Kuyumcuların gözü çarşıda!


 

Kuyumcular daralan piyasalardan çıkış yolu olarak farklı sektörlere yöneliyor. Öncelikli sektörler ise gıda ve inşaat!

Kuyumculara birlik çağrısı yapan MTSO Komite Başkanı Faruk Aktuğ, çarşı içinde cazibe merkezleri oluşturulması için çağrı yaptı. 

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 22 No’lu Finans ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Faruk Aktuğ, sektör temsilcilerine birlik çağrısı yaptı. Sektörün birlikte hareket etmesi, güç birliği sağlanması halinde yaşanan olumsuzların kısa sürede aşılabileceğini dile getiren Aktuğ, Mersin’i özellikle kuyumculuk sektöründe geçmişteki güçlü günlerine taşımak istediklerini anlattı. 

ÇARŞI İÇİNDE CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI
Kuyumculuk sektörünün güç birliğine gitmesi, hazırlanan projelere el birliğiyle sahip çıkılması halinde hedefe ulaşabileceklerini vurgulayan Aktuğ, ardından planladıkları projeler hakkında bilgi verdi. 
Mersin’in turistik bir bölge olduğunu dile getiren Faruk Aktuğ, bu nedenle gelen turistlere ziyaret edebilecekleri çarşı içinde cazibe merkezleri oluşturulması gerektiğini söyledi. Mersin Çarşısı düzenlenirken İstanbul’daki Kapalı Çarşı benzeri bir kuyumcular çarşısı planlanmasını beklediklerini dile getiren Aktuğ, tarihi bir görünüm oluşturularak turistlerin bu bölgeyi ziyaret etmesinin sağlanabileceğini anlattı. Yine turizm kenti olmaları nedeniyle gelecek turistlere daha iyi hizmet verilebilmesi adına altyapı çalışmaları sürdürmek istediklerini de ifade eden Aktuğ, bunun için komite olarak sektör temsilcilerine yönelik İngilizce Kursu düzenlemek istediklerini söyledi. 
Ardından sektöre ilişkin değerlendirmeler yapan Faruk Aktuğ, son dönemlerde borsanın hareketli olması, altın fiyatlarında iniş çıkışlar yaşanması nedeniyle zorlu bir süreç geçirdiklerini söyledi. Halkın altını düşük fiyatla alıp yükselince satma isteği bulunduğunu hatırlatan Aktuğ, “Son dönemlerde altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Türkiye genelinde yastık altındaki altınlar da elden çıkarıldı. İki ay içinde yaklaşık 8 bin ton altın satıldı. Mersin’de de benzer bir tablo yaşandı” dedi.

“KAR MARJLARIMIZ DÜŞTÜ”
Önemli bir kesimde ise tedirginliğin hakim olması nedeniyle bekleme süreci yaşandığını bildiren Faruk Aktuğ, şunları söyledi:  “Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle kuyumculuk sektöründe imalat ve satışlarda kar marjları fazlasıyla düştü. Esnaf para kazanamaz duruma geldi. Masraflarımızı dahi karşılamakta zorlanıyoruz. Altın fiyatları nedeniyle yaşanan durgunluğa asgari ücret artışı ile birlikte gelen yüzde 35-40’lık vergi yükü, kira stopaj artışları eklenince giderlerimiz de arttı.”
Kuyumculuk sektöründe imalat ve satışlarda yüzde 40’a varan daralma olduğunu dile getiren Aktuğ, kapanan işyeri sayısının da yüzde 20’lere ulaştığını söyledi. 
Mersin’de bundan 10 yıl önce sektörde 300’e yakın atölye bulunduğunu hatırlatan Aktuğ, bugün ise sayının 20’ye düştüğünü ifade etti. Sektör temsilcilerinin daralan piyasalardan çıkış yolu olarak farklı sektörlere yöneldiğini belirten Aktuğ, özellikle gıda ve inşaat sektörünün tercih edildiğini anlattı. 
Sektöre yönelik özeleştiri de yapan Aktuğ, kuyumculuk sektöründe on yıl önceki gücü koruyamamalarını sanayileşememeyle açıkladı. Bu alanda çalışan üreticilerin fabrikasyon üretime geçmek, makine yatırımı yapmak yerine el emeğiyle çalışmaya devam ettiğini kaydeden Aktuğ, “Mersin, 22 ayar altın üretiminde Türkiye’de ilk sıradayken bugün bu gücünü başka kentlere kaptırdı” dedi. Çıkış yolunun ise üretimde olduğuna işaret eden Aktuğ, çalışmalarını Mersin’in üretimde güçlü olduğu günlere dönülmesi yönünde sürdüreceklerini anlattı. 

“TARIM SEKTÖRÜ KUYUMCULUĞU DOĞRUDAN ETKİLİYOR”
Kent ekonomisinin de sektörü doğrudan etkilediğini dile getiren Faruk Aktuğ, özellikle Mersin’de tarım sektöründeki gelişmelerin kuyumculuk sektörü üzerinde doğrudan etkili olduğunu söyledi. “Mersin’de sektörümüzü ayakta tutan çiftçi müşterilerimizdir” diyen Aktuğ, “Bu nedenle Rusya ile yaşanan sıkıntılardan biz de etkilendik. Üretilen narenciyenin, meyve ve sebzenin satışı bizim için de önemli” değerlendirmesini yaptı. 
Tüm olumsuzluklara rağmen yaz aylarının geldiğini ve düğün sezonunun açıldığını ifade eden Aktuğ, önümüzdeki süreçte bir miktar da olsa hareketlenme beklediklerini söyledi. Hareketin devam etmesi için sonbahar ve kış aylarında ise alışveriş günleri düzenlemek istediklerini anlatan Aktuğ, “Gerek kuyumcular arasında indirimler düzenleyip gerekse çeşitli çekilişler düzenleyerek halkımızı alışverişe özendirmek, ticaretin devamlılığına katkı koymak istiyoruz” dedi. 
Atatürk Caddesi’nin hareketlendirilerek halkın kuyumcuların yoğun olduğu bu bölgeye çekilmesi adına hazırladıkları proje üzerinde çalıştıklarını da anlatan Aktuğ, bu projeyi de tamamlamalarının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçmek istediklerini söyledi. 

“ALTIN ZİRVEYİ SEVER VE GELDİĞİ YERİ UNUTMAZ”
Tüm olumsuzluklara, son dönemlerdeki fiyat dalgalanmalarına rağmen halen dünyanın en önemli yatırım araçlarının başında altının geldiğine dikkat çeken Faruk Aktuğ, şöyle konuştu:
“Değerini yitirmeyen, dünyada geçerliliği olan bir yatırım malzemesi. Dolar ve Euro’dan daha kıymetli çünkü dünyanın neresine gidilirse gidilsin geçerliliğini yitirmiyor. Özellikle göçün arttığı dünyamızda bu finansal geçerliliğin önemi bir kat daha artıyor. Tarih boyunca altının geriye gittiği görülmemiştir. İbre her zaman yukarı doğru ilerler. Altın zirveyi sever ve geldiği yeri de asla unutmaz.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA