SONER AYDIN
Çocukları sarılıktan koruyan ve 18-24 aylık bebeklere yapılan Hepatit A aşısının temini konusunda son aylarda yaşanan sorun giderek büyüyor. Doktorlar bu günlerde Hepatit A aşı bulmakta zorlanırken, aşıların tükenmesi sonucu binlerce bebeğin aşı tarihi de geçiyor! Hekimler aşının temin edilememesine tepki gösterirken, Sağlık Bakanlığı ise yerli aşı üretiminden kaynaklı stokların azatlığı açıklamasını yaptı.
“SADECE KENDİ HASTALARIMIZA AŞI YAPIYORUZ”
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, ülkede olduğu gibi ilaç sorunun Mersin’de de yaşandığını, aşı yetersizliği nedeniyle sadece kendi hastalarına aşı yaptıklarını, misafir ve göçle gelen Suriyeli bebeklere Hepatit A aşısı yapılamadığını söyledi.
“Maalesef çocuklarımız Hepatit A aşısı olamamakta” diyen Dr. Şen, “Halk Sağlı Kurumu’na bunun sebebi sorulduğunda; ihale sürecinde yaşanan yanlışlıklar olarak değerlendirilmekte. Kısa süreli ihalelerle durumu idare ettiklerini çünkü yerli aşı çalışmalarının olduğunu söylüyorlar. Ekim 2012’den bu yana çocuklara yönelik çok iyi bir uygulama. Bugünlerde sıkıntılı, gecikmeli olarak yapılmakta. Mersin için son birkaç aydır sorun yaşanmaktaydı. Yine bu günlerde de Hepatit A aşısı ile ilgili sorun yaşanmaktaydı ama biz şöyle çözüyoruz; Misafir hastalara ve Suriyeli çocuklara aşı yapamıyoruz, kendi hastalarımıza aşı yapıyoruz. Ama bu da sıkıntılı bir durum. Türkiye’de yapılan bütün aşı çalışmaları maalesef savaş sonrası ülkemize gelen Suriyeli çocukların maalesef kızamık, su çiçeği, yetişkinlerde şark çıbanı veya Hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar toplumda sıkıntılar yaratmaya başladı. Bu noktada onların da aşılanmaması çok doğru bir yaklaşım değil” dedi.
“SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ”
Pahallı bir aşı olan Hepatit A aşısının 2012’de Bakanlık tarafından aşı takvimine alınmasının kendilerini sevindirdiğini belirten Şen bugün yaşanan sorunun ise ciddiyetsizlikten kaynaklandığını dile getirdi. Söz konusu grubun bebekler olduğunu ve son derece dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Dr. Şen, “Hepatit A aşısında ‘İhale süreçlerinde yetiştiremedik, yeterli miktarda aşı alamadık’ gibi nedenlerle sorun yaşanması ihmaldir. Kurumda bu işi yapan görevlilerin görevden alınmasını gerektirir. Ama maalesef Türkiye’de istifa gibi bir kültür yok. Bu nedenle bu arkadaşlar görevlerine devam edecekler. Bu sorunların en kısa sürede çözülmesini istiyoruz çünkü aşı takvimimiz değişiyor. 1 ay sonra 3 ay sonra 5 ay sonra tekrar çağırıyoruz aşı için. Bizim gibi ülkelerde ne kadar üzerine düşsek de aşı konusunda sorunlar yaşanabiliyor. Hastalarımızı Hepatit A aşısı için tekrardan çağırdığımızda sorunlar yaşanıyor. Bir an önce çözülmesini temenni ediyoruz çünkü tüm Türkiye’de yaşanan bir sorun sadece Mersin’de değil” ifadelerini kullandı.
“50 BİN SURİYELİ BEBEK RİSK ALTINDA”
Suriye’de yaşanan savaşla birlikte Türkiye’nin yoğun bir çocuk göçü aldığını ve 50 binin üzerinde Suriyeli bebeğin doğduğu kaydeden Dr. Şen, “Göçle birlikte sosyo-kültürel sorunlar yaşandı ama biz bir sağlıkçı olarak değerlendirmemiz ise Türkiye’ye özellikle bu aşılanmamış Suriyeli çocuk ve bebeklerin gelmesiyle 1985’ten bu yana kadar ulusal aşı kampanyaları ile yapmış olduğumuz bütün çalışmaların heba edilmesi heba anlamına geliyor maalesef. Kızamık suçiçeği gibi özellikle toplumda bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşmaya başladı. Sadece ben en az 5-10 tane suçiçeği vakası bildirdim. Daha önce hiç görmüyorduk. El ayak hastalığı gibi hiç görülmeyen hastalıklar görülmeye başlandı. Sağlık Bakanlığının bu ihale süreçlerini yeniden değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında özellikle Suriye’den gelen göçmenlere, savaş mağdurlarına karşı da ciddi bir sağlık politika geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dernek olarak bu konuda ilimizde yapılacak her türlü projeye destek vereceğimizin altını çiziyorum. Bu konuda bugüne kadar yapılan her şeyinde yanlış olduğunu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.