‘Eli pense tutan öğrenciler mühendisten çok kazanabiliyor’


 

Mersin’de 50 bin işsiz olduğuna değinen MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, diğer yandan iş dünyasının kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu söyleyerek, çözüm için meslek liselerini peşini bırakmayacaklarını söyledi.

İBRAHİM YÜNCÜLER

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayarak kente ve çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.

MTSO’nun şuanda 33 bin üyesi olduğunu dile getiren Çakır. 41 farklı sektörden 270 komite ile çalıştıklarını bildirdi. “MTSO icracı değil ricacı bir kurumdur” diyen Başkan Çakır, “İlgili kurumlara bu sorunları bildirip çözmeye çalışıyoruz. Diyelim sanayi sitesinde bir laboratuvara ihtiyaç var. Özel sektör yapmıyor biz devreye giriyoruz AB’den destek alıyoruz ve biz yaptırıyoruz” dedi.

 

MERSİN’DE 50 BİN İŞSİZ Mİ VAR?

“Mersin’e avantajı çok çeşitlilik var Mersin’de sadece tek bir sektöre bağlı değiliz. Bu da zenginlik” diyen Hakan Sefa Çakır, ancak ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de işsizlik sorunu yaşandığına dikkat çekti.

“Şu anda İŞKUR ile görüşüyoruz 50 bin işsiz olduğu söyleniyor” diyen Çakır, “İş insanlarımız da personel istiyor. Pilot projeyle bu insanlara eğitim verip işyerleriyle eşleştireceğiz.

Verimlilikle ilgili çalışmamız var. Verimliliği artırmamız lazım. Firmaların verimlilik ve yalın üretimle ilgili sorunları var. Yeşil dönüşüm artık dünyada ihtiyaç oldu. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme konusunda esnaf odasıyla da birlikte hareket ediyoruz. Tüm firmalara bu konuda danışmanlık yapıp hazırlık yaptıracağız. Kümelenmeyle ilgili firmaları bir araya getireceğiz. Bu da maliyet düşürmeye de katkı sağlayacak. Firmaların bir sonraki nesle geçmesi için kurumsallık çalışmaları yapacağız.

 

“MESLEK OKULLARININ PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Meslek okullarını çok önemsedik bu okulların peşini bırakmayacağız. Mesleki okullar şu anda bizim göreve geldiğimizden sonra herkesin teknisyen sorununu gördük. İki yıllık okul mezunlarına da tekniker diyoruz. Teknisyen ihtiyacını firmalarımız söyledi. Bu konuda ne yapabiliriz dedik.

Mühendis sorunumuz yok kaynakçı sorunumuz var. Marangoz sorunu var. Bununla ilgili Milli Eğitim Müdürümüz de yeni gelmişti birlikte bir çalışma yapalım dedik. Meslek okullarından mezun olup çocuklar iş arıyor. Diğer taraftan firmalar eleman bulamıyor. Mezun olmadan o çocukları okuldayken işyerlerinin ustaları okullara gelip öğrencileri yetiştirirse iş bulmaları kolaylaşabilir dedik.

Avusturya’dan, Almanya’dan hocalar getirip büyük bir sempozyum yaptık. İkinci gün de çalıştay yaptık. Meslek okullarıyla ilgili genel müdürler geldi. Mesleki Eğitimle ilgili bakanlıktan gelindi. Çalıştayın sonucunu bekliyorlar.

 

İŞ DÜNYASININ MESLEK OKULLARIYLA PROTOKOL YAPMASI LAZIM

Çalıştay raporunu sunduğumuzda bakanlıkta belki yönetmelik, kanun çıkarma durumu olacak. Çalıştaya öğretmenler, öğrenciler, üniversite hocaları, sanayideki ustalar, veliler, akademisyenlere kadar geniş bir katılım oldu ve sonuç raporları çıktı. Neler öne çıktı?

İş dünyasının meslek okullarıyla bir protokol yapması lazım. Mezun öğrenciler de nerede çalışacaklarını ne yapacaklarını bilerek hareke edecek. Velilerin meslek okullarına bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor. Velilerin meslek okullarını olumsuz bir gözle görmemesi gerekiyor.

 

“ELİ PENSE TUTAN ÖĞRENCİLER MÜHENDİSTEN ÇOK KAZANABİLİYOR”

Eskiden meslek liselerine özel tercihlerle giriliyordu. Orada başarılı olan çocuklar bugün OSB’deki firmaların sahipleri. Yine bunu sağlamak için meslek lisesi öğretmenlerimizi eğitimden geçireceğiz. Sonra buraya giren öğrencileri sosyal olarak da dil olarak da iyi bir müfredatla iyi eğitim vererek donanımlı hale getireceğiz. Mezun olup iyi paralara çalışıyorlar. Eli pense tutan öğrenciler mühendisten çok kazanabiliyor. Bunlar geliştikçe sanayimiz de kalkınacak. Diplomalı işsiz sayısı da azalacak.

Gururla marangozluktan mezun oldum diyebilecek. Okul ve işyerlerinin fiziksel şartları donatılarıyla iyi hale getirilmeli. Ustaların meslek liselerinde mentörlük yapması lazım. Milli Eğitimle koordineli bu konuda çalışıyoruz. Türkiye’nin de pilot projesi olacak.

 

ÜNİVERSİTELER İLE İLİŞKİLER NE DURUMDA?

Göreve gelince ilk yaptığımız ben yerine biz söylemini kullanmak oldu. 4 üniversitemizi bir araya gelip şehir için ne yapabiliriz dedik. Üniversitede rektörlük düzeyinde toplantı yaptık. Sonra genel sekreterlik ve hocalarla düzenli toplantılara devam edildi. Üniversitelerden nasıl faydalanırız? Dört üniversite birbirine nasıl sinerji oluşturur ona baktık. Eksiğimiz varsa farklı şehirlerin üniversitelerinden bilgi transferi yapabiliriz.

İlk çalışma göç oldu. Göçü kent için nasıl olumlu hale getirebileceğimize dair çalışma yapacağız. AKİB ile birlikte üniversitelerimizle dış ticaret elemanı yetiştirmeye yönelik çalışma başladı. Dış ticaret uzmanlığı sertifikası veriyoruz üyelerimizle görüşüp mezunları işe yerleştireceğiz.

Bir çalışma da yakında olacak. İhracat yapmayan firmalarımızı ihracata hazır hale getirip yurtdışı ile tanıştıracağız. Orada da eğitim vereceğiz. Danışmanlık yapacağız. Yine AKİB ile bir projemiz bu da. Üniversitelerimizden yararlanacağız. Bizim kurtuluşumuz ihracatta.

Bir arada olunca herkes mutlu. Üniversitelerimiz de çok heyecanlı” diye konuştu.   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA