Mersin korku içinde, hızlanan biraz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin korku içinde, hızlanan biraz!


 

Uzmanların sık sık uyardığı olası bir Adana depremi Mersin’de kalitesiz yapı stoğu nedeniyle korkuya neden Mersin Büyükşehir Belediyesi nihayet harekete geçti. 10 ay önce kurulan Afet Dairesi Başkanlığı, 13 ilçede belirlenen zemin parametreleri ve yapı stoku durumunun değerlendirilmesi sonucunda kentsel dönüşümle ilgili yapı stokunun tespit edilmesine dair çalışmalar yapacağını açıkladı. Mersinliler ise çalışmaların öncelik verilerek hızlanmasını istiyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’yi yasa boğan büyük yıkımın yaşandığı 6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen bir yıla rağmen kentin ihtiyaç duyduğu afete hazırlık, önlem ve tedbirler kapsamında özellikle dönüşüme yönelik gerekli adımları atmamakla büyük tepki ve eleştiri alan Mersin Büyükşehir nihayet harekete geçti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi ile Afet İşleri Dairesi Başkanı Kemal Zorlu, bir televizyon kanalında yayınlanan programda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünün ardından daire başkanlıkları tarafından hazırlanan projeler ile yaşanılacak doğal afetlere karşı alınan ve alınacak önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

 

10 AY ÖNCE KURULAN AFET DAİRESİ ZEMİN DEĞERLENDİRMESİNE YENİ BAŞLADI

Mersin’de kurulan Afet İşleri Dairesi’nin görevlerini anlatan Zorlu, şöyle devam etti: "Afet İşleri Dairesi Başkanlığı 10 Nisan 2023 tarihinde faaliyete geçti. Kurulduktan birkaç gün sonra Mersin Afet Yönetimi Bilim ve Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Ülkemizde konusunda uzman bilim insanları ile uzmanları kente getirdik. Öte yandan kent bileşenlerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmada, insanların afetlerle ilgili ne düşündüklerine dair verileri elde ettik. Hem Bilim Danışma Kurulu verileri, hem de çalıştaydaki verileri değerlendirdikten sonra şu anda yürüttüğümüz Mersin İli Afet Sakınım Planı kapsamında Jeolojik Mühendislik Biyolojisi Temel Zemin Değerlendirilmelerinin yapılması çalışmalarına başladık. Bu kapsamda Mersin’i tehdit eden deprem üretme potansiyeli yüksek ana fay hatlarının oluşturabileceği risklerin araştırılması, bunların hangi bölgelerde nasıl, ne kadar etkili olacağının belirlenmesi, nüfusun bu riskli alanlardaki durumunun ortaya çıkarılması gibi çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışma sonucunda da kenti tehdit edecek, karada ve denizdeki deprem üretme potansiyeli olan ana fay hatlarının literatür verilerine göre çıkartılmasını sağlayacağız."

 

“AFETLERE HAZIRLIK İÇİN 4 BİLEŞENLİ AFET YÖNETİM ANA MERKEZİ KURULACAK”

Zorlu, afet öncesi hazırlık, müdahale sonrası rehabilitasyon çalışmaları ve eğitim çalışmaları açısından baktıklarında ciddi bir eksiklikleri olduğunu dile getirdi. Bununla ilgili 4 bileşenden oluşan bir projeleri bulunduğunu ifade eden Zorlu, "Afetlere hazırlık için 4 bileşenli afet yönetim ana merkezi kurulacak. Bunların ilki afet lojistik deposu, afet anında kullanacak çadır, battaniye, gıda ve su gibi malzemelerin bulundurulması için. İkincisi veri güvenliği merkezi; afet anında kentin alt yapısı çöktüğünde nereden yol geçiyor, nereden doğalgaz geçiyor, elektrik hattı nerede gibi sorulara yanıt verecek güvenli bir sistem. Üçüncüsü afet koordinasyon merkezi; afet koordinasyonunun yürütüleceği dijital alt yapısının sağlam bir alan. Dördüncüsü ise afet eğitim merkezi; afet konusunda vatandaşın nasıl davranacağı, ne yapacağının eğitimlerinin verileceği bir merkez" dedi.

 

“KENTİN YAPI STOKLARI TESPİT EDİLECEK”

Zemin sıvılaşması hakkında da bilgiler veren Zorlu, yürüttükleri çalışmalar ışığında yapı stoğunun tespit edilmesini sağlayacaklarını belirtti.

Yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde edilecek veriler ışığında mikro bölgelendirme denilen ve zemin durumlarının parametrelerinin çok daha detaylı olarak inceleneceği çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Zorlu, "13 ilçede belirlenen zemin parametreleri ve yapı stoku durumunun değerlendirilmesi sonucunda kentsel dönüşümle ilgili yapı stokunun tespit edilmesine dair çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

 

DÖNÜŞÜM ZEMİN ETÜTLERİN EGÖRE YAPILACAK

Yapı stokunun tespitine dair çalışmaları gerçekleştirdikten sonra da yapı stoku, zemin ve deprem tehlikesi oluşturan kaynakları değerlendirerek kentsel dönüşüm stratejilerini ona göre belirleyeceklerinin altını çizen Zorlu, “Mersin’i etkileyebilecek fayların belirlenmesine yönelik paleosismolojik ve jeofizik çalışmalar ile önce belirleyip, daha sonra o faylara ait detaylı bilgilere ulaşacağız, verilerini alacağız" ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞMALAR HIZLANMALI

Afet Dairesi Başkanlığının 10 ay önce kurulmasına rağmen çalışmalarının yavaş işlemesi sık sık eleştiri konusu olurken, yeni sürece dair faaliyetlerin olası bir Adana depremini yarattığı korku ve endişe nedeniyle hızlandırılması talebi öne çıkıyor.

Mersinliler kötü yapı stoğu nedeniyle çalışmaların öncelik verilerek hızlanmasını istiyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA