İhracatta kullanılan ahşap malzemelerin standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle ürünlerin geri gönderilmesi oranının artması üzerine Mersinli ahşap ambalaj üreticileri, dünyada 56 ülkede uygulanan ISPM – 15 standartları konusunda bilgilendirildi.
ATİLLA TULAY
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi organizasyonu ile Ahşap Ambalaj Malzemeleri ve ISPM – 15 bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantı öncesinde konuşma yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, bir dış ticaret kenti olarak, sıkıntı yaşanmaması adına Mersinli firmaların ihraç ettikleri ürünlerin içeriği ve ürünlerin ambalajlanmasında hassas davranmaları gerektiğini vurguladı. İhraç ürünlerinin taşınmasında kullanılan ahşap paletlerle zararlı organizmaların yurtiçinden yurtdışına, yurtdışından da yurtiçine giriş çıkışını, yayılmasını önlemek için yönetmelikler bulunduğunu hatırlatan Maya şunları söyledi: “Ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulmuş ve ISPM-15 işaretlemesinin yapılmış olması gerekiyor. Oysa son zamanlarda kullanılan ahşap malzemelerin bu normlara uygun olmadığına dair AB ve diğer ülkelerden sıkça geri bildirim alıyoruz. Bu durum ülkemizin ve ürünlerimizin imajını olumsuz etkiliyor. Bu sorunun önüne geçilmesi için kamu kurumları denetimlerini sürdürürken bizlerin de maksimum düzeyde hassasiyet göstermemiz gerekiyor.”
ŞİKAYETE KONU OLAN FİRMALARIN TESPİT EDİLİYOR
Konuyla ilgili olarak gerek ilgili Bakanlık gerekse TOBB tarafından sıkça uyarı yapıldığını hatırlatan Maya, tüm bu çalışmalar sonrasında şikayete konu olan firmaların tespiti aşamasına geçildiğini ve tutumunu devam ettiren firmaların MTSO tarafından disiplin kuruluna sevk edilebileceğini açıkladı. Maya sözlerini, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizin ihracatını artırmak önceliğimiz olmaya devam edecektir” diye tamamladı.
“FARKINDALIK OLUŞTURMAKTA GEÇ KALDIK”
Mersin Zirai Karantina Müdürü Ali Erden de ISPM-15 standardının önemine dikkat çekti. “ISPM -15 uygulaması farkındalık oluşturmakta geç kaldığımız ancak uluslararası ticarette her geçen gün canımızı yakmaya devam eden bir faktör” diyen Erden, ambalaj üretim firmalarının işyeri sahibinden sahada çalışanına kadar tüm personelin bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı. Erden aksi halde ülkenin uluslararası alanda her geçen gün değer enflasyonu yaşamayı sürdüreceğini söyledi.
DÜNYADA 56 ÜLKE BU STANDARTLARA UYUYOR
34 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer ise ISPM -15’in dünyada 56 ülkede uygulandığını bildirdi. Türkiye’de 792 firmaya konuyla ilgili yetki belgesi verildiğini ifade eden Ciğer, bunların 229’unun belgesinin ise iptal edildiğini anlattı. Konunun öneminin daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Ciğer, “Bu sıkıntının bir bacağı üretici ise diğer bacağı kullanıcıdır. İkinci el olarak tabir edilen ahşap taşıma paletleri ve ambalaj malzemeleriyle sevkiyat yapılmamalıdır” diye konuştu. Toplantıda Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü adına konuşan Orman Mühendisi Nurullah Özkahraman ISPM -15 standartlarının nasıl uygulanacağına yönelik teknik bilgiler verirken Entomolog Suat Yıldız ise orman zararlılarını anlattı. Toplantı sonunda katılımcılara plaket verildi.