Kırtasiye sektöründe öncelikli sorun zincir marketler


 

Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılıyor olması sorununa dikkat çeken Mersin’deki kırtasiye sektörü temsilcileri, sorunlarına çözüm arıyor.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitesi sektörel iş grubu toplantısı düzenledi. Kitap, kırtasiye, yayıncılık, dağıtım, ambalaj ve matbaalar özelinde gerçekleştirilen toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar,  Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aktoğ, Meclis Katip Üyesi Zeki Ceylan, Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Reşat Kıvılcım, Komite Üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı. Sektör özelindeki sorunların konuşulduğu toplantıda katılımcılar bu sorunların çözümüne yönelik komitenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendirildi. Önümüzdeki süreçte neler yapılabileceği değerlendirildi.

Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılıyor olmasının en büyük sorun olarak gösterildiği toplantıda, ara eleman bulunması noktasında yaşanan sıkıntılar, sanayi sitesi talebi, haksız rekabet ve ihalelerde yaşanan sıkıntılar ele alınan konular oldu. Matbaacılıkta kullanılan malzemelerin büyük bölümünün ithal olması nedeniyle artan denetimlerde sıkıntı yaşanabildiğine işaret edilerek, bu sorunun çözümü için Komiteden ‘Fire Dokümanları’ hazırlaması talep edildi. Açık hava reklamcılığında yaşanan sıkıntılar ve basın yayın sektörünün sorunlarının da katılımcılar tarafından aktarılmasının ardından alt sektörlere yönelik toplantılara devam edilmesi kararı alındı.

 

“MALİYETLERİ DÜŞÜRÜP VERİMİ ARTIRMALIYIZ”

Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Oda olarak sektörler adına yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tüm sektörlerin zor bir ekonomik süreçten geçtiğini ve yaşanan zorlukların 2026’ya kadar devam edeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Çakır, bu nedenle yönetim olarak çalışmaları maliyetleri düşürüp verimi artıracak kümelenme ve yalın üretim kavramları üzerine yoğunlaştırdıklarını söyledi. Aynı zamanda küçük sanayi sitesi talebine yanıt verebilmek adına valilik, belediyeler, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ile ortak çalışma başlattıklarını da bildiren Çakır, “Bu siteler hayata geçtiğinde bir taraftan sektörel kümelenmelere zemin hazırlanırken diğer taraftan daha iyi şartlarda çalışma yürütebileceksiniz” dedi.

“BİR ARAYA GELMEK ÖNEMLİ AMA GERÇEK BAŞARI BİRLİKTELİĞİ DEVAM ETTİREBİLMEK”

Açılışta konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ise 29 No’lu komitenin farklı sektör paydaşlarını bir arada barındırması nedeniyle yaşadığı zorluklara rağmen komite içindeki tüm alt sektör gruplarıyla ilgili ayrı ayrı sektör toplantıları yapmasını yakından izlediklerini söyledi. Ardından, bu tür sektörel toplantıları katılımcılar aracılığıyla ortaya çıkan düşüncelerin sorunlara en temel çözüm aracı oluşturması nedeniyle önemsediklerine dikkat çekti. 29 No’lu Komitenin aynı zamanda TOBB’da temsil ediliyor olmasının önemine de değinen Özdamar, bu sayede sorunların üst perdeden duyurulmasına olanak sağlandığını bildirdi. “Sayın Görkem Hanıma, TOBB görevindeki katkıları ve Odamızı layıkıyla temsil ettiği için teşekkür ediyoruz” diyen Özdamar, sözlerini, “Böylesi toplantılarla bir araya gelmek önemli, ama gerçek başarı birlikteliği devam ettirebilmektir” diye tamamladı.

 

“ÜCRETİZ KİTAP DAĞITIMINDA KIRTASİYELERDEN DESTEK ALINABİLİR”

Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Reşat Kıvılcım sektörde yaşanan sıkıntıları ve beklentileri aktardı. 240 üyeleri bulunduğunu kaydeden Kıvılcım, üyelerin hemen tümünün öncelikli sorununun zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin de satılması olduğunu söyledi. Çözüm olarak 5 ürünle sınırlama getirilmesi önerisini sunan Kıvılcım, bu konuda sonuç alabilmenin güç birliğine gitmekle mümkün olacağını vurguladı. Belediyelerle görüşüp özellikle okulların açıldığı Eylül ayında halk kart uygulamasına kırtasiye ürünlerinin de dahil edilmesinin faydalı olabileceğini aktaran Kıvılcım, ayrıca 2003 yılında başlatılan ücretsiz kitap dağıtımına ilk yıllarda olduğu gibi yine dağıtım konusunda kırtasiyelerden destek alınması için çalışma yürütülmesi talebinde bulundu. Velilerin kitapları ücretsiz olarak gelip anlaşmalı kırtasiyelerden almasının sektörü hareketlendirebileceğini söyledi.

 

KOMİTE, SORUNLARA ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Açılış konuşmaları sonrasında moderatörlüğünü Komite Başkan Yardımcısı Serdar Helvacı’nın yapıp konuşmacılarının Meclis Üyeleri Hasan Söyümez ve Nuh Avcı ile Komite Üyesi Ali Gök’ün olduğu toplantı başladı. Sektör sorunlarının ele alındığı toplantıda Komite Üyeleri yürüttükleri çalışmaları şöyle özetledi:  “Komitemizin Oda Yönetiminden 3 talebi oldu. İlki sanayi sitesi konusuydu, ikincisi kalifiye eleman sorununun çözümü, üçüncüsü de açık hava reklamları konusunda belediye ile yaşadığımız sıkıntıların çözümü. Sanayi Sitesi için çalışma başlatıldı. Ara eleman sorununun çözümü için de gerekli adımlar atıldı ve önümüzdeki hafta meslek yüksek okullarıyla buluşarak çalışmayı bir adım daha ileri taşıyacağız. Belediye ile de temaslarımız var ancak orada yönetmeliklerle ilgili bir engelle karşılaşıyoruz. Bu sorunun belediye meclisinden çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA