Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Hibe ve Teşvik Proje Danışmanlığı Sektör Toplantısı düzenledi. 31 No’lu Komiteden Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un modere ettiği toplantıda hibe ve teşvik proje danışmanlarının dile getirdiği sorunlara ortak çözümler arandı. Toplantıda üzerinde en çok durulan konu mesleki standardizasyon oldu. Sahada danışman adı altında standart dışı çalışan kişi sayısının arttığına dikkat çekilen toplantıda, bu durumun hizmet alan KOBİ’lere verdiği zararlar dile getirildi. Dolandırıcılığa kadar uzanan adli vakalar yaşanabildiği belirtilerek sorunun çözümü adına mesleki standart oluşturulması, bu standartlara uyan danışmanların ortak bir havuzda toplanması ve danışman talep eden KOBİ’lerin gerekirse MTSO aracılığıyla bu havuza yönlendirilmesi gerekliliği üzerinde duruldu.
Ardından Mersin’de daha çok firmanın devlet desteklerinden yararlanmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi gerektiğine değinildi. Bu hedef doğrultusunda TKDK, KKYDP, KOSGEB gibi proje sunan kurumlarla MTSO ev sahipliğinde bir araya gelinerek teşvikli yatırımların il bazında artmasına yönelik iş birliği çalışmaları, çalıştaylar yapılması talep edildi. Gerçekleşen projelerin iyi örnek olarak yine MTSO kanalıyla sosyal medya platformlarından kamuoyuna duyurularak daha çok firmanın bu desteklerden faydalanmaya davet edilebileceği vurgulandı.
GÖKBULUT: “KOBİ DANIŞMANLIK BİRİMİ İLE DAHA DETAYLI HİZMET VERİLECEK”
Oda çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendiren Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, ekonominin temeli KOBİ’leri Oda olarak her zaman önemsediklerini ve bundan sonrasında da KOBİ’lere verilecek hizmetleri artırarak sürdüreceklerini söyledi. MTSO olarak her zaman KOBİ odaklı projeler hazırladıklarını kaydeden Gökbulut, buna en iyi örnek olarak MTSO Atölye 1886 Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’ni gösterdi. Önümüzdeki süreçte KOBİ Danışmanlık Birimini ayırarak burada özellikle hibe ve destekler konusundaki bilgilendirmeye yönelik daha kapsamlı hizmetler verileceğini kaydeden Gökbulut şunları söyledi:
“KOBİ’LERE VERİLECEK DESTEKLER DAHA ETKİN HALE GELECEK”
“MTSO Atölye1886’da mesleki eğitimden firma çalışanlarının eğitimine, ihracat danışmanlıklarından tasarım desteğine, prototipleme desteğinden iş güvenliği eğitimlerine, mesleki sertifikalandırmadan ortak kullanım alanlarına kadar her şey KOBİ’lerin ihtiyacına ve kullanımına göre tasarlanmıştır. KOBİ’lere verdiğimiz önemden dolayı, Oda bünyesinde KOBİ Danışmanlık Birimi daha aktif hale gelecek. Böylece Odamız tarafından KOBİ’lere verilecek destekler daha etkin hale gelecektir”
KOBİ DANIŞMANI BELGELENDİRME SINAVINA YÖNELİK SÜREÇLER MTSO ORGANİZASYONUNDA YÜRÜTÜLECEK
Gökbulut ayrıca sahada aktif olarak görev yapan danışmanlardan Atölye 1886’nın daha çok KOBİ’ye duyurulması noktasında da destek istedi. Gökbulut; üretim, ihracat ve ulusal istihdam alanlarında ekonominin temelini oluşturan KOBİ’lerin, işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi ve becerilere sahip danışmanlara erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Bu kapsamda KOBİ’lerin danışmanlık mesleklerinin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmeleri amacıyla, MTSO eğitim programı kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğinde gerçekleştirilen pazarlama yönetimi, işletme yönetimi, finans yönetimi, insan kaynakları yönetimi ve üretim yönetimi konularında yapılan eğitimlere değindi. Gökbulut, ilerleyen zamanda, TOBB MYK kapsamında KOBİ Danışmanı Belgelendirme Sınavına yönelik süreçlerin de MTSO organizasyonunda yürütülmesi ile ilgili çalışmalara başlandığını belirtti.