HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve beraberindeki plansız yapılaşma kent yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Santrali yapan Akkuyu NGS Şirketinin çalışanları için Özaltın İnşaata yaptırdığı Silifke’deki yeni yerleşim alanı inşaatı ilçede kaosa neden oldu.
HASTANEYE ULAŞIM İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ
Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Özaltın İnşaat arasında 2022 yılı Aralık ayı içerisinde imzalanan sözleşme sonrası toplamda 775 bin 597 metrelik alanda projenin hayata geçirilmesi için start verildi. Ancak dev proje inşaatının şantiye yolu olarak, bölgeye sağlık hizmeti sunan Silifke Devlet Hastanesi’nin, ambulanslar için özel olarak ayrılmış acil giriş-çıkış kısmını da kapsayan yol kullanılmaya başlandı.
Kasım 2023 verilerine göre yıllık 600 bini aşkın poliklinik başvurusu yoğunluğuyla bölgenin en önemli sağlık hizmet sunan kurumu olan hastaneye ulaşım, yoğun kamyon trafiği nedeniyle işkenceye döndü.
Tepkiler ve gazetemizin yaptığı haber sonrası şantiye yolu olarak kullanılan hastane yolunun uygunsuz kullanım durumunun düzeltilmesi yerine; ambulanslar için özel olarak ayrılmış acil giriş-çıkış kısmını da kapsayan yola, inşaat yapımını sürdüren Özaltın İnşaat tarafından çözüm olarak “Dikkat iş makinesi ve kamyon çıkabilir” tabelası asıldı.
NELER OLUYOR?
Bölge sakinlerinden çevre aktivisti Musa Türkmen, yaşananlara isyan ederek yetkilileri göreve çağırdı. Türkmen, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) işletme personeli için yeni bir yerleşim alanı inşa etme planı kapsamında, Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Özaltın İnşaat arasında 2022 yılı Aralık ayı içerisinde sözleşme imzalanıyor. Daha sonra toplamda 775 bin 597 m2’lik bir alana yayılan dev proje inşaatının şantiye yolu olarak, Kasım 2023 verilerine göre yıllık 600 bini aşkın poliklinik başvurusu yoğunluğuyla bölgeye sağlık hizmeti sunan Silifke Devlet Hastanesi’nin, ambulanslar için özel olarak ayrılmış acil giriş-çıkış kısmını da kapsayan yolu kullanıyor.
2013 YILINDA HASTANE İÇİN YAPILAN YOL 2024 YILINDA İNŞAAT ŞİRKETİNİN Mİ OLDU?
Toplamda 775 bin 597 m2’lik bir alana yayılan dev proje inşaatının şantiye yolu olarak, proje koşullarına uygun yeni bir yol inşa etmek yerine; 2013 yılında Silifke Devlet Hastanesi’nin yapımı ile birlikte, hastane için özel kullanım amacıyla yapılan yolun 2024 yılında şantiye yolu olarak inşaat şirketine kullanımının sağlanması kolaycılığı nasıl olabiliyor?
Sözleşmesi 2022 yılı Aralık ayı içerisinde imzalanan projenin, inşaat faaliyetlerinin var ettiği olumsuzluklar nedeniyle, Silifke Devlet Hastanesi yönetimi dahil hiçbir kurumdan geçen süreye rağmen kamuoyunun bilgisine sunulmuş resmi bir açıklama bulunmuyor. Yetkililere durumu ilettiklerini bildiriyorlar. İnşaat faaliyetleri kapsamında, hastane yolunun şantiye yolu olarak kullanılması nedeniyle; şantiye araçlarından yayılan ses ve toza bağlı kirlilik, trafikte yoğunluklar - aksamalar ve araçların ağırlığına bağlı yolun yapısında bozulmalar oluşmaktadır. Öyle ki, hastanenin ambulanslar için özel olarak ayrılmış acil giriş-çıkış kısmını da kapsayan yolun şantiye araçları tarafından kullanılması nedeniyle, sağlıkta ilk müdahalede öne çıkan zaman faktörü, olumsuz etki yönünden şantiye araçlarının insafına bırakılmıştır” dedi.
DEV PROJE İÇİN HERŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ ŞANTİYE YOLU DÜŞÜNÜLMEMİŞ!
Toplamda 775 bin 597 m2’lik bir alana yayılan dev proje içerisinde; 2.104 kişilik nüfusa sahip 4 katlı bloklar ile birlikte yüksek blokları da kapsayan 2.131 ve 2.055 kişilik bir nüfusa sahip toplamda 2.709 Adet Konut, 3.375 m2 Kreş ve Anaokulu (500 çocuk kapasiteli), 10.338 m2 Okul (1000 öğrenci kapasiteli), 8.312 m2 Ticari Yapılar (Günlük ihtiyaçlara yönelik market, kuaför, berber, kuru temizleme, kantin, kafe, restoran vb. birimleri içeren), 3.720 m2 Kültür Merkezi (Sergi ve sinema salonlarını içeren), 1.019 m2 Sağlık Merkezi ve Eczane, 2.010 m2 Spor Kulübü ve Eğlence Merkezi, 5.000 m2 72 Odalı Otel, İtfaiye Merkezi ve İbadet Alanları, Yaklaşık 48.000 m2 Kapalı Otopark Alanı ve Sığınaklar, Tüm Yerleşke için gerekli Teknik Hacimler (Su Depoları, Jeneratörler, Yönetim Alanları vb.), Araçlar için Elektrikli Şarj İstasyonları, Çatılarda elektrik üretim amaçlı solar paneller, 11.090 m2 Okul ve Kreş için Açık Spor ve Yeşil Alanlar, 42.756 m2 Central Park (Yeşil alan, çocuk oyun alanları, mini golf, basketbol, futbol, voleybol, tenis sahaları, tırmanma duvarı, açık hava sineması, bisiklet parkuru vb.), Konut alanlarında ayrıca yer alan çocuk oyun alanları, kum havuzları, açık basketbol, voleybol, futbol, tenis sahaları, yeşil alanlar, 2 Adet Açık Yüzme Havuzu, Tüm Yerleşkenin çevresini dolaşan bisiklet yolları, yürüyüş yolları, 40 Adet Otobüs Park Alanı yer alacak.