Atatürk tarafından kurulan ilk çiftlik, Silifke’ye bağlı Atayurt beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. Silifke Tapu Sicil Müdürlüğü'nün 8 Temmuz 1925 gün ve 4-5-6 numaralı kayıtlarına göre Olukbaşı Mahallesi’ndeki 12 bin 607 dönümlük araziyi Mustafa Kemal Atatürk 36 bin liraya satın aldı. 1936 yılında kooperatif haline getirilen Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifi'nin 1 nolu üyesi Atatürk oldu. Atatürk, Türkiye’de ilk traktörü Gazi Çiftliği'nde kullandı. Atayurt Geçici Eğitim Merkezi'ne dönüştürülen çiftlikte, Silifke’ye gelen 561 Suriyeli tarım işçisinin çocukları eğitim görüyor. Yaklaşık 115 Suriyeli öğrenci, Atayurt Geçici Eğitim Merkezi'nde Suriye müfredatına uygun derslerin yanı sıra Türkçe dersler de görüyor. Atayurt Geçici Eğitim Merkezi, resmi kurumlarla protokol imzalayarak kendi öğretmenleriyle eğitim veriyor.
İlkokul düzeyinde eğitim veren merkezi ziyaret eden Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, “Çocuklar savaştan kaçıp geldikleri için sevgiye, huzura ve güvene ihtiyaçları var. Sınıfta hem anne hem de baba olmak zorundayız. Onları savaş psikolojisinden kurtarmamız lazım. Çocuklara daha yakın olmak zorundayız” dedi.
Sınıfları tek tek ziyaret ederek çocuklarla sohbet eden Kaymakam Cinbir, aynı sınıfta okuyan Muhammed isimli iki Suriyeli çocuğun ortasına oturup dilek diledi. Dileğinin bütün dünyaya sevgi, barış ve kardeşliğin hakim olması olduğunu belirten Kaymakam Cinbir, “Savaşlar son bulsun. Kavga sona ersin. Çocuklar annesiz babasız ve yuvasız kalmasın. Ülkelerini terk etmek zorunda kalmasınlar. Bütün insanlar kardeşçe yaşasın” dedi.
Savaşın bir an önce sona ermesi temennisinde bulunan Cinbir, “Bu çocuklarımızın bir an önce kendi ülkelerine dönmesi temennisinde bulunuyoruz. Bu çocuklar evsiz kalmasın. Ülkelerini terk etmek zorunda kalmasınlar. Akan kan dursun, gözyaşı dursun. Çocuklarımız babasız kalmasın. Bu dünya hepimize yeter. Yeter ki paylaşmayı bilelim. Birbirimizi anlayalım. Birbirimizin hakkını hukukunu yemeyelim. Suriye’den gelen bu çocuklarımız ailelerini, ülkelerini, topraklarını, vatanlarını ve evlerini terk etmek zorunda kalmışlar. Orada bir dram var. Bir savaş var. Bu çocuklar maalesef o savaşın mağdurları oldukları için Türkiye’deler. Keşke Türkiye’ye oynamaya gelselerdi. Keşke 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında çocuklarımızla tanışmaya, halay çekmeye ve şarkı söylemeye gelselerdi. Onların evleri yıkıldığı için savaş olduğu için kavga ve gözyaşı olduğu için Türkiye’deler. Türkiye’ye gelmek zorunda kaldılar. Türk milleti olarak bu insanlara kucak açtık. Kucak açmak zorundayız. Devletimizin ve hükümetimizin zaten temel politikası budur. Bizde Silifke’ye gelen bu evlatlarımızın eğitimlerinden mahrum kalmasını istemedik. Bu amaçla geçici eğitim merkezimizde onların eğitimlerinin devamını sağlamaya çalışıyoruz. Umuyoruz ki savaş sona ersin, bu insanlar kendi evlerine, sokaklarına, caddelerine, ülkelerine, kendi diyarlarına kavuşurlar” diye konuştu.
Silifke Yardımeli Derneği Başkanı Ali İlgili ise, Suriyeli ailelere verilmek üzere 100 kolilik yardım paketini Atayurt Geçici Eğitim Merkezi'ne teslim ettiklerini belirterek, "Derneğimizin kurulduğundan beri yaptığı faaliyetler Silifke geneline Ramazan paketi yardımı, öğrencilere kitap ve kırtasiye yardımı, sağlık açısından yardıma ihtiyacı olan öğrenci ve velilerimize maddi yardım ve lojistik yardımlardır. Bugün de ne olduğunu bilmeden, fark etmeden yaşadığı ülkesini savaş yüzünden terk etmek zorunda kalan çocuklarımıza Kaymakamımız Şevket Cinbir’in himayelerinde mama, bez, bebe bisküvisi ve ıslak mendilden oluşan 100 kolilik yardımı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyaya yeni gelen çocukların dil, din ve ırkı yoktur, onlar masum biçaredirler, onlar bize Allah'ın emanetleridirler. Bir nebzede olsun onlara bir yardımda bulunabildiysek ne mutlu bize diyor, Silifke’mize geldiğinden beridir birçok sosyal projelere imza atan bu yardım projemize öneri ve destek veren ve desteklerini esirgemeyen Sayın Kaymakamımız Şevket Cinbir’e teşekkürü bir borç biliriz” dedi.(İHA)