Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 32 No’lu Metal Sanayi Meslek Komitesi Sektör Toplantısı düzenledi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut ile Murat Aktoğ’un da katıldığı toplantıda Komite Başkanı Bilge Gürbüz Saydan, sektör temsilcilerine yıl içinde neler yaptıklarını aktardı. En büyük sorunun teknik eleman bulma noktasında yaşanmasından hareketle Toroslar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Yiğit’ten okulun teknik altyapısı ve verilen eğitim hakkında bilgi alındı. Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un sektör özelinde yararlanılabilecek teşvik ve destekler hakkındaki bilgilendirmesi sonrası sektör temsilcileri MTSO bünyesinde hizmet verilen Atölye1886’yı gezerek verilen hizmetler hakkında bilgi aldı.
“İŞLETMELERDEN USTA ÖĞRETİCİ BELGE ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI”
Toplantıda sektöre ilişkin değerlendirmeler yapan Komite Başkanı Bilge Gürbüz Saydan, ilk olarak demir çelik sektörüne 2022 yılında getirilen tevkifat uygulamasına değindi. “1 Mayıs 2022’den itibaren demir-çelik ürünlerinin teslimi KDV tevkifatı kapsamına alınmıştır. Tevkifat oranı ise 4/10 olarak belirlenmiştir” diyen Saydan, kafes tel, örülmüş tel gibi bazı ürünlerde bu KDV tekifatının uygulanmadığını hatırlatıp, benzer ürünlerin satışında yeknesaklığın sağlanabilmesi adına uygulamanın tüm ürünlerin satışından kaldırılmasını beklediklerini söyledi.
Ardından usta öğretici belgesi uygulamasının sektöre getirdiği sıkıntılara değinen Saydan, mevcut ustaların eğitime gitmek istemediğini, eğitime gidenlerin de belgeyi almaları sonrasında farklı taleplerle firma sahiplerinin karşısına geldiğini ve sektörün sıkıntı yaşadığını aktardı. Çözüm olarak belirlenecek bir süre boyunca (örneğin 10 yıl) firma bünyesinde şirket ortaklığı veya SGK kaydı bulunan kişilere istisna getirilerek, eğitim zorunluluğunun kaldırılması önerisini sunan Saydan, işletme sahiplerine usta öğretici belgesi verilmesi durumunda daha çok personelin sektöre kazandırılacağına inandığını söyledi.
Sektör olarak banka kredilerine erişme noktasında yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çeken Saydan, sektörde teknik eleman sorununun çözümü için 8 yıllık zorunlu eğitimden vazgeçilip yeniden çıraklık sistemine dönülmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
“TEKNOLOJİ BANKASI KURULSUN”
Sanayinin, üretimin ülke ekonomisi açısından önemini vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, giderek zorlaşan ekonomik şartlarla üyelerin daha kolay mücadele edebilmesine destek adına önümüzdeki süreçte verimliliği artıracak çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi. Kümelenmeyle birlikte sağlanacak verimlilik ve yeşil dönüşüm çalışmalarının öncelikli çalışmalar arasında yer alacağını dile getiren Çakır, “Önümüzdeki süreçte teknoloji ve yeşil dönüşüm sanayicinin, üreticinin olmazsa olmazı haline gelecek. Ancak bunları sağlamak da maddi imkanlarla mümkün. Hedefe ulaşılabilmesi, dünyaya uyum sağlanabilmesi için teknoloji bankası kurulup uzun vadeli desteklerle destek sağlanması gerekir” ifadelerini kullandı. 2026 yılına kadar ekonomik zorluklar yaşanabileceğini hatırlatan Çakır, “Ama dişimizi sıkıp işimize sahip çıkacağız. Verimi artıracağız. Kümelenme kültürünü oluşturup maliyetinizi aşağı çekecek çalışmaları yapacağız. Küçük olsun benim olsun mantığı bitti. Büyük olsun bizim olsun, maliyetimizi düşürelim birlikte hareket edelim anlayışına geçeğiz” dedi.