X Hastalık sizi öldürebilir mi? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

X Hastalık sizi öldürebilir mi?


 

Mersin Tabip Odası Dr. Nasır Nesanır, yeni bir salgın korkusuna neden olan x hastalığı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Haber Merkezi

 

İlk kez 2018 yılında adı geçen Disease (X) hastalığı bir kez daha gündeme geldi. X hastalığı şu anda gerçek olmasa da araştırmacılar, bilim insanları ve uzmanlar, bir eylem planı için hazırlanıyor. Covid-19 salgını dünyanın çok büyük bir bölümünü hazırlıksız yakalamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus da, "X hastalığına karşı hazır olun" uyarısında bulunarak, ülkelerin bu ortak düşmanı ele almak için mayıs ayına kadar pandemi anlaşmasına varmalarını umduğunu dile getirdi.

 

X İLE İLGİLİ GOOGLE ARAMALARI ARTTI

Mersin Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Nasır Nesanır da, bu gelişmeler ışığında hastalık X ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

X ile ilgili merak edilen başlıklar ve gönderilerin internette dolaşmaya başladığından beri hastalıkla Google aramalarının hızla arttığını söyleyen Nesanır, “Bazı insanlar bunun bir pandemiyle bağlantısını araştırırken diğerleri semptomlar hakkında bilgi arıyor; bu da insanların X Hastalığının şu anda yayılmakta olan yeni bir hastalık olduğuna inandıklarını ortaya çıkarıyor.

 

X HASTALIĞI GERÇEKTEN VAR MI?

X hastalığı Nedir? X Hastalığı gerçekten var mı?  X Hastalık sizi öldürebilir mi? Öncelikle x hastalığı gerçek bir hastalık değildir. Bu, bir salgına veya birden fazla ülkeye veya kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için Dünya Sağlık Örgütü tarafından benimsenen X hastalığının kendisi varsayımsaldır: mevcut değildir. X hastalığı, aynı zamanda belirti gösterebilecek bir hastalık değildir çünkü böyle bir hastalık henüz bulunmamaktadır.

 

X HASTALIK SİZİ ÖLDÜREBİLİR Mİ?

Covid-19, 2019 yılının sonunda pandemiye yol açtığında X Hastalığı'nın bir örneğiydi. . Kendimizi buna karşı savunmak için yeterince hazırlıklı olmadığımız için, COVID-19 hızla yayıldı ve dünya çapında milyonlarca kişinin ölümüne neden olan ölümcül bir salgına neden oldu.X Hastalığı kavramı, insan sağlığına yönelik çok gerçek ve giderek büyüyen bir tehdidi tanımlıyor ve dünyanın buna yanıt vermek için daha iyi hazırlanması gereken bir tehdit. Ortaya çıkan en son Hastalık X, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsüydü.

X Hastalığı gerçekleşecek mi? Peki X Hastalığı ne zaman geliyor? Bir sonraki Hastalık X nereden gelecek?

 

“COVİD-19'A BENZER BİR SALGIN YAŞAMA İHTİMALİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 38 OLDUĞU ANLAMINA GELİYOR”

Bir sonraki X Hastalığının nerede ve ne zaman ortaya çıkacağını hiç kimse tahmin edemez. Ancak kesin olan şey, gelecekteki bir Hastalık X'in var olduğu ve bir noktada hayvanlardan insanlara yayılacağı ve bir hastalık salgınıyla yayılmaya başlayacağıdır. Yakın tarih bize, insanlarda ciddi hastalıklara ve ölüme neden olabilecek patojen salgınlarının giderek sıklaştığını gösteriyor. Yalnızca 21. yüzyılda SARS-CoV-1 , MERS , SARS, Ebola, Kırım Kongo Kanamalı Ateş Zika ve diğer birçok yeni ve yeniden ortaya çıkan viral hastalık salgınları yaşandı.

2022'de yayınlanan araştırma, herhangi bir yıl içinde bir pandeminin, COVID-19'a benzer etkiye sahip olma olasılığının yaklaşık 50'de 1 olduğunu ortaya çıkardı. Bu herkesin yaşam boyu Covid-19'a benzer bir salgın yaşama ihtimalinin yaklaşık yüzde 38 olduğu anlamına geliyor.

 

“BİR SONRAKİ PANDEMİ TEHDİDİNİN YENİ BİR X HASTALIĞI OLARAK ORTAYA ÇIKMASI MUHTEMEL”

Ne yazık ki, çevresel değişim bu artan riske önemli bir katkıda bulunuyor.  Dünyanın her yerinde her zaman yeni hastalıklar ortaya çıkıyor ve sıklıkla yarasa gibi hayvanlardan insanlara geçiş yapıyor. Bilim adamları, bir sonraki X Hastalığının, insanlarda hastalığa neden olma yeteneklerini halihazırda göstermiş olan yaklaşık 25 virüs ailesinden birinden ortaya çıkacak yeni bir virüsten kaynaklanma ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor.

Bir sonraki pandemi tehdidinin yeni bir X Hastalığı olarak ortaya çıkması muhtemel olsa da, hâlihazırda bilinen patojenlerin mutasyona uğraması ve/veya yeniden ortaya çıkması ve ardından Chikungunya virüsünde olduğu gibi uluslararası hastalık salgınlarına veya pandemilere yayılması riski de mevcut.

 

HENÜZ MEVCUT DEĞİLSE, X HASTALIĞI'NA NASIL HAZIRLANABİLİRİZ?

Özelliklerini veya geliş zamanını kesin olarak tahmin edemiyor olmamız, X Hastalığı için plan yapamayacağımız anlamına gelmez. Yeni bir X Hastalığı barındırması muhtemel olan bilim insanları, yeni bir viral hastalığı hedeflemek için hızla uyarlanabilecek aşılar ve tedaviler gibi yeni tıbbi savunmalar oluşturma konusunda bir adım önde başlayabilirler” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA