böcek üretimini artırmak adına insektaryum kurulması, kalıntı ile biyolojik mücadelenin bu yolla güçlendirilmesi ele alındı. Turunçgil OSB kurulması konusu değerlendirilip pilot bölgeden olumlu sonuç alınması halinde bu OSB’yi de destekleyebileceği belirtildi.
Toplantı sonunda meyve sebzelerin farklı kanallarda kullanımını sağlamak ve raf ömrünü uzatacak farklı yöntemler sunabilecek dondurarak kurutma konusunda özel sektöre ait bir firmanın sunumuna yer verildi.