HEDİYE EROĞLU
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 2023 yılına ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi. Öğretmen Evi’nde düzenlenen toplantıda Pehlivan’ın özellikle güvenlik ve asayiş hizmetlerine yönelik verdiği detaylı bilgiler dikkat çekti.
Mersin’de tüm kamu hizmetlerinin, yatırımlarının önemli ve değerli olduğunu söyleyen Vali Pehlivan, ancak bunlar içerisinde güvenlik ve asayiş konularının ayrı bir yer tuttuğunu söyledi.
MERSİN’DE BİR YILDA 325 TERÖR OPERASYONU YAPILDI
Bu bağlamda ilde yıl boyunca yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler paylaşa Pehlivan, terörle mücadele kapsamında 2023’de emniyet, jandarma ve sahil güvenlikçe toplam 325 operasyon gerçekleştirildiğini ve 469 kişi hakkında yasal işlem yapılması ile 172 kişinin tutuklandığını bildirdi.
“İlimiz çok şükür huzur ve güvenlik ortamı içerisinde yoluna devam ediyor” diyen Pehlivan, “Bu yolda ilerlerken terör veya bir başka nedenlerle vatandaşımızın huzurunu bozmaya çalışanlara ilgili güvenlik birimlerimizle gece gündüz çalışmak suretiyle müsaade etmedik, bundan sonra da asla müsaade etmeyeceğiz. İlimizde terörün T’sini bile gündeme gelmesine, getirilmek istenmesine müsaade etmedik, bundan sonra da güvenlik kuvvetlerimiz vasıtasıyla etmeyeceğiz. Bu bağlamda da yurdumuzun genelinde olduğu gibi mücadele kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Vatandaşımız çok şükür huzuruna dört elle sarılıyor, huzurunu bozmak isteyenlere müsaade etmiyor. Ve ilgili birimlerimiz de gerekli takibini sürdürecek.
ZEHİR TACİRLERİNE GÖZ AÇTIRILMIYOR
Yine güvelik ve asayiş ile ilgili konular kapsamında narkotik ve kaçakçılık ilgili çalışmalar önem arz ediyor. Bu bağlamda da toplam 7 bin 141 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlar neticesinde 8 bin 886 şahsa işlem yapıldı, 776 şahıs da tutuklandı.
Yine çok hassasiyetle üzerinde durduğumuz alanlardan birisi bu. Özellikle insanımızı zehirlemeye çalışan bağımlılık yapan uyuşturucu ve benzeri maddeler karşı bunları organize eden şebekelere karşı çok büyük bir mücadele ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de gerçekleşti.
KİLOLARCA ESRAR, EROİN ELE GEÇİRİLDİ
Özellikle birkaç rakamı toplu olarak ifade etmek isterim; yıl boyunca 629 bin 365 adet sentetik hap, 766 kilo kokain, 693 kilo esrar gibi kenevir, metafin, kaçak içki ve sigara ürünlerine karşı arkadaşlarımız yoğun bir çalışma sürdürdüler. Özellikle de yıl boyunca yapılan bu çalışmalar neticesinde işbirliği içinde çalıştı ve bu yapıların gençlerimize, insanımıza temas etmesini önlemek adına tüm imkanlar seferber edildi ve edilmeye de devam edecek. Vatandaşlarımızın bu yolla olumsuz etkilenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Buna tevessül edenlere de gerekli işlemler yapıldı, yapılmaya da devam edecek. Toplumumuzda sadece güvenlik birimleri değil tüm kesimlerin de üzerinde durması gereken husus bu. Sivil toplum ve vatandaşlarımız ile de bu çalışmaları sürdürüyoruz.
BİNLERCE AİLEYE UYUŞTURUCU EĞİTİMİ VERİLDİ
Narkotik ile mücadelede toplumumuzun bu mücadele ortak olmasının önemi kıymetli. Bu bağlamda İçişleri Bakanlığımızın 81 ilde uyguladığı EN İyi Narkotik polisi Anne Projesi kapsamında ilgili birimlerimiz, Toplum Destekli Polis, Jandarma faaliyetleri kapsamında 541 oturum gerçekleştirildi ve 20 bin 179 anne ile yüz yüze görüşüldü ve eğitimler verildi. Burada da amacımız bu mücadeleyi verirken ailelerimizin daha duyarlı olmasını sağlamak. Ailelerimizin güvenlik ve sağlık gibi diğer birimlerimiz ile irtibat halinde var ise bir olumsuzluk önceden tespit etmek ve ona göre adımlar atmak.
Bağımlılık yapan maddeler veya internet gibi unsurlara karşı en büyük, en etkili araç hiç özellikle maddeler açısından temas ettirmemek. Temas var ise en erken vakitte tedavi ettirmek ki bataklığa saplandıktan sonra işlem daha da zorlaştırıyor. Anne ve babalarla yapacağımız işbirliği daha etkin çalışma yapmamızı sağlıyor. En ufak bir şüphe hissettiğinizde kendiniz aşamıyorsanız lütfen bizlerle ilgili birimlerimiz ile paylaşın. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Veriyoruz. Yeter ki çocuklarımıza, gençlerimize, insanımıza bu maddeleri temas ettirmeyelim. Veya bunu yapmak isteyenlerle onları kesinlikle bir araya getirmeyelim. Ki zaten onlara nefes aldırmıyoruz. Gençlerimizi zehirleme çalışanlara kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
SUÇLULAR ARAMIZDA GEZEMİYOR
Ayrıca kentte çeşitli suçlardan dolayı hüküm giyen, aranan şahıslara yönelik de etkin bir çalışma yapıldığını dile getiren Vali Ali Hamza Pehlivan, “Bu konuda da yıl boyunca çok etkin çalışmalar yürütüldü. Bunlar içinde 5 ila 10, 10 ile 20 yıl arasında aranan şahıslar olmak üzere 23 bin 637 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Çeşitli suçlar kapsamında hüküm giymiş ve aranan veya yakalama emri bulunan vatandaş yakalandı. Yani suçluların toplumumuzun içerisinde dolaşmasına müsaade edilmediğinin büyük göstergesidir bu rakamlar” dedi.
UMUT TACİRLERİ İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
Düzensiz göç ile mücadele ise bir başka çalışma alanımız. Bu konuda da toplam 40 operasyon gerçekleştirildi ve 126 göçmen kaçakçılığı organizatörlüğü yapanlara yönelik işlem yapıldı ve bunların 35’i tutuklandı. Bu da dünyanın aslında temel sorunlarından birisi. Bu konuda da gerek denizden, gerek karadan göçmenlerin organizatörler vasıtasıyla düzensiz bir şekilde hareket etmesinin önüne geçmek adına birimlerimiz mücadelesini sürdürüyor.
SİBER SUÇLAR TAKİPTE
Keza SİBER suçlarla mücadele kapsamında da, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte çeşitli yöntemleri kullanarak internet ortamında ki şebekelerin vatandaşlarımızı dolandırması veya internet üzerinden farklı çeşitli terör gibi suçların işlenmesin tevessül edenler olabiliyor, bu kapsamda 22 organize operasyon gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda 83 şahıs SİBER suçlarla mücadele kapsamında tutuklandı” dedi.
“DENETİM ÇOK, CEZALAR BÜYÜK AMA LÜTFEN SİZ DİKKATLİ OLUN”
Özellikle kentin en önemli sorunlarından biri olan trafik konusunda ise halkı duyarlı olmaya çağıran Vali Pehlivan, “10 gün önce Aydıncık ilçemizde acı bir kaza yaşadık ki hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Etkin denetimler yapıyoruz. Bu bağlamda yıl boyunca toplam 61 bin 850 trafik denetimi yaptık. Bu denetimler neticesinde 670,2 milyon TL cezai işlem uygulanmıştır. Denetim rakamları da, ceza rakamları da yüksek. Tüm değerli vatandaşlarımıza bir kez daha çağrıda bulunuyorum; bu denetimler daha da artacak, sıklaşacak. Kurallara uyma konusunda ilgili birimlerimiz takibi gerçekleştirir ama istatistikler gösteriyor ki, hala trafik kazalarının yüzde 90’ı insanların hatasından kaynaklanıyor. Yol şartları giderek iyileşiyor. Gidişli gelişli yollar, tüneller, viyadükler yapılıyor; işaretler yapılıyor, görelilerin sayısı artıyor ama kuralalar uyma konusunda eksiklikler oluyor. Ve bu nedenle kazalar yaşıyoruz, içimiz yanıyor. Lütfen ama lütfen kurallara uyalım. Yıl ve mevsim şartlarına göre yola, işaretlere riayet edelim. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. Denetim yapılacak ama hep birlikte kurallara uyalım.
KADINLARA KADES EĞİTİMİ
Yine teknolojik imkanların kullanılması kapsamında KADES projemi var bakanlığımızın. Bu cep telefonları aracılığıyla kadın vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş durumda. Bu konuda da 818 kadın vatandaşımıza ulaşılıp, bilgilendirme ve haberdar edilmesi sağlandı.
Ayrıca UYUMA isimli programımız kapsamında da 90 bin 600 kişiye ulaşılıp, gerekli bilgilendirmeler yapılmış durumda.
112 KOŞA KOŞA İMDADA YETİŞİYOR
Güvenlik ve asayiş ile ilgili konularda zaman zaman hatırlatmada bulunuyoruz ama bir kez daha şunu ifade edeyim; tüm acil çağrı hatlarının toplandığı numara 112’dir. 112 acil çağrı hattı 7/24 esasına göre çalışıyor. Herhangi bir olumsuz anında 112 tüm vatandaşlarımızın bir telefon kadar yanında. Vatandaşlarımız bu numarayı tuşladığında saniyeler içinde görevlilerimiz sizi ilgili birimlere yönlendiriyor. Koşa koşa imdada ilgili birimlerimiz yetişiyor.
SAHİL GÜVENLİK İŞ BAŞINDA
Sahili uzun bir ilde yaşıyoruz. 321 km sahil bandımız var. Bu bağlamda Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığımız emniyet ve jandarma birimlerimiz ile koordineli bir şekilde denizlerde faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda 14 vatandaşımız denizlerden sağ olarak kurtarıldı. 19 da tıbbi tahliye olayında vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. 4 bin 129 adet gemi tekne kontrol edildi. Türk deniz alanlarının kontrolleri alanında ad 20 bin saate yakın kontrol gerçekleştirildi. Mersin körfezinde ağırlıklı arama kurtarma tatbikatları icra edildi. Yine kaçak göçmen ve avcılık konusunda da ekiplerimiz faaliyetlerini devam ettirdi.
Emniyet, jandarma denilince hep operasyonel faaliyetler akla geliyor ama yıl içinde 330 milyon TL değerinde 11 proje de yatırım anlamında güvenlik güçlerimizin çalışmaları hayata geçmiş oldu” şeklinde konuştu.