Uzman psikolog Bilim’den, ebeveynlere “karne” uyarısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Uzman psikolog Bilim’den, ebeveynlere “karne” uyarısı


 

Uzman Psikolog Gülnihal Bilim, velilere yaptığı uyarıda; “Karnenin, çocuğumuzun değerini, karakterini ya da yeteneklerini belirleyen bir araç değil, sadece akademik bir belge olduğunu asla unutmayalım” dedi.

Haber Merkezi

 

Akdeniz Belediyesi Uzman Psikoloğu Gülnihal Bilim, 19 Ocak 2024 Cuma günü yarıyıl tatiline çıkacak öğrencilerin karne psikolojisi ile ilgili değerlendirmeler yaparak anne-babalara bir dizi uyarı ve tavsiyede bulundu. “Karne zamanı bazı ailelerde heyecan ve mutluluk yaşatırken, bazı ailelerde ise üzüntü ve kaygıya sebebiyet vermektedir” diyen Bilim; “Bu dönemde ebeveynlerin karneye verdikleri tepki, çocukların psikolojik sağlamlıkları açısından da kritik bir öneme sahiptir. Çocuklar genellikle karnelerindeki kötü notlarından ziyade ailelerin göstereceği tepkilerden dolayı kaygı yaşarlar. Bu nedenle, öncelikle karnedeki başarı görülüp vurgulanmalı ve takdir edilmelidir” diye konuştu.

 

“KARNE, ÇOCUĞUMUZUN KARAKTERİ VEYA YETENEKLERİNİ BELİRLEYEN BİR ARAÇ DEĞİLDİR”

Karnenin; sadece akademik bir değerlendirme aracı olduğunu; bu da aracın çocuğun karakteri ya da yeteneklerini belirleyen bir araç olmadığının altını çizen Uzman Psikolog Gülnihal Bilim; “En önemlisi ise karnenin, çocuğumuzun değerini belirleyen bir belge olmadığını unutmamalıyız. Karne nedeniyle genelleme ve kıyaslama yapmamalı, eleştiren ve aşağılayan ifadelerden kaçınılmalıdır.  Düşük notları için çocuk suçlanıp cezalandırılmamalı; İyi notlarda da aşırı övgü ve yüceltmeden kaçınılarak maddi ödüllerden ziyade sosyal ödüller tercih edilmeli ve çabası takdir edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“EBEVEYNLER DE KENDİLERİNİ DEĞERLENDİRMELİ”

Değerlendirmesinde; başarısız notların objektif şekilde değerlendirilip düzeltilmesi için çocuğun teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Psikolog Gülnihal Bilim, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Her çocuğun potansiyel ve yeteneklerinin farklı olduğu unutulmamalı, ne olursa olsun koşulsuz kabul ve sevgi ile yaklaşılmalıdır. Tatil dönemini ders çalışarak değil, daha çok keyif aldığı aktiviteleri yaparak geçirmeleri önemlidir. Ayrıca ebeveynler de kendilerini değerlendirmeli neyi yetersiz ya da daha iyi yapabileceklerini düşünmelidir. Zaman, daha hırslı ve not odaklı değil, daha mutlu, sorgulayıcı ve sosyal çocuklar yetiştirmeyi düşünme zamanıdır. Akdeniz Belediyesi psikologları olarak çocuklarınız ve sizler için ihtiyaç duyduğunuzda burada olduğumuzu belirtiyor ve keyifli tatiller diliyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA