Haber Merkezi
Çevre Mühendisleri Odası ‘ÇMO) Mersin Şubesi’nin 4. Dönem Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Çoluk’un katılımıyla yapılan Genel Kurulda mevcut Başkan Dr. Sinan Can yeniden başkanlık görevine seçildi.
Şube Sekreteri Yakup Berkay Işık, Şube Saymanı: Şeyda Töp olurken yönetim kurulu üyeliklerine Gülşah Albayrak, Nazım Gören ve Emre Tütüncü seçildi.
KENTSEL MEKAN UYARISI
Bakan Can, genel kurula ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Kentlerde yaşayan ve üreten her kesim için çağdaş konfor ve ekolojik değerlere sahip koşullarına yaşam alanlarının arttırılması, barınma ve yaşam alanlarının oluşturulmasına yönelik nitelikli kentsel mekânın yaratılmasına önem verilmesi gerekmektedir. Çevre dostu koşullara sahip, çevre sorunlarının artmasına müsaade etmeyip gerekli ve yeterli miktarda yaşam alanlarının yaratılması ve çevre mücadelesi vermek yalnızca meslek odalarının değil, tüm sivil toplum örgütlerinin ve özellikle bu hizmetleri sunmakla görevli kamusal iradenin takip etmesi gereken konulardır.
“AKKUYU VE LİMANA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Nitekim yeni dönemde çalışmalarımız her zamanki gibi, kentimizde önemli bir yapısal problem haline gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına karşı mücadelemiz sürecek.
Mersinlileri kentin akciğerleri olarak niteledikleri Atatürk Parkı'nın korunması ve halkın etkin olarak kullanılması özelinde ki sahil bandında inşası süren Mersin Limanı Genişleme Çalışmalarına karşı mücadelemiz de devam edecek.
ÇMO TİSAN VE TAŞUCU’NU TAKİPTE
Mersin'in Silifke ilçesine yaklaşık 32 km mesafede yer alan nitelikli ekolojik özelliklere sahip Tisan Adası'nda yapılaşmanın durdurulmasına yönelik karşı mücadelemiz de sürecektir.
Yine Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan ve Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki Göksu Deltasına zarar vereceğini düşündüğümüz yatırımların başında gelen Taşucu SEKA limanı genişleme projesi ve Serbest Bölge yapımının planlanmasına karşı mücadelemiz devam edecektir.
KONTROLSÜZ YAPILAŞMAYA DİKKAT
Kontrolsüz ve yaşam alanlarına yakın mesafelerde yapılması planlanan maden ocakları yatırımlarına karşı mücadelemiz, her yıl arttığını raporlar ile yayınladığımız Mersin İli Hava Kirliliği gün sayısının azaltılmasına yönelik kurumları ve yurttaşları göreve çağrılması yönelik çalışmalarımız, kentimizin iklim değişikliği ve kuraklık ile karşı karşıya kaldığı noktada teknik ve sosyal yönlerle doğal afetlerin minimize edilmesine yönelik çalışmalarımız, kentimizde var olan yapı stoğunun sağlıklaştırılması ve depremlere karşı daha dirençli hale getirilmesine yönelik çalışmaların teşvikine yönelik çalışmalarımız, doğal sit alanlarının korunması ve tarımsal alanların yapılaşmaya açılmamasının önüne geçilmesine karşı mücadelemiz devam edecektir.
KORUMA İÇİN GÖREVDELER
Çevre Mühendisliği mesleği mensuplarının ortak gereksinimlerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunacağımızı şimdiden belirtmek isteriz” dedi.