BURCU KAYA
Bay Limonata olarak farkındalık yaratmak için mücadele veren Fatih Alkar, isim hakkını aldığı Mersin Limonatası’nın (MERLİM) üretilmeye başlandığını açıkladı.
Konuyla ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan tanıtım toplantısına üretici MEP Başkanı Servet Özkaya, Ziraat Odası Başkanı Musa Mutlu, MEPİAD Başkanı Özcan Demir, Turunçgil Konsey Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, MGC Başkanı Kaya Tepe ve basın mensupları katıldı.
MERSİNLİLER’DEN DESTEK BEKLİYOR
Tanıtım ve pazarlama ağının genişlemesi ile dalında kalan, satılmayan limon ve türevlerinin bu sayede işlendiği zaman katma değeri yüksek ürün kapsamında üreticilerin de mağduriyetinin giderildiği gibi turizm ve tanıtım içinde faydalı olacağını belirten Fatih Alkar tüm kurumlardan ve Mersinlilerden destek istedi.
Alkar, “Yaklaşık 8 yıl önce gazetecilik refleksi kent aidiyeti duyarlılığı ile çıkış noktamız şuydu; Türkiye’nin ürettiği limonun yüzde 65’ini üreten nadide bir şehir bütünselliğinde neden tıpkı Bursa’da olduğu gibi Mersin adıyla bir marka değer limonatımız yok? Buradan hareket ederek bu konuda geçen yıllar içinde kafa yormaya başladık. Bu işe zaman ayırmanın gereklilik olduğunu düşündük. İlgili pek çok kesim ile görüştüm. Hatta geçtiğimiz yıllarda farkındalık oluşturmak adına Erdemli’de limonata festivali düzenledik. Sonra dünyayı araştırdık. Sosyal medyanın gücüyle bu konuda pek çok dostum bulundukları ülkelerden örnekler göndermeye başladılar. Bu şehirlerden bir tanesi de benim çok ilgili çekti ki; bu ülke İtalya’nın Napoli bölgesinin Sorrento şehriydi.
MERSİN, SORRENTO OLABİLİR
Mersinimizin minyatür bir örneği Sorrento. Yani limon şehri bir kent. Sorrento’ya girdiğinizde limonata fabrikası, sokak aralarında her yerde salkım salkım sallanan limonlar, limon kafeler, taze doğal limonatalar ve envaı çeşitli limonlu objeler satılmakta. Sorrento beni daha neler yapılabileceği konusunda heveslendirdi. Sonra düşündük Erdemli neden böyle bir şehir olmasın? Zira limonun önemli bir kısmı yüzde 55, 60’ını üreten bir yer Erdemli. Ama bu arada biz limonun kentin zenginleşmesine etken olacak, kentimiz bu yönüyle daha çok tanınacak, katma ve değer ve istihdam sağlanacak, herkesin yüzü gülecek, aidiyet, Mersinlilik bilinci gelişecek demeye devam ediyorduk. Elbette bu boyutuyla yine amacımız çekirdeğinden kabuğuna posasına kadar yararlanılan bir ürünün sanayileşmesiydi. Bu arada bazı çevreler ‘bu iş olmaz, uğraşma’ demeye başladılar. Zaman zaman motivasyonumuz azaldı dersem yalan olmaz. Ancak bu önemli konuyu kentimizin bu önemli potansiyelini hiç gündemimizden çıkarmadık. Hatta dostlarım bana Bay Limonata demeye başladılar.
Sonrasında Servet Özkaya ile tanıştım. Kendisi atadan bu işleri yapan dondurma fabrikası olan donmuş limonata üreten gıda mühendisi Mersin’in narenciye potansiyelini tanıyan bir iş insanıydı. O süreçte Aksaray’da ki fabrikalarını ziyaret ettim. Fikirlerini ve pratikte neler yaptığını gördüm. Verdiğimiz mücadele kapsamında bir isim hakkı almak gerekliliği ortaya çıktı. 2016’da yılında MERLİM isim hakkını aldık. Bu süreçte yine Servet Özkaya ile yan yana olduk. En önemlisi bir iş insanı olarak elini taşın altına koydu. Bu arada ben de konuyu gündemde tutmaya devam ettim.
MERSİN ARTIK LİMONATA FABRİKASINDA HEM FİKİR
Ve artık maya tuttu. Sessiz çoğunluk bu konunun önemli olduğu hususunda hemfikir. Hiç tanımadığım insanların benim adımı Bay Limonata koymaları, motivasyonumu arttırıyor. Doğru şeyler yaptığımız idrakına varabiliyoruz. Yıl 2024 Mersin’de narenciyenin türevleri ile birlikte limonata fabrikasının kurulması noktasında limon üretim rekoltesinin fazlalığı, maliyet artışı ve Pazar daralması anlamında pek çok etkenden ötürü limon dalında kaldı. Görüyorum ki artık limonata ve türevleri fabrikasının gerekliliği siyasiler dahil her kesim tarafından algılanmış durumda. Öyle ki Erdemli’de belediye başkan adayları bu söylemi miting meydanlarında dillendirmeye başladılar. ‘Beni seçerseniz limonata fabrikası kuracağız’ diyorlar ki bu da sevindirici. İşte tam bu süreçte Servet Özkaya Mersin Limonatasını MERLİM markasıyla üretme kararı aldı.
“MERSİN ZENGİNLEŞECEK”
Çekirdeğinden kabuğuna kadar limon öyle bir değer ki bunu pandemide de gördük, limon ve türevlerini değerlendirilmesi ile Mersin daha çok tanıtılacak, istihdam artacak, limon ve narenciye ürünleri dalında kalmayacak, marka değer ürünlerin sayısı artacak. Tüm dünyaya ihracatımız katma değer sağlayarak Mersinimiz zenginleşecek. Bu sayede hepimiz mesut ve bahtiyar olacağız” dedi.
Fatih Alkar, MERLİM markalı limonatanın 5 Mart tarihi itibariyle belirli marketlerde satışa sunulacağını da sözlerine ekledi.
“KAMUOYUNUN ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”
İş insanı Servet Özkaya da, Mersin’in imaj ve algısına hem ulusal hem de uluslararası alanda yapılan bu çalışmaları çok değerli bulduğunu söyleyerek, “Fatih beyin bu çalışmalarını uzun zamandır takip ediyorduk. Daha önceki yaptığımız işlerde limonatanın üretilmesi ulusal ve ulusal pazarlarda tüketilmesi için daha önce girişimlerde bulunmuştuk. Son olarak limonun katma değerli ürün haline getirilmesi için yaptığımız ar-ge çalışmaları neticesinde bu ürünü elde ettik. Bu ürün tamamen doğal olup, proses olup, limonun suyu, portakal suyu ve pancar şekerinden üretilmekte. Donuk olarak muhafaza edilin ürünün iki yıl raf ömrü bulunuyor. Özellikle yaz aylarında çok tercih edilen bir ürün. Bu çalışmalar çok daha kıymetli hale geldi çünkü ülkemiz 7,2 milyon ton narenciye üretimine ulaşmış durumdayız. Birçok ülkede olmayan limonun süresinin kısa olmasından dolayı sofralık olarak tüketilmesinden dolayı tam olarak değerlendirilememekte. Bu tür yatırımlarla bu bölgede yetişen limonumuz başta olmak üzere narenciye ürünlerine katma değer kazandırılmış olacak. Bu alanda yatırım yapacak herkes ile de bilgi ve tecrübelimizi paylaşmaya da hazırız. Ürünümüz Mersin halkına hayırlı olsun. Kamuoyunun ürünümüze sahip çıkması için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.