SONER AYDIN-YUSUF CAN GÜDÜK
Türkiye’de 23-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle kutlanan Ahilik Kültürü Haftası, Mersin’de Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nce (ESOB), gerçekleştirilen etkinliklerle başladı.
Esnaf öncelikle Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından Toroslar ilçesindeki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende birbirinden renkli görüntüler yaşandı. Buradaki törene; Vali Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, il protokolü, kamu kurum kuruluş ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, esnaflar ve öğrenciler katıldı.
AHİLİK BİR DÜNYA GÖRÜŞÜ
Vali Çakacak burada yaptığı konuşmada, “Hakka, hukuka, doğruluğa, helal kazanca, hak ölçüsüne riayet etmeyi kendine düstur edinen zanaatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bize özel bir kültürel örgütlenme modeli olan Ahilik bir meslek örgütlenmesi olmanın ötesinde, günümüzde de kabul edilen evrensel değerleri benimsemiş bir dünya görüşünü yansıtmaktadır. Ahilik; hiçbir fark gözetmeksizin herkese eşit muameleyi öngören, çalışmayı ve alın teri ile kazanmayı düzenleyen bir etik kuralları manzumesidir. Ecdadımızın medeniyet tarihine armağan ettiği birçok değer arasında sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı her yönüyle kapsayan bir sivil yapılanma kurumu olan Ahilik en önlerde gelmektedir” dedi.
AHİLİK SIRADAN BİR ÖRGÜTLÜLÜK DEĞİL!
Mersin Milletvekili Hacı Özkan da, uzun yıllar Mersin’de yemekçilik alanında esnaflık ve oda başkanlığı yaptığını anımsatarak, ahilik teşkilatının sıradan bir örgütlenme modeli olmadığını vurguladı. Sosyal hayatın düzenlenmesinden iktisadi hayata ve vatan savunmasına karar millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran Ahilik kültürünün, Türk milletine has sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu söyleyen Özkan, “Ahilik, ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumda yaşayan her kesimi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini tüm toplumları yayan sistemi, günümüzde bir anlayış olarak esnaf ve sanatkarlarımız ile tüccarlarımızda görüyoruz. Ahilik ruhuna uygun olarak kendi öz sermayesi ve alın teri ile üretim yapan esnafımız, tüccarımız ülke ekonomisine güç katmaktadır. Ahilik, kelime olarak ‘kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit’ anlamına gelmektedir. Ahi Evran’ın, kitap yazmak yerine pratik, hayata önem veren düşünceleri Anadolu’da hızla yayılmış, birlik, beraberlik, kardeşlik, hoşgörü ve insan sevgisi esas olan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşamaya, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir” diye konuştu.
YILIN ESNAFI TERZİ NECATİ UĞUZ
Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer de, Ahi Evran tarafından temelleri atılan Ahilik teşkilatının, dünyada devlet dışında kurulan ilk sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çekti. Dinçer, Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı tarafından kurulan Bacıyan-ı Rum derneğinin de dünyada kurulan ilk kadın derneği olduğunu bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Vali Çakacak ‘Yılın Esnafı’ seçilen terzilik yapan Necati Uğuz’a plaketini verdi ve şed kuşanmasına yardım etti. Ankara Şed Kuşatma Ekibi’nin temsili gösteriler sergilediği törenin ardından katılımcılara geleneksel Ahilik Pilavı ikram edildi.
Ayrıca Vali Çakacak ve beraberindekiler Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan sergiyi de gezdi.
Ödül töreni kapsamında Ak Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan’a Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer tarafından plaket verilip Ahilik kaftanı giydirildi. Başkan Dinçer, “Sayın Milletvekilim; içimizden biri olarak bizleri Mecliste temsil ediyoruz. Artık esnafın sorunları sizin omuzlarınızda. Esnaf sizden hizmet bekliyor” dedi.
Ödül töreni sonrası protokol üyeleri Olgunlaşma Enstitüsünce açılan sergiyi gezdiler.